Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Na portalu Športni SOS odgovarjamo na vaša vprašanja o športni zgodovini in statistiki. Občasno povabimo tudi znane športnike in športne delavce, da postavljajo vprašanja. Tokrat smo povabili Aleksandra Čeferina, predsednika Uefe.

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2034. Na katerem evropskem prvenstvu v nogometu je bilo doseženih največ zadetkov?
Aleksander Čeferin

Največ zadetkov je bilo doseženih prav na zadnjem evropskem prvenstvu, in sicer 142. To je bilo šele drugič, da je evropsko prvenstvo postreglo z več kot 100 zadetki, prvi tovrstni primer pa je leta 2016, ko je padlo 108 golov.

Naslov infografike: Euro zadetki

Sorodna novica Čeferin: Imam pisno podporo vseh 55 članic za nov mandat

Razlog za stalno rast je seveda jasen, saj je v povprečju vedno večje število udeležencev, s tem pa tudi odigranih tekem. Če nas zanima povprečje, je bilo najbolj plodovito prvenstvo leta 1976, ko je na štirih tekmah padlo 19 golov, oziroma 4,75 na tekmo.

To je bilo tudi zadnje prvenstvo, ko so sodelovale le po štiri reprezentance, s čimer je bilo odigranih največ pet tekem. To je relativno majhna številka, kar ne prinaša najbolj stabilnega vzorca. Od prvenstev od leta 1980 naprej pa je bilo najvišje povprečje prav na Euru 2020. Podrobnosti so v spodnji infografiki.

Naslov infografike: Euro povprečja

V celotni zgodovini evropskih prvenstev je bilo doseženih 829 golov, oziroma 2,46 na tekmo. In za primerjavo: na svetovnih prvenstvih je padlo natanko 2548 golov, oziroma 2,64 na tekmo. Za konec še povprečje golov na tekmo v zgodovini SP-jev.

Naslov infografike: Goli na SP