Slovenski odbojkarji med treningom v Ostravi. Foto: OZS
Slovenski odbojkarji med treningom v Ostravi. Foto: OZS

Tekma v Ostravi se bo začela v petek ob 20.15. Pred tem bosta v skupini B dvoboja med Italijo in Belorusijo ter Bolgarijo in Črno goro.

"Za zdaj je vse dobro, smo zelo blizu hotela in za nami je zelo dober trening. Do tekme s Češko se bomo skušali še nekoliko privaditi na dvorano in se čim bolj osredotočiti na začetek prvenstva, ki je vedno težek. Kot smo že nekajkrat dejali, so vse ekipe na prvenstvu kakovostne, tudi Čehi. So eni od gostiteljev tekmovanja in so se verjetno z razlogom odločili za organizacijo tega prvenstva. Zavedamo se, da bomo morali že od prve točke igrati na visoki ravni. Odigrali bomo po najboljših močeh, tekmo pa si seveda želimo končati z zmago," je dejal kapetan slovenske izbrane vrste Tine Urnaut.

Tudi bloker Jan Kozamernik je z razmerami na Češkem zelo zadovoljen. "Dvorana je dobra, zaradi razporeditve luči nekoliko posebna, ampak tudi na to se bomo hitro privadili. Prvi trening je bil zelo soliden, sploh glede na to, da smo v Ostravo potovali v dveh kosih. Na treningu se je videlo, da smo spočiti in v dobri formi," je dejal Kozamernik.

"Mislim, da smo pripravljeni na začetek prvenstva. Upam, da nas bo s tribun spodbujalo tudi čim več slovenskih navijačev. Zavedamo se, da so Čehi željni dobrega rezultata, ampak nas to ne sme zanimati. Igrati moramo svojo igro, pokazati, da smo boljša ekipa, in upravičiti vlogo favoritov. Tekmo bo treba začeti mirno, in tudi če v kakšnem trenutku stvari ne bodo šle ravno po načrtu, bomo morali ohraniti trezne glave, se zbrati in rasti iz točke v točko. Mislim, da bomo že na tekmi proti Češki imeli možnost, da stopnjujemo svojo formo," je še dodal Kozamernik.

Čehi merijo predvsem na tekmi z Belorusi in Črnogorci
V češkem taboru so pri napovedih previdni. Poudarjajo, da jim je žreb namenil težko skupino s tremi močnimi ekipami, Italijo, Slovenijo in Bolgarijo, a po drugi strani zagotavljajo, da so se na prvenstvo dobro pripravili.

"Na pripravljalnem turnirju v Turčiji, na katerem smo igrali proti Slovaški, Latviji in Turčiji, smo na trenutke prikazali zares dobro igro, z napredkom v naši igri sem zelo zadovoljen. Sicer smo na tekmah še vedno preveč nihali in igrali v valovih, včasih fantastično, včasih pa smo delali začetniške napake. Na zadnjih treningih smo to skušali odpraviti in menim, da bomo evropsko prvenstvo začeli v precej dobri formi," je razkril češki selektor Jiri Novak.

"V skupini imamo tri vrhunske ekipe, s katerimi se bomo borili za vsak osvojeni niz. Slovenci so bili na zadnjem evropskem prvenstvu drugi, Italijani so že dolga leta v evropskem vrhu, Bolgari pa vselej lahko igrajo na visoki ravni. Žreb nam ni bil preveč naklonjen, a se nimamo kaj pritoževati. Svojo priložnost bomo iskali predvsem na tekmah z Belorusijo in Črno goro, ki bi ju morali premagati. Osredotočili se bomo predvsem na ti dve tekmi, a ker prvenstvo igramo na domačem terenu, bo za nas vsako srečanje zelo pomembno. Želimo se prikazati v najboljši luči," je dodal češki podajalec Jakub Janouch.

Čehi so na pripravljalnih tekmah dvakrat premagali Slovaško in Latvijo ter izgubili proti Turčiji.

SKUPINA B, 1. KROG

Petek, 3. septembra, ob 14.15:
ITALIJA – BELORUSIJA
Ob 17.15:
ČRNA GORA – BOLGARIJA
Ob 20.15:
ČEŠKA – SLOVENIJA

V osmino finala se uvrstijo prve štiri ekipe iz skupine.