Veselje argentinskih nogometašev na slavnostni podelitvi po infarktnem finalu svetovnega prvenstva v Katarju. Foto: Reuters
Veselje argentinskih nogometašev na slavnostni podelitvi po infarktnem finalu svetovnega prvenstva v Katarju. Foto: Reuters

Igra mačke z mišjo. Tako bi lahko opisali dogajanje na zelenici v prvem polčasu, v katerem so bili Argentinci razred zase. Bili so pripravljeni na vse, žogo so skrili nasprotniku, za nameček pa že do odmora dvakrat zadeli prek Messija in Di Marie.

Statistika finala. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika finala. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Pričakovati je bilo, da bodo v drugem polčasu Francozi zaigrali povsem drugače, predvsem pa bolje, a se to ni zgodilo. Argentina je še naprej prevladovala v vseh elementih igre, Franciji je šele v 71. minuti dopustila sploh prvi strel na gol.

Nato pa šok za Južnoameričane v dveh pičlih minutah! Najprej je z bele točke po prekršku Otamendija nad Muanijem zadel Mbappe, nato je isti igralec že nekaj trenutkov pozneje po krasni akciji mojstrsko zadel za izenačenje in izsilil podaljška.

Ta sta postregla še z dvema zadetkoma, med strelce pa sta se vpisala, kakopak, prva zvezdnika svojih reprezentanc: Messi in Mbappe. O naslovu prvaka so nato odločali streli z bele točke, uspešnejši so bili Argentinci, ki so zadeli vse (štiri) svoje poskuse, pri Francozih sta svoja strela zapravila Kingsley Coman in Aurelien Tchouameni.

Argentina je tako tretjič (1978, 1986, 2022) osvojila naslov svetovnega prvaka in prvič po letu 1986, ko je svet v Mehiki navduševal legendarni Diego Armando Maradona.

Najboljši posamezniki mundiala v Katarju

Najboljši mladi nogometaš: Enzo Fernandez (Argentina)
Najboljši vratar: Emiliano Martinez (Argentina)
Najboljši strelec: Kylian Mbappe (Francija)
Igralec prvenstva v Katarju: Lionel Messi (Argentina)

MVP zaključnega turnirja v Katarju Lionel Messi je uresničil svoje sanje in sanje Argentincev ter postal svetovni prvak. Foto: Reuters
MVP zaključnega turnirja v Katarju Lionel Messi je uresničil svoje sanje in sanje Argentincev ter postal svetovni prvak. Foto: Reuters

Di Maria dobil priložnost namesto Paredesa
Argentinski selektor Lionel Scaloni je za finale v začetni enajsterici, ki je začela obračun s Hrvaško v polfinalu, opravil zgolj eno menjavo. Namesto Leandra Paredesa je mesto na zelenici dodelil Angelu Di Marii, ki se že ves turnir ubada s poškodbami. V francoski začetni enajsterici je Liverpoolovega osrednjega branilca Ibrahimo Konateja zamenjal Dayot Upamecano, namesto Youssoufa Fofanaja je tekmo začel Adrien Rabiot. Tudi Raphael Varane je bil v prvi postavi.

Messi iz 11-m popeljal Argentino v vodstvo

Messi natančen z bele točke
Argentinci so prvi polčas odigrali naravnost sanjsko. Že od prvega žvižga glavnega sodnika, Poljaka Szymona Marciniaka, so bili boljši nasprotnik, ves čas so vršili pritisk na francoska vrata, ki se je prvič izplačal po 20 minutah igre, ko je Angel Di Maria priboril 11-metrovko. Na levi strani je ušel Ousmaneju Dembeleju, ki je nato bočnega napadalca podrl v kazenskem prostoru. Odgovornost izvajanja strela z bele točke je – pričakovano – nase prevzel Messi, ki je hladnokrvno zadel za 1:0. Vratarja Huga Llorisa je s strelom v desno poslal v napačno smer.

Takole je Angel Di Maria ugnal Huga Llorisa v 36. minuti. Foto: Reuters
Takole je Angel Di Maria ugnal Huga Llorisa v 36. minuti. Foto: Reuters
Di Maria kronal čudovito argentinsko akcijo

Di Maria zadel iz hitrega protinapada
Kljub vodilnemu zadetku pritisk argentinske reprezentance ni pojenjal. Gavči so bili še naprej nepopustljivi, povsem so od igre odrezali francoski napadalni trojček Griezmann-Mbappe-Giroud, v 36. minuti so Llorisovo mrežo zatresli še drugič, tokrat iz hitrega protinapada. Branilec Upamecano je izgubil žogo, Alexis Mac Allister je na oddaljenejši vratnici z nizko podajo našel povsem samega Di Mario, ki je suvereno z diagonalnim strelom pospravil žogo v mrežo za 2:0. Nepopisno veselje nogometašev in navijačev v modro-belih oblačilih.

