Luka Dončić in Dillon Brooks v enem izmed številnih dvobojev na tekmi Kanada – Slovenija. Foto: Fiba
Luka Dončić in Dillon Brooks v enem izmed številnih dvobojev na tekmi Kanada – Slovenija. Foto: Fiba

Tudi na 19. svetovnem prvenstvu, kot je to v zadnjem obdobju že navada za velika tekmovanja, ki jih organizira Fiba, je pereča tema pogovorov raven sojenja. Dejstvo je, da na turnirjih pravice ne deli sodniška elita. Že lani na evropskem prvenstvu v Nemčiji so bili udeleženci enotni, da že dolgo ni bilo na takšni ravni storjenih toliko očitnih napak. Na prvenstvih, kakršna sta svetovno prvenstvo ali EuroBasket, se zberejo najboljši igralci, temu primerno pa bi moralo biti tudi sojenje.

Sorodna novica "Luko je treba zaščititi na način, da si do njega korekten"

Tudi v povezavi s tem se velikokrat omeni Lukovo ime. Dejstvo je, da se slovenska reprezentanca med tekmami na čelu s kapetanom preveč ukvarja s sojenjem. To so igralci priznali sami. Tako se potem večkrat izgubi koncentracija in fokus na najpomembnejši stvari, na katero imajo vpliv – igri, na ravni, na kakršni igrajo, pa je vsaka malenkost v tem pogledu pomembna. Tako je bilo na vseh zadnjih treh obračunih na Okinavi in Manili, ki so jih tudi izgubili.

"Vsi vedo, kaj mi pomeni igranje za reprezentanco. Veliko čustev je prisotnih. Vem, da se večkrat ne nadzorujem in imam težave. Sodniki so enemu igralcu rekli, da mi ne bodo sodili osebne napake, ker ves čas pritiskam nanje. Mislim, da to ni pošteno. Vem, da se veliko pritožujem, toda če to rečeš, res ni pošteno," je na novinarski konferenci po porazu s Kanado priznal in razkril Dončić.

Dončić izključen v četrtfinalu

Okoli Luke se vrti slovenska igra in je košarkar, ki ima ogromno časa žogo v svojih rokah. Takrat je tudi najboljši. Velika večina reprezentančnih napadov gre prek njega, ko igra bodisi “pick and roll” bodisi s hrbtom proti obroču. Je igralec, ki veliko išče stik, saj je izjemno močen, v večini premočen za nižje branilce, za visoke in fizično dominantne igralce pa večkrat preveč spreten. "Luka je izjemen v prodorih. Zelo premeten. Ni sposoben le dosegati košev, ampak veliko išče svoje igralce in kreira odprte mete," je povedal Jonas Valančiunas, potem ko je z Litvo uspešno omejil Dončićev učinek, saj so mu dobro zapirali pot pod obroč.

Čeprav Luka Dončić na prvenstvu izsili največ osebnih napak in izvede največ prostih metov na tekmo, je selektor Aleksander Sekulić prepričan, da nad njim ni dosojenih dovolj osebnih napak. Foto: Reuters
Čeprav Luka Dončić na prvenstvu izsili največ osebnih napak in izvede največ prostih metov na tekmo, je selektor Aleksander Sekulić prepričan, da nad njim ni dosojenih dovolj osebnih napak. Foto: Reuters

Slovenija je v Manili predtem klonila v četrtfinalu s Kanado, ki ga kapetan ni dokončal, saj je bil zaradi dveh tehničnih napak izključen. Razlog zanju je bilo negodovanje nad sojenjem. Tik pred tem je moral predčasno s parketa tudi Dillon Brooks, ki je ob tehnični napaki dobil še nešportno zaradi umazanega udarca Zorana Dragića. Na tej tekmi so na popolnoma nevtralnem terenu na daljnih Filipinih gledalci z glasnimi žvižgi izrazili nestrinjanje s sodniškimi odločitvami.

Kanadski specialist za obrambne naloge, ki je v Manili v nasprotju s preostalimi NBA-jevci izjemno nepriljubljen, se je izvrstno zoperstavil Dončiću v obrambi. Ves čas ga je tesno in agresivno pokrival. Prav tako je dobro delo opravil tudi Luguentz Dort. Dončić je na tej tekmi izsilil osem osebnih napak, izvajal pa je sedem prostih metov, čeprav je ves čas odločno napadal obroč. Kanada je nato v polfinalu naletela na previsoko srbsko oviro, varovanci Jordija Fernandeza pa so imeli na tem dvoboju ves čas težave z osebnimi napakami nosilcev. Tudi Brooksa, ki si jih je nabral že v prvi četrtini.

Sekulić: To je košarka in pravila so jasna

Sorodna novica Luka Dončić: Nobenega ne udarimo, nas pa vsi pretepajo

Ravno neenotno merilo na tekmah jezi deležnike prvenstva. Luka, ki je prvi strelec prvenstva, je še vedno igralec, ki izsili največ osebnih napak. Več kot devet v povprečju na tekmo, na črto prostih metov pa stopi skoraj 12-krat. "Vsi govorijo o Lukovih prostih metih. Ne bom imenoval osebe, ampak slišal sem, da je nekdo rekel, kaj, naj jih meče 30. Ja, če je 15-krat pri metu oviran z osebno napako, naj jih toliko izvaja. Če je osebna, je osebna. To je dejstvo. Ne vem, zakaj bi si zakrivali oči. To je košarka. Imamo pravila in imamo sodnike, ki po njih sodijo," je dejal slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Upa, da bo v slogu Stepha Curryja, ko je spremenil trend košarke s svojimi meti z velike razdalje, tudi 24-letni Ljubljančan razlog za spremembo, sicer na drugem področju oziroma bolje rečeno razlog za premik na bolje: "Nočem govoriti o prostih metih. Če mene vprašate, ni dosojenih dovolj osebnih napak nad njim. Vemo, da je težko soditi proti Luki zaradi njegove veličine, veščin, telesne moči … Mogoče pa bo razlog za spremembo sojenja. Upam. Kdaj je zanj res frustrirajoče. Mi želimo le igrati košarko. Nočemo imeti pristranskega sojenja ali kar koli. Hočemo le igrati in tekmovati v poštenem boju. Nobenega posebnega tretmaja. Predvsem Luka tega noče. Mislim, da ga tudi nima, čeprav sem slišal drugačne pripombe."

Marsikdo je, ko je beseda nanesla na sodnike, dejal, da Fiba ne zaščiti dovolj največjih zvezdnikov, ki bi jih, potem ko po nepotrebnem izgubljajo energijo, lahko ravno take stvari odvrnile od igranja na velikih tekmovanjih. "Igram za Slovenijo, ne za Fibo. Igral bom ne glede na vse, če bom le lahko," je odločno ob tem zatrdil Dončić.