Reprezentanca Kanade. Foto: EPA
Reprezentanca Kanade. Foto: EPA

Točki sta prispevala Denis Shapovalov, ki je bil boljši od Thanasija Kokkinakisa, ter Felix Auger-Aliassime, ki je ugnal Alexa de Minaurja. Oba sta slavila v dveh nizih.

Za Kanadčane je bil to šele drugi nastop v finalu – 2019 so v Madridu izgubili proti Španiji, z naslovom pa so postali šestnajsta država, ki se je vpisala na pokal za zmagovalca.

Največ naslovov v Davisovem pokalu imajo ZDA – 32, sledi današnja poraženka z 28, deset jih imata Francija in Velika Britanija, z enim naslovom pa se lahko pohvalijo v Argentini, Švici, Srbiji, Italiji, Južni Afriki in zdaj Kanadi. Kanada je šele tretja reprezentanca, ki je naslov osvojila že v drugem poskusu v finalu. Pred tem je to uspelo Češki in Švici.

Poleg Shapovalova in Auger-Aliassima so člani zmagovalne reprezentance, ki je za zmago prejela slaba 2,5 milijona evrov, še Vasek Pospisil, Alexis Galarneau in Gabriel Diallo, kapetan pa je Frank Dancevic.

Znani pari za sezono 2023

V Malagi so opravili tudi žreb tekmovanja za sezono 2023. Hrvaška, ki je izpadla proti Avstraliji, se bo v kvalifikacijah za zaključni turnir pomerila z Avstrijo, Italija, ki je letos izpadla proti Kanadi, pa je tako kot Španija prejela posebno povabilo. Preostali kvalifikacijski pari so: Madžarska – Francija, Uzbekistan – ZDA, Nemčija – Švica, Kolumbija – Velika Britanija, Norveška – Srbija, Čile – Kazahstan, Južna Koreja – Belgija, Švedska – Bosna in Hercegovina, Nizozemska – Slovaška, Finska – Argentina, Portugalska – Češka.

Skupni nagradni sklad zaključnega turnirja je bil dobrih 20 milijonov evrov. Štirinajst milijonov so si razdelili igralci, preostalo pa nacionalne zveze. Avstralija je za nastop v finalu, 48. v zgodovini in prvega po 2003, prejela slab milijon in pol evrov.

Avstralski reprezentanci sta letos igrali v obeh finalih ekipnih tekmovanj. V pokalu Billie Jean King so morale Avstralke v finalu priznati premoč Švici. Enako jima je uspelo leta 1993, tudi tedaj pa sta obe reprezentanci izgubili finale.


Davisov pokal, finale
KANADA – AVSTRALIJA 2:0
Denis ShapovalovThanasi Kokkinakis
6:2, 6:4;
Felix Auger-Aliassime – Alex de Minaur
6:3, 6:4.