Didier Deschamps je bil v prvem polčasu besen kot ris. Foto: Reuters
Didier Deschamps je bil v prvem polčasu besen kot ris. Foto: Reuters

Dvojna francoska menjava že pred odmorom
Selektor Francije Didier Deschamps ni več le sedel križem rok, moral je ukrepati, zato se je še pred odmorom odločil za dvojno menjavo. Povsem nevidna Olivierja Girouda in Dembeleja, ki se žoge v prvem polčasu praktično nista dotaknila, je poklical iz igre, na zelenico pa poslal Randala Kola Muanija ter Marcusa Thurama. Opravljene menjave, vsaj do odmora, niso prinesle želenih sprememb, Argentina je še vedno prevladovala v vseh elementih igre, Francozi v prvem polčasu niti enkrat niso opravili dotika z žogo v kazenskem prostoru nasprotnika, na njegova vrata niso sprožili niti enega samcatega strela. Znašli so se v položaju, ki jim je bil povsem tuj. Argentinci so igrali sijajno, ves čas so grizli in nasprotnika silili v napake. Po sedmih minutah Marciniakovega dodatka so bili le še dobrih 45 minut oddaljeni od večne slave.

Kylian Mbappe je bil
Kylian Mbappe je bil "večji del tekme" povsem neviden. Takole si je v 71. minuti pripravil prostor za strel, to je bil sploh prvi strel Francije na gol nasprotnika. Foto: Reuters

Argentina prevladovala tudi v drugem polčasu
Prevlada Argentine se je nadaljevala tudi v drugem delu tekme. Tisti, ki so mislili, da bodo Argentinci do konca srečanja le branili lepo prednost, so se motili. Scalonijeva ekipa še naprej ni popuščala, večkrat je lepo spletla mrežo okrog francoskega kazenskega prostora, priložnosti pa je v luči nasprotnikovega topljenja zaostanka iskala predvsem iz protinapada. De Paul je v četrti minuti nadaljevanja poskusil z volejem, po slabi uri igre je z zvitim strelom ob bližnji vratnici poskusil še Julian Alvarez, a je ostalo pri 2:0. Minuto zatem se je Di Maria na levi strani poigraval z rezervistom Muanijem, po lepi akciji se je priložnost nato za hip ponudila Messiju, v zadnjem trenutku mu je strel iz bližine preprečil Adrien Rabiot.

Z razlogom se o njem govori kot o enemu najboljših nogometašev na svetu. Zgolj 97 sekund je v drugem polčasu potreboval francoski superzvezdnik Kylian Mbappe za izenačenje izida na 2:2. Foto: Reuters
Z razlogom se o njem govori kot o enemu najboljših nogometašev na svetu. Zgolj 97 sekund je v drugem polčasu potreboval francoski superzvezdnik Kylian Mbappe za izenačenje izida na 2:2. Foto: Reuters

V 71. minuti prvi francoski strel na gol
Francoska katastrofa se je nadaljevala, šele v 71. minuti so galski petelini sploh prvič sprožili na Martinezova vrata. Polpriložnost se je namreč ponudila Mbappeju, ki je z roba kazenskega prostora sicer sprožil silovito, a skrajno nenatančno, saj je žogo poslal krepko čez gol.

Mbappe potreboval 97 sekund za izenačenje!
Nato pa jim je vendarle uspelo izenačiti. Tako rekoč iz nič. Rezervist Muani je stekel proti golu, od zadaj ga je v kazenskem prostoru podrl Nicolas Otamendi in zakrivil prekršek za najstrožjo kazen. Marciniak je takoj pokazal ne belo točko, s katere je zaostanek prepolovil Mbappe. Martinez je sicer uganil smer strela, a je bil ta premočan, da bi svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. Francija je zaslutila priložnost in hip zatem je celo izenačila! Rabiot je s predložkom našel Mbappeja, ki je izmenjal dvojno podajo s Thuramom, nato pa mojstrsko z diagonalnim strelom s polvoleja še drugič premagal Martineza za 2:2.

