Gregor Hrovat se je letos tik pred začetkom reprezentančne akcije poročil. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Hrovat se je letos tik pred začetkom reprezentančne akcije poročil. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Dončić s Slovenijo in Slovenija z Dončićem: kombinacija, ki (do)sanja vrhunske izide

"Dolgo poletje je za nami. Mislim, da smo za to prvo tekmo pripravljeni optimalno. Zavedamo se, kakšna naloga je pred nami, in vemo, kakšni so naši cilji. Pomembno je, da gremo korak za korakom in smo najprej osredinjeni na Venezuelo. Če bomo odigrali maksimalno zbrano, si lahko obetamo zmago," je povedal Gregor Hrovat, ki se je po prihodu na Okinavo zaradi velike razlike med zunanjo temperaturo in klimatiziranimi prostori prehladil. Zato vmes tudi ni treniral, toda pred prvo preizkušnjo na Japonskem je popolnoma nared.

Venezuela se, ne glede na rezultat, ne predaja

Venezuelci bodo najprej molili, potem pa bodo skušali ustaviti Dončića

Ob 13.30 bodo nasproti nekdanjim evropskim prvakom stali Venezuelci. Ne gre za stare slovenske znance, je pa južnoameriška zasedba v zelo podobni sestavi, kot je bila pred dvema letoma v Kaunasu, ko sta se ekipi pomerili v boju za olimpijsko vozovnico: "Gre za specifično ekipo. Imajo južnoameriško miselnost. So nepopustljivi in se ne bodo predali, ne glede na rezultat. Moramo odgovoriti s pametno igro in tako nadzorovati potek srečanja."

V slovenskem taboru ves čas na vprašanja o značilnosti venezuelske igre poudarjajo borbenost in dobro obrambo. Po zaslugi teh dveh vrlin so tudi varovanci Fernanda Dura prišli na svetovno prvenstvo, saj so bila njihova glavna odlika v kvalifikacijah ukradene žoge. Slovenija je na drugi strani med pripravami imela kar nekaj težav z izgubljenimi žogami oziroma bolje rečeno s tranzicijsko obrambo po svojih zapravljenih napadih.

Pomembna bo reakcija po izgubljenih žogah

"Zagotovo Venezuele ne smemo jemati z levo roko. Ne nazadnje je izločila Argentino, ki velja za eno najmočnejših reprezentanc na svetu. Zbranost v obrambi in napadu bosta ključni. Seveda bomo izgubljali žoge, toda naša naloga je, kako bomo reagirali zatem. Ali se bomo vrnili v obrambo in skušali popraviti napake, ali pa bomo dali glave dol in posledično prejeli lahke koše. To je odvisno od nas. Verjamem, da bomo zbrani pokazali pravi obraz," ob tem pravi 29-letni Koprčan.

"Skozi celotne priprave smo bili v glavnem osredinjeni nase in na svoje igre, na zadnjih treningih tu na Japonskem pa smo poudarek namenili Venezueli. Vemo, kakšno je njihovo glavno orožje, kje jih moramo ustaviti. Najboljši igralec je Carrera na položaju štiri. Igrajo hitro košarko z veliko energije. Pomembno bo tudi, da bomo nadzorovali skok. Ko so se začele tekme, je čutiti pozitivno nervozo. Vsi smo komaj čakali, da se prvenstvo začne," je nadaljeval Hrovat, ki je še pred reprezentančno akcijo podaljšal pogodbo v Franciji, kjer se je odlično znašel. Tako ostaja član Dijona.

Tudi drugo veliko tekmovanje na Japonskem

Za sabo ima zelo dobro sezono, če se odštejejo izstopajoče številke Luke Dončića, morda celo najboljšo med vsemi reprezentanti. Z dobrimi igrami, ko je vedno med najbolj aktivnimi tudi v obrambi, si je na zadnjih tekmah izboril mesto v prvi peterki. "Naredil bom, kar ekipa potrebuje. Ni pomembno, kaj je to, vedno bom dal sto odstotkov od sebe, da pomagam reprezentanci do čim boljših rezultatov," je razlagal že med pripravami.

Sorodna novica Dončić s Slovenijo in Slovenija z Dončićem: kombinacija, ki (do)sanja vrhunske izide

Tedaj se je tudi dotaknil lanske grenke izkušnje, ko je bil tik pred evropskim prvenstvom po čudni odločitvi nepričakovano zadnji črtan. Potem je med letom tudi izpustil obe akciji izbrane vrste, toda, kot je povedal, so se pogovorili s selektorjem in vodstvom KZS-ja. "Tu sem, torej je vse v redu," je že v Ljubljani odločno zatrdil krilni košarkar, ki po olimpijski igrah torej drugič nastopa na velikem tekmovanju: "Usoda je hotela, da je turnir znova na Japonskem. Upam, da bomo bivanje podaljšali tudi na Filipine. Prvo svetovno prvenstvo zame. Vesel sem, da bodo v dvorani lahko tudi gledalci. Verjamem, da jih bo nekaj tudi iz Slovenije, in se skupaj nadejamo dobrega rezultata."