Olivier Giroud je resda zdaj z 52 goli najboljši strelec v zgodovini reprezentance Francije, a bržkone je samo vprašanje časa, kdaj bo Kylian Mbappé prekosil njegov strelski izkupiček. S 16 goli na zadnjih 14 tekmah je 23-letnik trenutno pri 33 golih na 63 tekmah za Les Bleus. Foto: AP
Olivier Giroud je resda zdaj z 52 goli najboljši strelec v zgodovini reprezentance Francije, a bržkone je samo vprašanje časa, kdaj bo Kylian Mbappé prekosil njegov strelski izkupiček. S 16 goli na zadnjih 14 tekmah je 23-letnik trenutno pri 33 golih na 63 tekmah za Les Bleus. Foto: AP

Edini angleški reprezentant, ki ne igra v Premier ligi, je na dobri poti, da nasledi ravno Mbappéja pri nagradi za najboljšega mladega nogometaša na svetovnem prvenstvu. Fifa z njo nagrajuje igralce, stare do 21. leta starosti.

"Mbappé? Trenutno verjetno najboljši igralec na svetu. V tej ekipi Francije je toliko talentov, da se želim preizkusiti proti njim. Verjetno bo to odlična tekma," je Jude Bellingham po novi izvrstni predstavi dejal po napredovanju Anglije v četrtfinale, kjer njega in soigralce čakajo branilci naslova.

Zadetek Hendersona v 38. minuti za vodstvo Anglije proti Senegalu
Jordan Henderson in Jude Bellingham sta blestela na levi in desni strani angleške taktične postavitve. Naveza Bellingham – Foden bo predvidoma protiutež udarni francoski smeri napadov Theo Hernández – Kylian Mbappé. Foto: AP
Jordan Henderson in Jude Bellingham sta blestela na levi in desni strani angleške taktične postavitve. Naveza Bellingham – Foden bo predvidoma protiutež udarni francoski smeri napadov Theo Hernández – Kylian Mbappé. Foto: AP

Hvalnic na račun 19-letnega vezista Borussie Dortmund ne manjka, v 39. minuti soočenja s Senegalom je poskrbel za podajo, s katero je Jordan Henderson popeljal Angleže v vodstvo. Sledila je suverena predstava izbrancev Garetha Southgata, kjer sta raznovrstna vezista Bellingham in Hendersen opravila levji delež dela pri izvedbi hitrih prehodov v napad. Piko na i je z dvema podajama za naslednja dva zadetka dodal krilni napadalec Phil Foden, ki se je dokončno zasidral v začetni postavi.

Nekdanji Irec želi več podpore v Angliji

Hrbet napadalno usmerjenim Angležem na sredini krije Declan Rice, nekoč ponosni mladi reprezentant Irske, ki pa ga je Southgate zvabil med tri leve. Otrok West Hama je celo odigral tri tekme za člansko reprezentanco Irske, a samo prijateljske, ne uradnih, zaradi česar je lahko še zamenjal nogometno državljanstvo. Zdaj je 23-letni Londončan ključni člen med obrambo in sredino.

"Mislim, da ne prejmemo hvale, ki si jo zaslužimo. Drugi suvereno zmagujejo in jih hvalijo in označujejo kot mojstrske učne ure. Pri nas pa se vedno iščejo pomanjkljivosti. Zadnji dve tekmi sta bili brez napak. Druge reprezentance bi se nas morale zdaj začeti bati," je bil do otoških medijev in analitikov kritičen Rice, ki pričakuje več javne podpore reprezentanci, ki jo čaka najtežji možni izziv, kot je po napredovanju poudaril selektor Southgate.

Svetovno prvenstvo je moje sanjsko tekmovanje, zanj sem podredil vso sezono, tako fizično in psihično pripravo. Še vedno smo daleč od končnega cilja, ki smo si ga zastavili, in to je zmaga.

Kylian Mbappé

Ali je Walker res zdrav in dovolj hiter?

Vseeno angleški nogometni strokovnjaki še naprej opozarjajo na šibke točke. Senegal je v prve pol ure načrtno pritiskal na osrednjega branilca Harryja Maguirja, ki je v Angliji že nekaj časa hvaležna tarča kritik. Obenem se vsi zavedajo kakovosti prve zvezde turnirja, ki ga bo moral kriti Kyle Walker, ki je komajda okreval po poškodbi dimelj.

Ali je 32-letni Walker dovolj pripravljen in zlasti dovolj hiter, da bo na desnem boku omejil vpliv Mbappéja, ki je na štirih tekmah zabil že pet golov in podelil še dve podaji za zadetke Francije?

