Urugvajski navijači so zaskrbljeni nad predstavami svojih ljubljencev v Katarju. Foto: EPA
Urugvajski navijači so zaskrbljeni nad predstavami svojih ljubljencev v Katarju. Foto: EPA

Že pred tekmo s Portugalsko, ki so jo Urugvajci izgubili z 2:0, je selektor Diego Alonso presenetil urugvajske navijače, ko Luisa Suareza, bržčas prvega zvezdnika reprezentance, ni uvrstil v začetno enajsterico. Nato je za izjemno pomemben obračun z nekdanjimi evropskimi prvaki izbral še sistem 3-5-2, ki ga sinjemodri nikoli niso zares usvojili.

Edinson Cavani in Luis Suarez, nekoč ena izmed najboljših napadalcev na svetu, se v Katarju še nista razveselila zadetka. Foto: EPA
Edinson Cavani in Luis Suarez, nekoč ena izmed najboljših napadalcev na svetu, se v Katarju še nista razveselila zadetka. Foto: EPA

Da takšna taktična postavitev uspe, so potrebni hitri osrednji branilci, saj morajo pokrivati večji prostor in ščititi hrbet bočnim igralcem, ki se velikokrat odpravijo na izlet v napad in za seboj puščajo vrzeli. Zelo pomembna za tak sistem je tudi kvaliteta bočnih nogometašev. V obeh primerih je urugvajska igra potegnila krajšo.

To je izkoristila reprezentanca Portugalske, ki je srečanje dobila z 2:0 in se je že uvrstila v osmino finala. V zadnjem krogu si lahko s točko zagotovi prvo mesto v skupini, medtem ko Urugvajci za napredovanje niso več odvisni le sami od sebe. Premagati morajo Gance, nato pa upati, da Korejci ne presenetijo Portugalcev. Ti skoraj zagotovo ne bodo igrali v najmočnejši zasedbi.

Zaton dvakratnih svetovnih prvakov
Urugvajski nogomet je v zadnjih letih nazadoval. Leta 2010 so dvakratni svetovni prvaki – naslov so osvojili v letih 1930 in 1950 na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki z Nemci igrali za tretje mesto, štiri leta pozneje jih je v Braziliji v osmini finala s Kolumbijo pokopal James Rodriguez. V Rusiji leta 2018 so Urugvajci zaigrali v četrtfinalu, kjer so bili z 2:0 boljši poznejši svetovni prvaki Francozi. Tokrat sinjemodrim celo grozi izpad v skupinskem delu tekmovanja. Glede na kvaliteto napadalcev še toliko bolj v oči bode dejstvo, da zadetka niso dosegli na zadnjih treh tekmah prvenstva oziroma debelih 298 minut. Tekma za biti ali ne biti jih čaka v petek na stadionu Al Džanub v Al Vakri.

Urugvajski strelski mrk se bliža rekordu

Urugvajska reprezentanca počasi, a vztrajno drvi novemu neslavnemu rekordu naproti. Zdaj že tri tekme zapored na mundialih ni dosegla zadetka, mreže nasprotnika na zaključnih turnirjih ni zatresla že 298 minut. Rekordni strelski mrk je sicer trajal 389 minut, in sicer med prvenstvi v Mehiki 1986 in Italiji 1990. Prekinil ga je Pablo Bengoechea, ki je zadel na drugi tekmi skupinskega dela proti Belgiji (1:3). Najslabši strelski rekord so Urugvajci na svetovnih prvenstvih dosegli leta 1974, ko so mrežo zatresli zgolj enkrat, in sicer ob remiju proti Bolgariji (1:1), ko se je med strelce vpisal Ricardo Pavoni.

Selektor: Poskušamo, a včasih je tudi nasprotnik dober
Selektor Alonso se je moral po tekmi zagovarjati glede taktične postavitve in dejstva, da igra, zlasti v prvem polčasu, preprosto ni stekla. "Zgodilo se nam je to, kar se nam je zgodilo proti Južni Koreji. Hitro smo izgubili žogo, zaradi česar je trpela naša igra v napadu, vseskozi smo se morali vračati v obrambo. V drugem polčasu smo to malce popravili, zdelo se je, da igramo bolje, bili smo tudi nekoliko bolj uravnoteženi. Priigrali smo si nekaj priložnosti, ki jih nismo izkoristili," je povedal selektor. Prav neučinkovitost v napadu tepe južnoameriško reprezentanco. Luis Suarez, Darwin Nunez, Edinson Cavani in Maxi Gomez je samo četverica izjemnih napadalcev, ki v Katarju še niso zatresli mreže nasprotnika. "Danes smo si priigrali več priložnosti za zadetek od Portugalske. Proti Koreji je bilo razmerje v strelih v okvir vrat 6:1. Pa nismo zadeli. Vselej poskušamo, a včasih je tudi nasprotnik dober in tekmuje, igra dobro ter ti onemogoči, da bi razvil želeno igro," je dodal.

Vrhunci tekme Portugalska - Urugvaj
Vrhunci tekme Urugvaj - Južna Koreja