Po nesrečnem razpletu se je reprezentanca najprej zbrala v krogu na sredini, nato pa se zahvalila navijačem za izredno podporo v Münchnu. Foto: EPA
Po nesrečnem razpletu se je reprezentanca najprej zbrala v krogu na sredini, nato pa se zahvalila navijačem za izredno podporo v Münchnu. Foto: EPA

"V zadnji sekundi." Boleča prha Luke Jovića ob izteku petminutnega sodnikovega dodatka na tekmi med Slovenijo in Srbijo za neodločenih 1:1 na nogometnem stadionu v Münchnu.

Zadnjo sekundo so premlevali tako nogometaši kot navijači. Ob prihodu v predor je bilo mogoče videti pri nekaterih nabrane solze, kretnje jeze in velikega razočaranja. Podobna čustva in odzivi so prevevali marsikaterega navijača še dolgo po tekmi.

Če si slovenski navijači lahko vseeno pripišejo novo zmago, saj so na tribunah po Dancih preglasili in zasenčili tudi Srbe, pa morajo slovenski nogometaši še počakati na prvo zmago na evropskih prvenstvih.

Lahko se kosamo z največjimi

Sorodna novica Karničnik odprl vrata v raj, a Slovenija na koncu ostala brez zgodovinske zmage

"Cilj je bil premagati Srbe. Tako smo se postavili od prve minute in nam je uspevalo. Dobro smo bili videti, nismo se jih bali, Slovenija je bila po mojem mnenju boljša. V zadnjih 20 minutah, ko imaš prednost, se avtomatsko povlečeš, se začneš braniti, oni so nas malo stisnili. Dolge žoge, predložki v 16-metrski prostor in začneš viseti. Ampak do tega zadetka smo bili več kot enakovredni, nevarnejši. Na koncu žal tako izpade, da smo v zadnji sekundi dve točki izgubili," je uro in 20 minut po koncu tekmo v nedrjih slovitega stadiona povzel Timi Max Elšnik.

Vezist Slovenije in v zdajšnji reprezentančni generaciji izpostavljeni govorec je hitro, a s premislekom nadaljeval: "Ampak ni še vse izgubljeno, je še ena tekma. Kot na prvih dveh bo treba napadati zmago. Vidimo, da se lahko kosamo z največjimi. Z nasmehom sreče nam lahko uspe veliki met, da premagamo veliko Anglijo. Verjetno nas bo tudi točka še vedno držala v igri, četudi pri tem v igri za napredovanje ne bo vse v naših rokah. Ampak na tekmo gremo po zmago," je 26-letni igralec sredine preračunaval v glavi scenarije, ki peljejo Slovenijo v izločilne boje.

Zgodovinski gol in podaja za 1. SNL

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Po ne ravno prepričljivi predstavi proti Danski je Elšnik odgovoril s precej boljšo igro. V prvem polčasu je po preigravanju stresel vratnico, v drugem pa poskrbel za podajo za vodilni gol Slovenije. V 69. minuti je Žan Karničnik pobral žogo globoko na svoji polovici, osvojil veliko prostora po desnem boku, nato na levem krilu našel Elšnika, ki je na drugo vratnico vrnil natančno podajo, tako da je Karničnik neovirano zadel za 1:0.

Prvi gol in podaja za nogometaše iz 1. SNL na velikih tekmovanjih za Slovenijo. "Klasičen gol iz prve slovenske lige, v kateri smo vajeni takšnih zadetkov na takšnih stadionih," se je pošalil nogometaš Olimpije Ljubljane, ki je odigral dvojno podajo z igralcem Celja.

"Nekaj posebnega, da sva ravno midva iz naše domače lige zakuhala to akcijo. Podal mi je po diagonali, nato pa je napadel iz drugega plana, kjer sem ga našel s podajo. Poseben občutek. Ne vem pa, koliko časa bova še igrala v slovenski ligi. Žan ima res izjemne predstave, gre kot na motorju mimo, nihče ga ne more uloviti, ker ima tako hiter korak," je reprezentančna desetica hvalila igralca tekme v Münchnu.

Karničnik v 69. minuti popeljal Slovenijo v vodstvo

Normalno je, da smo na koncu po takšni tekmi razočarani, saj mislim, da smo si zaslužili več. Ampak nimamo zdaj kaj razmišljati veliko več o tem. Ena tekma je še. Zgodilo se je, kar se je zgodilo. Mislim, da smo sami lahko ponosni nase, in gremo še proti Angliji odigrat ključno tekmo. Prepričan sem, da lahko gremo naprej. Danes smo doživeli fenomenalne navijače, sploh po golu se mi zdi, da se je cela arena tresla in smo lahko uživali v vsem tem. Škoda, tudi zaradi njih mi je zelo žal, da nismo zmagali.

Jaka Bijol, poveljnik slovenske obrambe

Pred reprezentanco svetla prihodnost

Dobro uro po koncu druge tekme v skupini C so slovenski tabor prevevali izredno mešani občutki. Tudi navijači so še dolgo v noč nihali med izrednim obžalovanjem, razočaranjem, a tudi zadovoljstvom z igro in navijanjem na tribunah ter cenili trud vseh, ob tem da se je osvojila druga točka na evropskem prvenstvu 2024.

