Cristiano Ronaldo je moral večji del osmine finala presedeti na klopi za rezervne igralce. Najbrž je za nogometaša takšnega kova težko sprejeti to, da ni nenadomestljiv. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je moral večji del osmine finala presedeti na klopi za rezervne igralce. Najbrž je za nogometaša takšnega kova težko sprejeti to, da ni nenadomestljiv. Foto: EPA

Dobro uro pred zadnjo tekmo osmine finala letošnjega svetovnega prvenstva v Katarju je Santos objavil imena nogometašev, ki jim je ponudil mesto v začetni enajsterici. Marsikdo je bil presenečen, ko v njej ni zagledal Cristiana Ronalda.

68-letni strateg je pred tekmo povedal, da ni bil zadovoljen z odzivom največjega zvezdnika portugalske izbrane vrste ob tem, ko ga je na tekmi z Južno Korejo, zadnji tekmi skupinskega dela, v 65. minuti zamenjal z Andrejem Silvo. Portugalci so tekmo nato izgubili (1:2), a to ni vplivalo na končni razplet v skupini H, v kateri so zasedli prvo mesto.

Pred začetkom torkove tekme s Švico se je ob rezervno portugalsko klop zgrnila velika množica fotografov, ki so v svoje objektive želeli ujeti razpoloženje zdaj že nekdanjega nogometaša Manchester Uniteda in novopečenega člana Al Nassra iz Savdske Arabije.

Hladen izraz na obrazu, brez čustev, osredotočen pogled v daljavo, a v 37-letniku iz Madeire je gotovo vrelo. Kariera svojčas enega najboljših nogometašev na svetu počasi ugaša, začela pa je ugašati z njegovim odhodom iz Madrida. Pri Juventusu je dosegel še nekaj vrhuncev, njegova vrnitev v Manchester je bila nato z vidika dogajanja v zadnjih mesecih tako rekoč porazna.

Zdaj je (vsaj za eno tekmo) izgubil mesto še v začetni enajsterici Portugalske, še bolj pa bode v oči to, da so Portugalci brez njega igrali precej bolj uigrano, tekoče in tudi učinkoviteje. Bo Santos podlegel pritisku javnosti ali bo CR7 na četrtfinalnem obračunu z Marokom še drugič zapored sedel na klopi?

Cristiano Ronaldo je tekmo portugalske reprezentance na klopi za rezervne igralce začel prvič po Euru 2008. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je tekmo portugalske reprezentance na klopi za rezervne igralce začel prvič po Euru 2008. Foto: EPA

Selektor si zasluži pozitivno oceno
Za Ronaldom ni najboljše obdobje. Z rdečimi vragi se je po zloglasnem intervjuju, ki ga je podal Piersu Morganu, hitro razšel, novega kluba, ki bi bil pripravljen plačevati njegove nesramno visoke mezde, pa je težko najti. Po poročanju španskih medijev ga je očitno našel v Savdski Arabiji, kjer bo postal najbolje plačani športnik na svetu, a bolj kot to portugalskega nogometaša moti omajan ugled. V skupinskem delu svetovnega prvenstva ni navduševal s svojimi predstavami, sodu je dno očitno izbilo nespoštovanje selektorjeve odločitve po zamenjavi na tekmi z Južno Korejo. Santos je z odločitvijo, da Ronalda ne uvrsti v začetno enajsterico, tvegal veliko, a za pogum si vsekakor zasluži pozitivno oceno. Zaradi (visoke) zmage se je zanj na koncu vse dobro izšlo, Seleção je igral bolj tekoče in z večjo svobodo. V nasprotnem primeru bi bila Santosova glava najbrž zdaj na tnalu.

Cristiano zanikal dogovor z Al-Nasrom

Cristiano Ronaldo je zanikal poročanje medijev, da bo kariero nadaljeval pri savdskem klubu Al-Nasr. "To ne drži," je zavpil novinarjem po osmini finala nogometnega SP v Dohi proti Švici, poročajo agencije. Španski časnik Marca je pred tem pisal, da se je Ronaldo že dogovoril s savdskim klubom, kjer naj bi za dve leti igranja prejel po 200 milijonov evrov na leto. Ob tem se je skliceval na dobro obveščene vire. V Angliji medtem kot enega od možnih klubov, kamor naj bi Portugalec prestopil, vidijo londonski Chelsea. Mediji namigujejo, da so se v Chelseaju že zanimali tudi za prestop katerega od zvezdnikov kova Lionel Messi, Kylian Mbappe in Neymar. (STA)

Takole so fotografi pred torkovo tekmo osmine finala SP-ja oblegali portugalsko klop, ob kateri je med petjem himne stal Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters
Takole so fotografi pred torkovo tekmo osmine finala SP-ja oblegali portugalsko klop, ob kateri je med petjem himne stal Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters

CR7 na klopi za rezerviste ne more biti presenečenje
Pa Ronaldo? Svetovno prvenstvo je želel izkoristiti, da ponovno utrdi svojo veličino, potem ko je na precej neprofesionalen način izsilil odhod iz Manchester Uniteda. Želel je utišati vse glasnejše kritike, nato pa se je kar naenkrat znašel na klopi – sploh prvič v portugalskem dresu po Euru 2008. Tudi on je le človek in ni nenadomestljiv. Od njega je nogometna javnost letos pričakovala bistveno več, a v Katar je prispel brez tiste prave ostrine pred golom, tudi sicer portugalski reprezentanci na uvodnih treh tekmah prvenstva ni dal želene dodane vrednosti. Sledilo je še nespoštljivo vedenje na tekmi z Južno Korejo, zato njegovo 70-minutno sedenje na klopi med torkovo tekmo ne more biti presenečenje. Po takšni predstavi, ki so jo v proti Švici prikazali Portugalci, je težko verjeti, da bo selektor spremenil zmagovito napadalno formulo v boju za polfinale, v katerem lahko Portugalci zaigrajo prvič po letu 2006.

Vrhunci tekme Portugalska – Švica