Opremljeni z navijaškimi rekviziti in z ogretimi glasilkami se tisoči navijačev veselijo tekme. Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Okorn
Opremljeni z navijaškimi rekviziti in z ogretimi glasilkami se tisoči navijačev veselijo tekme. Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Okorn

Na stadionu v Münchnu dogajanje spremljata MMC-jeva novinarja Toni Gruden, ki je tja spremljal navijaški vlak, in Tomaž Okorn.

Marijin trg je bil že ob 10. uri prežet z balkansko navijaško strastjo. Na njem se je zbralo 15.000 navijačev, na enem koncu slovenski, na drugi srbski navijači. Okoli 12. ure se je začel množični premik proti stadionu, gneča na podzemni železnici je bila velika.

Sorodna novica Karničnik odprl vrata v raj, a Slovenija na koncu ostala brez zgodovinske zmage

"Z vlakom, ker je enostavno"

Poseben navijaški vlak Slovenskih železnic je iz Ljubljane odpeljal nekaj čez 4. uro zjutraj, na njem je bil tudi naš novinar Toni Gruden, ki je iz prve roke orisal nogometno vročico.

Medtem ko so nekateri navijači zgodnji odhod vlaka izkoristili še za kako urico spanja, so drugi v legendarnem Lisičkinem vagonu v polnem navijaškem razpoloženju že od zarana prepevali navijaške pesmi.

Rivalstvo med slovenskimi in srbskimi navijači: kranjska klobasa je boljša kot čevapi. Foto: Blaž Budja
Rivalstvo med slovenskimi in srbskimi navijači: kranjska klobasa je boljša kot čevapi. Foto: Blaž Budja

Po dobrih šestih urah vožnje je vlak prispel na peron 6, kjer jih je pričakal policijski postroj za dobrodošlico. Med njimi tudi slovenski policisti.

Kot je pojasnila Mirjana Vanovac s potniškega prometa Slovenskih železnic, so prvotno petim vagonom zaradi velikega povpraševanja dodali še šestega in tako se je proti bavarski prestolnici na nogometni spektakel odpeljalo 348 navijačev. Navijaški vlak je sestavljen iz šestih vagonov, ki jih na polovici povezuje Lisičkin vagon, jedilni in barvagon, kjer že od zarana odmevajo navijaške pesmi. "Sam na fuzbal me pust', na fuzbal me pust'."

Dobra polovica vlaka je zaspala, nekateri debatirajo, se spoznavajo, zabava pa je omejena na legendarni Lisičkin vagon. Res pester presek navijačev, od otrok do upokojencev, zbrani so z vseh koncev Slovenije. Vsak sedež je določen in označen. Vsi navijači na vlaku sicer nimajo vstopnic za tekmo, a sta jih neverjetna energija in vznesenost nad dogajanjem prepričali, da se odpravijo v Nemčijo, tekmo pa si bodo ogledali v navijaški coni v olimpijskem parku.

Navijaška mrzlica pred tekmo se stopnjuje. Po dobrih šestih urah je poseben navijaški vlak prispel v München, Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Navijaška mrzlica pred tekmo se stopnjuje. Po dobrih šestih urah je poseben navijaški vlak prispel v München, Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Slovenski navijači so odeti v pisane podobe, od zelene do bele. Na postaji v Ljubljani je Ukom navijačem delil šale in navijaške nalepke, šale so potem na vlaku delili še sprevodniki. NZS sicer za danes priporoča, da se navijači odenejo v bela oblačila, kakršna bo tudi barva dresov nogometašev.

Sorodna novica Romanje v München: 20 tisoč Slovencev se pripravlja na nepozaben dan

"Zakaj z vlakom? Zato, ker je boljše kot avtomobilom. Prva ideja je bila, da gremo z redno linijo z vlakom, pa je bil razprodan," je povedal navijač Matej iz Spodnje Idrije. "Smo se že sprijaznili, da moramo iti z avtom, potem pa smo videli, da je organiziran navijaški vlak, in smo se hitro odločili, da kupimo vstopnice. Pričakujemo, da se bo vzdušje stopnjevalo." Na vprašanje, kaj napoveduje za popoldan, pa je dejal, da pričakuje ponovitev igre slovenske reprezentance iz drugega polčasa prve tekme. "Da bo predstava borbena, potem pa bo, kar bo. Kar se tiče rezultata, mislim, da bo 2:1 za Slovenijo."

Prešerno vzdušje na posebnem navijaškem vlaku, vsi so dobre volje in z optimizmom gledajo na popoldansko tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Prešerno vzdušje na posebnem navijaškem vlaku, vsi so dobre volje in z optimizmom gledajo na popoldansko tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Med navijači na vlaku je bila tudi deseterica navijačev, ki navijajo tako za Slovenijo kot Srbijo. "Danes ne moremo izgubiti," pozitivno plat razdeljenega navijaškega srca predstavi Robi iz Ljubljane.

Po postankih v Kranju, Lescah in daljšem na Jesenicah je bilo na vlaku vzdušje z vsakim kilometrom bližje Nemčiji bolj prešerno. V Salzburgu so vrata vlaka sicer ostala zaprta. Sumi se na avstrijske varnostne zadržke, a po drugi strani naj bi vlak vsak čas dobil zeleno za naprej. In smo se res premaknili. Res pa Avstrijci zahtevajo, da zastave ne smejo plapolati skozi okna.

Na avstrijsko-nemški meji je bil nadzor natančen in temeljit, se pa kot običajno ne pustijo slikati med postopkom. Ob prečkanju pa ni več težava ... Policistke nasmejane, najstarejši policist zaključi s 'hvala lepa'.

Veselje v Lisičkinem vagonu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Veselje v Lisičkinem vagonu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Kot je za MMC med vožnjo še pojasnila Mirjana Vanovac, so se na Slovenskih železnicah odločili sami organizirati poseben navijaški vlak, potem ko se agencije predtem na njihovo pobudo za organizacijo niso odzvale. "Za München smo se odločili, ker je najbližja destinacija in ker je tudi tekma najzanimivejša. V Nemčiji je zelo velika zasedenost tras, ker želijo tudi druge države peljati navijače. Tako smo stopili v akcijo, se dogovorili z avstrijskim operaterjem in dali vstopnice v prodajo. Kot kaže ura, smo točni, po voznem redu. Kot ste videli, ni bilo nobenih težav na mejah, na meji z Nemčijo so prišli policisti, ki so pregledali dokumente, vse je bilo v redu, nikogar niso poslali dol," je pojasnila. Ob tem je dodala, da je izkušnja enkratna in jo bodo tudi v prihodnje še ponovili. "Že zdaj smo na vlaku dobili veliko povpraševanja, ali bomo organizirali še en vlak, če se bo Slovenija uvrstila naprej. Želje bom posredovala nadrejenim, potem bomo pa videli."

Parkirišče na Allianz Areni se je začelo polniti že v jutranji urah.

Navijači po prihodu v mesto niso imeli veliko časa za druženje v mestu, saj jih je čakalo približno 20 minut hoje do postaje podzemne železnice, potem polurna vožnja in še nekaj hoje do Allianz Arene, tam pa je svoje zahteval še pregled ob vstopu.

Ob 15.00 bo velik del Slovenije obstal, številni so skrajšali delavnik ali vzeli prost dan, da bodo lahko navijali v miru, ali doma ali v družbi prijateljev, množično spremljanje tekme pa bo znova organizirano tudi na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, kjer bo tudi MMC.

Kako je potekala pot navijaškega vlaka iz Ljubljane v München? Oglejte si utrinke, ki jih je ujel naš novinar.