Enner Valencia je bil junak uvodne tekme. Na svetovnih prvenstvih je napadalec Ekvadorja tako dosegel že pet golov. Foto: Reuters
Enner Valencia je bil junak uvodne tekme. Na svetovnih prvenstvih je napadalec Ekvadorja tako dosegel že pet golov. Foto: Reuters
Enner Valencia pokvaril Katarcem odprtje SP-ja

Za večino Zemljanov najtežje pričakovan dogodek po SP-ju, ki ga je pred štirimi leti gostila Rusija, se je začel z obračunom domače vrste z Ekvadorci. Katar prvič sodeluje na prestižnem turnirju. Ob debiju je postal prvi gostitelj, ki je izgubil svojo prvo tekmo. Predvsem v prvem polčasu so bili gostitelji 22. svetovnega prvenstva precej nemočni, napravili veliko napak in bili lahko srečni, da vodstvo Ekvadorja ni bilo višje. V drugem delu so bili nekoliko konkretnejši, si tudi priigrali dve priložnosti, vseeno pa ostali brez strela v okvir vrat.

Varovanci Gustava Alfara so po dobrem prvem delu, ko so dvakrat z razigranim kapetanom Valencio unovčili premoč in napadalno igro, v drugem malce popustili, vseeno pa imeli vse pod nadzorom in na koncu zanesljivo na svojem četrtem svetovnem prvenstvu vpisali peto zmago. V skupini A sta še Senegal in favorizirana Nizozemska, ki se bosta pomerila v ponedeljek ob 17.00.

Valencia z bele točke do prvega gola SP-ja 2022

Ekvadorci so že v tretji minuti šokirali domače navijače. Pervis Estupinan je poslal predložek v kazenski prostor, po nespretnem posredovanju Sada Al Šiba je atraktivno podal Felix Torres, Valencia pa je z glavo zatresel mrežo. Toda posredoval je VAR in prvi zadetek prvenstva je bil razveljavljen, saj je bil za las v prepovedanem položaju Michael Estrada, ki je bil v skoku z Al Šibom.

Ofsajd odnesel gol Ekvadorja v 3. minuti

La Tricolori so prevzeli pobudo. Kar jim ni uspelo v tretji minuti, jim je v 16. Izpeljali so prehitro akcijo za Katarce. Po ukradeni žogi je z ekspresnim prehodom v napad izigral domačo obrambo. Estrada je z globinsko podajo zaposlil vtekajočega Valencio. Kapetan južnoameriške reprezentance je žogo spravil mimo domačega vratarja, ki je zamudil in ga podrl.

V nadaljevanju akcije je streljal Romario Ibarra, s črte pa je odbil Abdelkarim Hasan. Sodnik Daniele Orsato je igro prekinil in pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel Valencia, ki je enajstmetrovko zanesljivo izvedel. Žogo je s plasiranim udarcem poslal v eno, Al Šiba pa v drugo stran.

Tudi po zaostanku je bil Katar v popolnoma podrejenem položaju, Ekvadorci pa so bili še nekajkrat nevarni. 19. minuta je tekla, ko je Estupinan s predložkom našel Estrado, ki je visoko skočil, a slabo zadel žogo, ob tem pa še trčil z Al Šibom.

Valencia v 32. minuti povišal že na 2:0 za Ekvador
Analiza prvega polčasa Katar - Ekvador

V 31. minuti so še enkrat kronali premoč in napadalno igro. Gostitelji so veliko prostora pustili Moisesu Caicedu. Žogo je podal Angelu Preciadu, ki jo je z desne strani zavrtinčil v kazenski prostor. Znova je bil na pravem mestu Valencia, ki je ostal povsem sam in z glavo še drugič matiral Al Šiba. To je bil njegov 37. reprezentančni gol, s čimer je tudi rekorder. Ekvador je zabil 12. zadetek na svetovnih prvenstvih, pod zadnjih pet se je podpisal Valencia.

Tik pred koncem polčasa si je svojo edino priložnost v prvih 45 minutah priigral Katar. Ro-Ro je z lepo potezo zaposlil Hasana Al Hajdosa, ki je povsem z desne strani podal v sredino, kjer je ekvadorska obramba pozabila na Almoeza Alija. Toda domači napadalec je z glavo slabo zadel žogo, tako da je zletela mimo vrat.

Čeprav so Katarci zaigrali v drugem polčasu nekoliko bolje, so imeli Ekvadorci ves čas nadzor nad potekom dvoboja. V deseti minuti nadaljevanja so si priigrali lepo priložnost. Hitro akcijo je zaključil Ibarra, ki je sprožil z roba kazenskega prostora, vendar pa je bil Al Šib na mestu. Svojo prvo obetavno akcijo drugega dela je Katar izpeljal v 62. minuti. Z leve strani je dolg predložek v kazenski prostor poslal Hasan, pritekel je Ro-Ro, udaril z glavo, vendar je bil nenatančen.

Analiza drugega polčasa Katar - Ekvador

79. minuta je tekla, ko je veliko priložnost zapravil Jeremy Sarmiento, ki je žogo iz bližine poslal visoko prek vrat. Na začetku akcije je bil rezervist Ekvadorja sicer v prepovedanem položaju. Velja omeniti še hitro akcijo Katarcev v 86. minuti. Basam Al Ravi je z dolgo podajo v protinapadu našel Mohameda Muntarija, ki se je na desni strani roba kazenskega prostora odločil za udarec s prve, žoga pa je zletela prek vrat Hermana Galindeza.

11-20 (A) Qatar-Ecuador( id: 3370549), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-20 (A) Qatar-Ecuador( id: 3370549), Postave
11-20 (A) Qatar-Ecuador( id: 3370549), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina A
1.
Nizozemska
3 2 1 0 5:1 7
2.
Senegal
3 2 0 1 5:4 6
3.
Ekvador
3 1 1 1 4:3 4
4.
Katar
3 0 0 3 1:7 0