Poljub, ki si ga je Lionel Messi želel najbolj. Foto: Reuters
Poljub, ki si ga je Lionel Messi želel najbolj. Foto: Reuters

Pot do tako želenega naslova, ki je za številne dokončno zaključil debato o najboljšem nogometašu vseh časov, je bila trnova. Pa vse do 80. minute ni kazalo tako. Argentinci so vodili z 2:0 in gospodarili na igrišču. Francozi so bili obupani, Mbappe neviden.

Sprožilec 97-sekundnega preobrata galskih petelinov je bila dosojena in izkoriščena enajstmetrovka, ki ji je sledila še ena genialnost Mbappeja. Ko je Messi v peti minuti sodnikovega podaljška streljal z roba kazenskega prostora in se je izkazal francoski vratar Hugo Lloris, so bili argentinski navijači na kolenih.

Toda to je bil šele začetek. Tako kot zadnjih deset minut rednega dela je bil razburljiv tudi podaljšek. Ko je Messi zadel še v 108. minuti, je kazalo na sanjski konec kariere, a je ponovno odgovoril Mbappe. Nogometni bogovi so Messija nagradili in odrešili šele v strelih z bele pike.

"Noro je, da se je vse odvilo takole. Tako zelo sem si želel ta naslov. Vedel sem, da bomo z božjo pomočjo do njega tudi prišli. Ves čas sem imel občutek, da nam je usojeno," je dejal Messi, ki iz rok nikakor ni želel izpustiti pokala. Tega je nazadnje od njegovih rojakov pred 36 leti dvignil leta 2020 preminuli Diego Maradona.

"Trpeli smo, a uspeli. Komaj čakamo, da se vrnemo v domovino in se na lastne oči prepričamo, kako noro je tam vzdušje," je še dodal 35-letni zvezdnik Paris Saint-Germaina.

Sedem zlatih žog za najboljšega nogometaša na svetu, deset naslovov prvaka v Španiji, eden v Franciji, sedem španskih pokalov, štiri Lige prvakov, trije evropski Superpokali, trije svetovni klubski pokali, ena Copa America in za posladek tisto, kar si je najbolj želel – naslov svetovnega prvaka.

In to kot najboljši igralec in s sedmimi goli drugi najboljši strelec SP-ja.

Lionel Messi je sklenil krog, obrnil igrico in zdaj gre lahko spokojno v nogometno večnost.

Riddle: Opinion Poll - Je Lionel Messi z naslovom svetovnega prvaka postal 'največji' nogometaš vseh časov?