Med spremljanjem tekme med Nizozemsko in Senegalom je bilo mogoče opaziti številne prazne sedeže. Foto: Reuters
Med spremljanjem tekme med Nizozemsko in Senegalom je bilo mogoče opaziti številne prazne sedeže. Foto: Reuters

Uvodno tekmo so na stadionu Al Bajt v Al Horju proti gostiteljem sklepnega turnirja dobili Ekvadorci z 2:0. Proti koncu obračuna so prireditelji prvenstva objavili število gledalcev na stadionu: 67.372, kar je za marsikoga precej čuden podatek.

Še posebej zato, ker je uradna zmogljivost stadiona 60 tisoč. Zmotiti se je človeško. Kdor dela, greši, pravijo. A zgodba se je ponovila tudi proti koncu tekme med Nizozemsko in Senegalom, ki so jo z 2:0 dobili Nizozemci.

Koliko gledalcev si je obračun ogledalo v živo na stadionu Al Tumama, ki ima 40 tisoč sedišč? 41.721. Bizaren podatek, zlasti ker je bilo med neposrednim prenosom mogoče zaslediti veliko praznih sedežev, ozračje med tekmo pa je bilo dokaj klavrno.

A, kot kaže, smo ves čas živeli v zmoti. Vsaj tako želi prikazati Mednarodna nogometna zveza Fifa, ki je v ponedeljek pozno zvečer na družbenih omrežjih objavila "prave" zmogljivosti stadionov. Prava zmogljivost stadiona Al Bajt naj bi bila 68.895 sedišč, stadiona Al Tumama pa 44.400.

Veliko Angležev obstalo pred stadionom
Zapletlo se je tudi pri vhodu na stadion. Obračun med Anglijo in Iranom (6:2) je bil drugi na letošnjem prvenstvu, a ob prvem žvižgu glavnega sodnika Raphaela Clausa je zaradi težav z vstopnicami (aplikacija Fife je nehala delovati) na tisoče angleških navijačev (ob)stalo pred stadionom, večina je po poročanju otoških medijev zamudila dobršen del tekme. "Prišli smo v Katar, kjer želimo v živo spremljati tekme naše reprezentance. Uredili smo si vstopnice, vsaka nas je stala 150 funtov, 800 funtov smo odšteli za polet. Nato pa so vstopnice nenadoma izginile," je za BBC dejal eden izmed besnih navijačev. "Nihče nam ne pove ničesar, ni uradnega obvestila. Tukaj smo, največji šov na svetu. Brilijantno," je sarkastično pripomnil drugi navijač.

Večina vstopnic za tekme letošnjega prvenstva je digitalnih, dostop do njih je mogoč prek posebne kartice Digital Hayya Card, ki pa je pred začetkom tekme nehala delovati. Enako velja za Fifino aplikacijo FIFA Ticketing app. Pa še podatek o obiskanosti tekme na stadionu Kalifa, ki ima kapaciteto 40 tisoč (po novem 45.857): 45.334 gledalcev.