Mbappe z 11-m povrnil upanje Francozom
Mbappe v 82. minuti poskrbel za izenačenje

V iskanju zmagovitega zadetka
Do konca rednega dela srečanja se izid ni več spremenil, čeprav je bilo zelo vroče tudi v osmih minutah Marciniakovega dodatka, v katerem sta si obe reprezentanci priigrali nekaj lepih (pol)priložnosti. Francozi so pretili prek Mbappeja, za Argentince je najnevarnejši strel v 97. minuti sprožil Messi. Finale se je prevesil v podaljška.

Messi v drugem podaljšku povedel Argentino do vodstva s 3:2

Messi zadel za 3:2 ...
V prvem podaljšku je dve lepi priložnosti zapravil rezervist Lautaro Martinez. Na nogi je imel po Messijevi podaji zadetek za 3:2, a mu je z drsečim štartom slavje preprečil Upamecano. Takoj zatem se je nogometašu milanskega Interja ponudila nova priložnost iz protinapada, iz oči v oči se je znašel z Llorisom, a je žogo poslal mimo desne vratarjeve vratnice. Argentinci so bili za odtenek boljši, tudi v drugem podaljšku so bili podjetnejši, v 109. minuti je bil njihov trud poplačan s tretjim zadetkom na tekmi. Messi je v ogenj z lepo podajo poslal Martineza, ki se je izognil zanki prepovedanega položaja in silovito nastreljal Llorisa. Ta je žogo odbil le od opreznega Messija, ki jo je iz bližine poslal čez golovo črto. Okroglo usnje je Varane sicer izbil, a žoga je črto že prečkala in Argentina se je znova znašla v vodstvu. 3:2!

Mbappe z bele točke za izenačenje na 3:3

... a kaj, ko ima Francija Mbappeja
Spet je bila Argentina dobrih deset minut oddaljena od sanj, nato pa še en preobrat: Mbappe je s strelom v roko zadel Gonzala Montiela in izsilil 11-metrovko. Tako kot pri prvem izvajanju z bele točke je tudi pri drugem meril v levo smer – in zadel. 3:3. S tem je postal prvi nogometaš po Geoffu Hurstu iz leta 1966, ki je v finalu svetovnega prvenstva dosegel hat-trick. Zaključek tekme je bil infarkten. Muani je imel na nogi naslov svetovnega prvaka, a mu je vratar Martinez z izjemno pomembno obrambo preprečil veselje. Takoj na drugi strani je v protinapad oddrvel Messi in zaposlil Lautara Martineza, ki pa je bil z glavo nenatančen iz bližine. Nogometaši so nogometnim sladokuscem dali vse, kar lahko nogomet ponuja, zagotovo nikogar niso pustili ravnodušnega, a drame s tem še ni bilo konec: o naslovu svetovnega prvaka so odločale enajstmetrovke.

Trenutek, ko so Argentinci postali svetovni prvaki. Foto: Reuters
Trenutek, ko so Argentinci postali svetovni prvaki. Foto: Reuters

Argentinci mirnejših živcev do naslova
Sedmič do danes so Argentinci na svetovnih prvenstvih izvajali 11-metrovke, tekmo so dobili šestič. Potem ko sta loterijo strelov z bele točke uspešno odprla Mbappe in Messi, je rezervist Coman nastreljal vratarja Martineza. Paulo Dybala je nato zadel s strelom po sredini gola, že v naslednji seriji je Aurelien Tchouameni žogo poslal mimo desne vratarjeve vratnice. Naslednja dva strela sta bila uspešna, mrežo sta zatresla Paredes za Argentino in Muani za Francijo. Čast zmagovitega zadetka, ki prinaša naslov prvaka, je pripadla tragičnemu junaku Montielu. Llorisa je poslal v napačno smer in slavje Argentincev se je lahko začelo.

Izvajanje 11-metrovk na finalni tekmi Argentina – Francija
Analiza po tekmi Argentina – Francija

Vabljeni ste k spremljanju aplikacije MMCživo spodaj, kjer lahko izveste marsikatero zanimivost.


SP v nogometu 2022, Katar

Finale:
ARGENTINA – Francija * 7:5 (3:3, 2:2)
88.966; Messi 23./11-m, 109., Di Maria 36.; Mbappe 80./11-m, 82., 118./11-m
* - po izvajanju 11-m