Kylian Mbappe je v četrtfinalu Lige prvakov že blestel na Allianz Areni. Branilcem Bayerna ga ni uspelo zaustaviti. Foto: Reuters
Kylian Mbappe je v četrtfinalu Lige prvakov že blestel na Allianz Areni. Branilcem Bayerna ga ni uspelo zaustaviti. Foto: Reuters

Srečanje zadnjih dveh svetovnih prvakov je tudi ponovitev polfinala zadnjega evropskega prvenstva. Francozi so bili v Marseillu z dvema zadetkoma Antoina Griezmanna boljši z 2:0, nato pa so v finalu izgubili proti Portugalski z 0:1 po podaljšku. V skupini F so tudi aktualni evropski prvaki, ki se bodo v torek ob 18.00 pomerili z Madžari v Budimpešti.

Selektor Didier Deschamps ima na voljo sijajno zasedbo. Francozi so bili na stari celini najboljši v letih 1984 in 2000, tokrat pa so v vlogi favoritov. Velika večina strokovnjakov jih postavlja na vrh in tudi Nemce na domačem stadionu čaka zares težka naloga.

Didier Deschamps se zaveda, da so njegovi izbranci glavni favoriti za naslov. Foto: Reuters
Didier Deschamps se zaveda, da so njegovi izbranci glavni favoriti za naslov. Foto: Reuters

Coman bo zelo verjetno začel na klopi
"To je zares težka tekma za uvod. Dve izmed najmočnejših ekip v Evropi se srečata v prvem krogu. Pri nas so vsi zdravi, vseh 26 igralcev je treniralo," je poudaril Deschamps, ki je bil zadnji kapetan Francije, ko je osvojila naslov evropskega prvaka. Pred 21 leti je finale z zlatim golom proti Italiji odločil David Trezeguet.

"Nemce je težko prebrati, saj se igralci ne držijo svojih položajev. Havertz je prisoten povsod. Gnabry, Werner in Sane so prav tako zelo fleksibilni. Najprej moram videti njihovo začetno postavo," ostaja previden Deschamps. Junak lanskega finala Lige prvakov Kingsley Coman bo začel na klopi. Kader galskih petelinov je zares izjemen. Rezervna klop (Maignan, Mandanda, Digne, Dubois, Kounde, Lenglet, Zouma, Coman, Lemar, Sissoko, Tolisso, Ben Yedder, Dembele, Giroud, Thuram) je sanjska.

Lloris: Razumem, da se tekmeci bojijo Mbappeja
"Imam lepe in tudi grenke spomine na obračune z Nemci. To je prava nogometna klasika. V tej skupini je vsaka točka vredna zlata in za uvod si ne smemo privoščiti spodrsljaja. Nemci so morda res pomladili izbrano vrsto, vendar znova je v ekipi kar nekaj izkušenih posameznikov. Večina igralcev je v najboljših klubih v Evropi in je na klubski ravni že marsikaj osvojila. Mi imamo svoje adute. V napadu imamo tri vrhunske nogometaše, ki so že nekaj let med najboljšimi na svetu. Razumem, da se tekmeci bojijo Mbappeja. Tako mlad je, a je že toliko dosegel," je poudaril kapetan Hugo Lloris.

Joachim Löw, ki je po svetovnem prvenstvu v Nemčiji leta 2006 postal selektor, je pred zadnjim velikim turnirjem optimist. Če bodo Nemci napredovali iz te skupine, bodo v izločilnih bojih zelo nevarni. Foto: Reuters
Joachim Löw, ki je po svetovnem prvenstvu v Nemčiji leta 2006 postal selektor, je pred zadnjim velikim turnirjem optimist. Če bodo Nemci napredovali iz te skupine, bodo v izločilnih bojih zelo nevarni. Foto: Reuters

Löw upa, da bo lahko Goretzka vstopil v drugem polčasu
Nemci so v zadnjih letih doživeli kar nekaj razočaranj. Polom na zadnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji je še vedno zelo svež spomin. Poraz z 0:6 proti Španiji v Ligi narodov prav tako. Marca je sledila še hladna prha proti Severni Makedoniji v kvalifikacijah za SP 2022 v Katarju.

"Vsi komaj čakamo, da se začne zares. Igralci se želijo dokazati, lačni so uspeha. Dobro smo se pripravili v zadnjih dveh tednih, vzdušje je odlično. Leon Goretzka je bil dalj časa poškodovan, a je opravil zadnje treninge in začel bo na klopi," je pojasnil selektor Joachim Löw, ki se bo po koncu evropskega prvenstva poslovil po 15 letih na klopi elfa. Nasledil ga bo njegov nekdanji pomočnik in dolgoletni prijatelj Hansi Flick, ki je z Bayernom v letu in pol osvojil sedem lovorik.

Thomas Müller na vsakem koraku skrbi za dobro voljo. Njegova vrnitev v izbrano vrsto je bila odlična poteza. Ko so stadioni prazni, se na vsaki tekmi sliši, da je pravi vodja na zelenici. Glasno deli navodila soigralcem, ki ga kličejo
Thomas Müller na vsakem koraku skrbi za dobro voljo. Njegova vrnitev v izbrano vrsto je bila odlična poteza. Ko so stadioni prazni, se na vsaki tekmi sliši, da je pravi vodja na zelenici. Glasno deli navodila soigralcem, ki ga kličejo "Radio Müller". Foto: Reuters

Gledalci po 15 mesecih znova na Allianz Areni
Na Allianz Areni bo lahko 14.500 gledalcev. Zadnjič je bila lepotica v Fröttmaningu polna 8. marca lani, ko je Bayern ugnal Augsburg z 2:0. Vse od takrat je bil stadion prazen. V pretekli sezoni je Bayern vseh 17 tekem v Bundesligi in tudi vseh pet v Ligi prvakov odigral pred praznimi tribunami.

"Navijači bodo pomagali, čeprav stadion ne sme biti poln. To je prvi korak v pramo smer. Že na prijateljskih tekmah je bilo lepo igrati pred gledalci, pa čeprav jih je bilo le 1000. Francozi imajo izjemne igralce, vendar na domačem stadionu nismo v podrejeni vlogi. Zame bodo vse tri tekme predtekmovanja prav posebne, saj jih bomo odigrali v Münchnu," je dodal Manuel Neuer.

V torek poslastica med Francozi in Nemci

Skupina F, München, torek ob 21.00:
FRANCIJA - NEMČIJA

Verjetni postavi:

Francija: Lloris, Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandez, Kante, Pogba, Rabiot, Griezmann, Benzema, Mbappe.

Nemčija: Neuer, Ginter, Hummels, Rüdiger, Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens, Havertz, Müller, Gnabry.

Sodnik: Carlos del Cerro Grande (Španija)


Budimpešta, torek ob 18.00:
MADŽARSKA - PORTUGALSKA

Verjetni postavi:

Madžarska: Gulacsi, Fiola, Orban, At. Szalai, Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy, Schäfer, Holender, Sallai, Ad. Szalai.

Portugalska: Rui Patricio, Nelson Semedo, Pepe, Ruben Dias, Guerreiro, Danilo Pereira, William Carvalho, Fernandes, Bernardo Silva, Ronaldo, Diogo Jota.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)

Madžarski selektor Rossi z izbranimi besedami govoril o Portugalcih