"Nismo imeli veliko časa za počitek, kar nas je skrbelo, saj smo vedeli, da bo izredno fizična tekma. Dosegli smo drugi gol in nadzorovali tekmo, a so pritiskali na nas in nam na koncu malo otežili delo. Ampak to je svetovno prvenstvo," je Lionel Messi razmišljal po tekmi, ki jo je tako močno zaznamoval. Že pred tekmo osmine finala z Avstralijo je bil glavni podatek, da je to Messijeva tisoča v karieri.

Lionel Messi je na jubilejni tisoči tekmi v karieri dosegel svoj prvi gol v izločilnih bojih svetovnega prvenstva. V tem času je v klubskem in reprezentančnem dresu zbral 789 golov, 348 podaj in 41 lovorik. Manjka mu le zlati kipec za naslov svetovnega prvaka ... Foto: Reuters
Lionel Messi je na jubilejni tisoči tekmi v karieri dosegel svoj prvi gol v izločilnih bojih svetovnega prvenstva. V tem času je v klubskem in reprezentančnem dresu zbral 789 golov, 348 podaj in 41 lovorik. Manjka mu le zlati kipec za naslov svetovnega prvaka ... Foto: Reuters

Še vedel ni, da igra tisočo tekmo v karieri

"Danes sem šele izvedel, da je bila to tisoča tekma. Živim za trenutek, gremo v četrtfinale," se D10S kaj dosti ne ozira na statistične mejnike in posebnosti, veliko raje je govoril o svojem sploh prvem golu v izločilnih bojih na svetovnih prvenstvih: "Zelo sem vesel, da sem dosegel gol in izpolnil še en cilj ter da sem naredil še en korak proti končnemu cilju."

Domišljeni in pretkani Messijev gol po prekinitvi v 35. minuti je bil dejansko edini preblisk Argentine v prvem polčasu, v katerem so Avstralci zadušili in zaprli ves razpoložljivi prostor, tudi za ceno lastne nezmožnosti ogroziti nasprotnikova vrata. Pričakovani goli po prvem delu? Argentina 0,05, Avstralija 0,08, skupaj pičlih 0,13 xG.

Zadetek Messija za vodstvo Argentine proti Avstraliji

Po Di Marii pred tekmo izgubili še Gomeza

Že v 50. minuti je moral zaradi udarca v gleženj na klop Papu Gomez, ki je v začetni postavi Argentine nadomestil poškodovanega Angela Di Mario. Scaloni je ohranil preostalo deseterico s tekme s Poljsko, a zato je moral Messi igrati več na levi strani. Sistem 4-3-3 je z vstopom Lisandra Martineza argentinski selektor spremenil v 5-3-2. Sprva prava poteza, ki je prinesla podvojitev vodstva zaradi visokega pritiska, kar je privedlo do usodne napake Matta Ryana.

"Izid 2:0 nam je prinesel mir. Vedno skušam visoko pritiskati na vratarja in danes se je obrestovalo. Šla sva z Rodrigom De Paulom in na srečo nam je uspelo izvleči vratarja za ta gol. Vedno skušam pomagati, obramba se začne z napadalci, a kot napadalec sem seveda bližje golu, in če lahko prispevam zadetke, je toliko boljše," je Julian Alvarez opisal svoj drugi gol na turnirju, potem ko je v začetni postavi prevzel mesto osrednjega napadalca. Po zapravljenih priložnostih v zadnjih minutah ga za zdaj Lautaro Martinez ne ogroža.

Alvarez kaznoval veliko napako vratarja Ryana

Gol v Katarju kot zaklet za napadalce Interja

"Lautaro nas je že velikokrat rešil in osrečil ter nam bo še naprej prinašal srečo. Popolno je, da je Julian dokončal akcijo, a tudi Lautaro jo še bo," je selektor Lionel Scaloni prepričan, da se bo tudi biku enkrat odprlo. Kot bi bili napadalci Interja uročeni: Romelu Lukaku je za Belgijo zapravil štiri izredne priložnosti, Lautaro Martinez pa tri, zato sta na vrhu neslavne lestvice turnirja po številu zapravljenih poljudno poimenovanih stoodstotnih priložnosti. Za ljubitelje statistike: xG Martinezovega strela v 89. minuti, ko mu je Messi kot na pladnju serviral žogo za 3:1, je bil 0,35. Kaj je xG, lahko preberete tukaj.

Vmes se je pripetila 77. minuta, v kateri so Avstralci le začeli izkoriščati več prostora ob bolj nazaj pomaknjeni argentinski vrsti. Sicer srečni avtogol, a po daljšem obdobju pritiska in močnem strelu rezervista Craiga Goodwina. Nesrečnež je bil Enzo Fernandez, ki kot njegov partner na sredini Alexis Mac Allister ni imel tako navdihujoče tekme kot proti Mehiki in Poljski.

Avstralci po močnem strelu Goodwina znižali v 77. minuti

Na žalost smo trpeli. Bili so izločeni, a morali so se odpreti in poskusiti vse. Dobili so odboj od Enza z edinega čistega strela, ki smo ga dopustili. Potem so prišli zgolj še do enega strela, tega, ki ga je ubranil Dibu prav ob koncu.

Branilec Cuti Romero.

Za uspeh potrebuješ tudi vratarja

Potem ko sta napadalec Martinez in Messi zapravljala nemogoče je mogoče ter je vodstvo s 3:1 splavalo po vodi, so prišle zadnje minute in trepetanje argentinskih src. Najprej je Lisandro Martinez z drsečim startom v zadnjem hipu onemogočil Aziza Behicha, ki se je sprehodil skozi argentinsko obrambo vse do gola.