"Ko si tako blizu, da lahko zavohaš, te povleče," je o tej razdvojenosti pripovedoval Elšnik. Nato pa je razvil misel: "Ponosen sem na to ekipo. Če zdaj potegnem črto, prihodnost slovenske reprezentance je svetlejša kot prihodnost srbske reprezentance. Njihovi glavni igralci so že vsi malo v letih, morali bodo počasi zamenjati generacije. Mi še rastemo, smo novinci na tej ravni. Vsi skupaj verjamemo, da to ne bo zadnje prvenstvo te generacije, katere jedro lahko skupaj zdrži zagotovo še nekaj let. Očitno nekaj delamo prav v slovenskem nogometu."

Kot v Južni Afriki usodna zadnja minuta

Razpleta v Stuttgartu in Münchnu sta nov dokaz, da točka ni enaka točki in kako močno se razlikujejo remiji. "Imaš občutek, kot da si izgubil – ne toliko same tekme, ampak napredovanje. Tega se zavedaš, saj nato odloča zgolj ena tekma. Lahko greš na primer v 11-metrovke in – kot je prišla Hrvaška – vse do medalje ... Vendar drži, da ne smeš prehitro razmišljati o tem, kar smo sami kruto spoznali, da ni konca, dokler sodnik ne odpiska. Škoda te zadnje minute, že v Južni Afriki 2010 je bila zadnja minuta ključna, ko smo že vsi mislili, da je Slovenija naprej, pa so potem ZDA zadele proti Alžiriji, zdaj zadnja sekunda," se je Elšnik spomnil otroških spominov na svetovno prvenstvo pred 14 leti.

Na začetku sodnikovega dodatka je Elšnik prepustil mesto branilcu Davidu Brekalu, da bi se okrepila obramba in skok. Vendar ravno iz podaje po kotu in s strelom z glavo je Slovenija prejela izenačujoči gol, kar je prvi prejeti zadetek iz akcije po kotu v zadnjih štirih letih.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Šeško zamenjan zaradi krčev

Marsikateri navijač na tribuni se je začudil ob menjavi Benjamina Šeška v 76. minuti, za katero pa je zaprosil sam slovenski napadalec, saj je imel težave s krči. Soparna tekma, šepanje in bojazen, da bi izgubil kakšen dvoboj, in priložnost za igro se je ponudila Žanu Vipotniku.

"Vse smo imeli v svojih rokah do zadnje minute. A to je nogomet. Težko, vendar se moramo sprijazniti s tem, dvigniti glave in imamo še eno tekmo. Moramo narediti dobro analizo, dobro se pripraviti na Anglijo in se spočiti. Proti Srbiji in tudi v drugem polčasu proti Danski smo pokazali, da si zaslužimo biti med 16. Sami odločamo o svoji usodi," je pripovedoval 22-letni Konjičan.

Sorodna novica Matjaž Kek: Dokaz, kako je lahko šport krut

Gorenc Stanković pričakoval prekršek, ne kota

Na obeh tekmah je v nadaljevanju v igro vstopil Jon Gorenc Stanković, ki je v zadnji minuti izbil žogo v kot, iz katerega je padel izenačujoči zadetek. "Žogo sem blokiral, zbil v kot, potem je srbski napadalec zadel mene. Mislil sem, da je bil piskan prekršek, a ni bil. Zdaj ne moremo nič narediti," je osrednji vezist pojasnil, zakaj se je po zadnjem sodnikovem žvižgu pritoževal pri sodniku Istvanu Kovacsu iz Romunije.

"Praktično vse igralce so poslali v kazenski prostor. Na našo nesrečo in na njihovo srečo je žoga padla na Jovićevo glavo in od tam v gol. Nova tekma nas čaka hitro, treba bo analizirati tekmo, pozabiti negativne stvari, vzeti pozitivne, da bi nam nova tekma prinesla zmago za napredovanje," je 28-letni Ljubljančan uperil pogled naprej.

Tretja postaja za Slovence – Köln in Angleži

Ob celotnem dogajanju v Münchnu je Gorenc Stanković kot vsi sogovorci poudaril fenomenalne navijače. "Že pri himni se je slišalo, da je mogoče naših grl več kakor srbskih. Fantastična atmosfera. Sam sem slišal samo naše navijače."

Sorodna novica Nogometna mrzlica že pred tekmo: navijaško romanje v München

Slovenski navijači tokrat niso slavili točke. Občasno se je po mestu še zaslišalo skandiranje in vzklikanje, veliko je bilo druženja navijačev obeh reprezentanc. V urah po tekmi, zlasti po razpletu druge tekme Anglija – Danska z 1:1, je prevladalo spoznanje, da se v torek s papirnatim favoritom turnirja ne sme izgubiti.

Če Sloveniji uspe veliki met in preboj v osmino finala, se bo v Nemčijo mogoče vrnil tudi navijaški vlak Slovenskih železnic. Ob nočnem vračanju v domovino je med utrujenimi, preznojenimi in hripavimi navijači ostal enoten občutek, kako blizu je bil raj izločilnih bojev.

"Kot da bi izgubili. Kot po remiju v Charleroiju in remiju v Johannesburgu. Tako blizu ... Nič, naspati se, odpočiti ter v torek navijati proti Angležem. Upajmo, da se še vrnemo v Nemčijo za osmino finala," je na hodniku navijaškega vlaka povzel veteran preteklih prvenstev s slovensko udeležbo. Zdaj se začenjajo priprave in odštevanje do tekme z Anglijo v torek ob 21.00 v Kölnu.