"On je najhitrejši nogometaš, ki sem ga kdaj koli videl. On je na drugi ravni. Vsak teden igram v Premier ligi in doslej mi je bil najtežji nasprotnik Raheem Sterling, ko smo igrali proti Manchester Cityju. Sterling je sijajen in hiter, a Mbappé je električen. Hitrost, gibanje, njegovi zaključki. Ima vse, en gol je zabil v levi zgornji kot, drugega v desnega," je bil nad Francozom očaran njegov poljski čuvaj Matty Cash, ki je sicer Angležem vlil upanje, da če kdo lahko ustavi Mbappéja, je to ravno Kyle Walker.

Kylian Mbappé pleše med petimi Poljaki ... fotografija Thanassisa Stavrakisa, ki pripoveduje zgodbo osmine finala Francija – Poljska (3:1). Foto: AP
Kylian Mbappé pleše med petimi Poljaki ... fotografija Thanassisa Stavrakisa, ki pripoveduje zgodbo osmine finala Francija – Poljska (3:1). Foto: AP

Končno prišel tudi pred mikrofone in kamere

Medtem ko se Angleži lovijo med evforijo po zmagah nad Iranom, Walesom in Senegalom ter previdnostjo pred soočenjem s svetovnimi prvaki, so se v Franciji več posvečali briljantni predstavi njihove bliskovite želve nindže in s strelskim rekordom Olivierja Girouda.

A tudi Francozi imajo eno težavo z Mbappéjem – kako ga spraviti pred mikrofone in kamere. Potem ko je bil že tretjič izbran za najboljšega igralca tekme, se je po Poljski 23-letni Parižan le prikazal na novinarski konferenci. "Nič nimam proti novinarjem ali medijem. Vendar se moram osrediniti na svoje tekmece in ne želim izgubljati energije z drugimi stvarmi. Sem pa slišal, da zveza tvega kazen zaradi tega, in se strinjam, da jo bom plačal sam osebno," je pojasnil francoska številka 10.

Mbappe v 74. minuti povišal francosko prednost
Sorodna novica Nindža želva "Donatello" utišal vse kritike v Franciji zaradi PSG-ja, Reala in 11-m

Zanima ga samo ubranitev naslova prvaka

V nadaljevanju pogovora z mediji je Donatello jasno izžareval svoj edini cilj na SP-ju 2022 – osvojitev drugega zaporednega naslova prvaka. "Svetovno prvenstvo je moje sanjsko tekmovanje, zanj sem podredil vso sezono, tako fizično in psihično pripravo. Še vedno smo daleč od končnega cilja, ki smo si ga zastavili, in to je zmaga."

Ob petih golih in dveh podajah ter izjemnih predstavah bo šel v četrtfinale z Anglijo kot prvi favorit, ki bi domov odnesel zlati čevelj za najboljšega strelca in zlato žogo za najboljšega igralca turnirja. Vendar fanta iz Bondyja, predmestja Pariza, posamična priznanja vsaj javno sploh ne zanimajo: "Če sem iskren, ne, moj edini cilj je zmaga na svetovnem prvenstvu, in to so edine sanje, zaradi katerih sem tu."

Kylian Mbappé deluje kot pravi naslednik Peléja, ki ga je prehitel po številu golov do 24 leta na svetovnih prvenstvih. Zdaj si želi mladi Francoz ponoviti Brazilčev dosežek iz Čila 1962, ko je Seleção kot zadnji ubranil naslov svetovnih prvakov.

Mbappe z drugim golom potrdil francosko napredovanje
Naslovnica francoskega športnega dnevnika L'Equipe:
Naslovnica francoskega športnega dnevnika L'Equipe: "Bog obvaruj našega kralja." Hvalnica Mbappéju in hkrati napoved spektakularnega četrtfinala Anglija – Francija, ki bo v soboto ob 20.00, prenos na TV SLO 2/MMC-ju. Foto: Twitter/@lequipe
Tretja medsebojna tekma na SP-jih

Sobotni četrtfinale bo 32. soočenje v nogometni zgodovini, pri čemer prvo sega skoraj 100 let nazaj, v leto 1923. S 17 zmagami Angležev, 5 remiji in 9 uspehi Francozov je tehtnica sicer jasno na strani Otočanov. A kaj ko so trije levi v zadnjih 25 letih na osmih dvobojih zmagali le enkrat (2:0 na prijateljski tekmi 17. novembra 2015.

Nasprotno so galski petelini v zadnjega četrt stoletja kar petkrat premagali sosede z druge strani Kanala, nazadnje na prijateljski tekmi 13. junija 2017 s 3:2. Na svetovnih prvenstvih sta se dve tradicionalni evropski velesili soočili zgolj dvakrat, obakrat pa je bila še v skupinskem delu tekmovanja boljša Anglija. Na domačem SP-ju 1966 z 2:0 in v Španiji 1982 s 3:1.

Angleži po gladki zmagi nad Senegalom samozavestni pričakujejo Francoze