Zatem so prišle zadnje sekunde in strel 18-letnega Garanga Kuola iz obrata (xG 0,38), a z obrambo se je proslavil Emiliano "Dibu" Martinez. "Žoga, ki jo je Dibu Martínez ujel na koncu, je bila izjemna. Če želite doseči velike stvari, potrebujete odličnega vratarja in mi ga imamo," je bil nad obrambo navdušen Rodrigo De Paul. Na semaforju je ostalo 2:1 za Argentino (pričakovani goli 1,69–0,59).

Poteza 30-letnega čuvaja mreže, ki šele zadnji dve leti brani za Argentino, potem ko si je pri Aston Villi le izboril stalno mesto med vratnicama in postal eden boljših vratarjev v Premier ligi. "Danes smo trpeli na koncu. Zelo so pritiskali. Dosegli so gol od nikoder, kar je bilo kar težko za nas," je dejal vratar, ki je že pri 17 letih zapustil domovino in šel k Arsenalu, ki ga je nato posojal naokoli, dokler ni pristal pri enem najstarejših klubov v Angliji.

Argentinci se odlično znajdejo v izločilnih bojih
Prizor iz 97. minute, ki ponazarja nenadejano trpljenje in trepetanje Argentincev ob koncu osmine finala z Avstralci. Hvaležni branilci objemajo vratarja Emiliana Martineza, ki je preprečil, da bi se tekma zavlekla v podaljšek, potem ko so že vodili z 2:0 in navidez lahkotno nadzirali tekmo. Foto: Reuters
Prizor iz 97. minute, ki ponazarja nenadejano trpljenje in trepetanje Argentincev ob koncu osmine finala z Avstralci. Hvaležni branilci objemajo vratarja Emiliana Martineza, ki je preprečil, da bi se tekma zavlekla v podaljšek, potem ko so že vodili z 2:0 in navidez lahkotno nadzirali tekmo. Foto: Reuters
Ovrgli tezo, da so to najslabši "socceroos"

"Šlo je za to, da je država ponosna na nas, in prepričan sem, da nam je to uspelo. Preden smo odšli na svetovno prvenstvo, so vsi govorili, da smo najslabša ekipa socceroos, ki se je kadar koli uvrstila na SP. Tega zdaj ni več, šlo nam je izjemno dobro," je bil po izpadu v osmini finala zadovoljen avstralski selektor Graham Arnold, čigar varovanci so resnično kljubovali vsem napovedim, tako doma kot po svetu, in se prebili v izločilne boje. Četudi so bili dolgo podrejeni in po katastrofalni napaki kapetana vratarja Ryana že odpisani, so poskrbeli za napet konec druge tekme osmine finala SP-ja 2022.

Scaloni počaščen, da se bo srečal z van Gaalom

"V Nizozemski bomo imeli izrednega tekmeca, a tudi oni morajo upoštevati nas. Ko ga potrebujemo, Leo Messi popelje ekipo naprej in mi mu moramo pri tem pomagati," je vratar Martinez razodel preprost recept, ki je deloval za napredovanje v četrtfinale.

Nogomet je takšen: ko ne odločiš tekme, lahko položaj močno zaplete gol iz nič. Pozneje bi lahko dosegli več zadetkov, a pomembno je, da smo na koncu zmagali.

Krilni napadalec Papu Gomez

Zdaj Argentince in Nizozemce čaka prvi pravi predah na SP-ju 2022. Tekma bo šele v petek in do takrat Scaloni upa, da bo nared Di Maria, mogoče bo takrat za igro vsaj za vstop s klopi pripravljen tudi Paulo Dybala kot dragocen adut iz rokava.

"Ponosen sem, da se bom srečal s trenerjem, kot je Louis van Gaal. Naslednja tekma bo izredno lepa, z dvema ekipama z bogato zgodovino. Upamo, da bomo napredovali," se selektor Scaloni že veseli srečanja z Nizozemsko. Oranžni si želijo več posesti žoge in več igre z njo, a po drugi strani, po videnem pri Argentini sodeč, bi bil dosedanji recept hitrih prehodov igre in z razigranimi bočnimi branilci, kot sta bila Daley Blind in Denzel Dumfries proti ZDA (3:1), kot naročen za različico Argentine, ki se je pokazala proti Avstraliji.

Po vsaki zmagi že slavje z navijači

Vsekakor se po uvodnem porazu s Savdsko Arabijo neobičajno ponižni in zadržani Argentinci dobro zavedajo, da se bo trpljenje ob njihovi državni religiji samo še stopnjevalo. A zaljubljence v La Albiceleste to ne moti preveč, saj to je nogomet, vrtiljak čustev in vznemirjenja, v katerem vsaj v izločilnih bojih svetovnega prvenstva res ni prostora za dolgočasne in rutinske tekme.

"Povezanost z navijači, ki jo imamo, je nekaj najlepšega. To je bistvo, kaj mora biti reprezentanca. Neverjetno je, kako doživljajo vsako tekmo, kako prenašajo na nas strast, energijo in veselje. Hvaležni smo za to," se je Messi priklonil zvestim navijačem, ki polnijo tribune v Dohi in pred katerimi zdaj Argentinci izvajajo svojevrstni obred – slavje in prikloni med obhodom igrišča še dolgo po koncu tekme.

Dve priložnosti Avstralije v zadnjih minutah, ki bi lahko prinesli izenačenje