Veselje Latvijcev po zmagi v razburljivem finalu. Foto: AP
Veselje Latvijcev po zmagi v razburljivem finalu. Foto: AP

Šport, ki ima korenine pod uličnimi obroči in na lokalnih igriščih povsod po svetu, je različica košarke, s katero ima Mednarodni olimpijski komite namen privabiti še več mladih gledalcev. V zadnjih letih – pod Fibinim okriljem je od leta 2007 – je košarka 3 x 3 postala vse bolj prepoznavna in globalno razširjena, s sprejemom v olimpijsko družino pa bo njena popularnost nedvomno še rasla.

Že zdaj so največja tekmovanja, kot so evropska in svetovna prvenstva, in turnirji povsod po svetu dobro obiskani, olimpijska premiera pa je vsemu skupaj postavila piko na i. "Mislim, da je prihodnost tega športa povsod po svetu lepa. Zabavno ga je igrati. Vse več ljudi ga je zdaj bolje spoznalo, ko se je predstavil na olimpijskih igrah," je dejala selektorka ameriških košarkaric Kara Lawson.

Košarka 3 x 3 se je izkazala za prijetno popestritev največjega športnega dogodka na svetu. Turnir, na katerem so zgodovinske zlate medalje osvojili Latvijci in Američanke, je pustil dober vtis. Gre za zelo dinamičen šport, košarkarji in košarkarice pa so navduševali z atraktivnimi potezami in nepopustljivimi boji. Namesto 12 igralcev tukaj ekipo sestavljajo štirje, z nekoliko prirejenimi pravili pa se seveda igra na en koš. Tekma traja deset minut oziroma do 21. točke, za vsak napad pa je na voljo le 12 sekund. V prvi vrsti se igra predvsem bolj fizična in čvrsta košarka, od "velike sestre" s 5 na 5, ki je olimpijski debi sicer doživela pred 85 leti.

Američanke so v finalu ugnale Rusinje, bron pa so dobile Kitajke. Foto: AP
Američanke so v finalu ugnale Rusinje, bron pa so dobile Kitajke. Foto: AP

V tem športu tudi sicer ne dominirajo reprezentance, ki veljajo za tradicionalne košarkarske velesile. Res je, da so Američanke osvojile zlato, a se na primer moška izbrana vrsta ZDA na turnir ni uvrstila. Srbija, ki je številka ena na svetu, je na čelu z zvezdnikom tega športa, velemojstrom Dušanom Domovićem Bulutom, ki vedno blesti z domiselnimi podajami, je odlično igrala ves turnir, v polfinalu pa so ji naskok na zlato preprečili Rusi, ki so nato v zelo zanimivem in razburljivem finalu klonili pred Latvijci.

Latvija seveda ni košarkarski eksot, med velesile pa vendarle ne sodi, četudi ima nekaj izjemnih posameznikov. Recimo reprezentance v košarki 5 na 5 sploh ne bo na naslednjem EuroBasketu, toda v 3 x 3 imajo izjemno ekipo. Zlato medaljo je 28 sekund pred koncem z metom izza črte (za dve točki seveda) zagotovil Karlis Lasmanis, ki je po tekmi dejal: "V Latviji je košarka zelo popularna. Imamo Kristapsa Porzingisa in ostrostrelca Davisa Bertansa. Imamo kar nekaj zelo dobrih igralcev. Imamo košarkarsko kulturo, kar smo tudi mi prikazali na tem turnirju."

Dušan Bulut je takoj po Tokiu odpotoval v ZDA, kjer se bo preizkusil v tamkajšnji ligi. Foto: AP
Dušan Bulut je takoj po Tokiu odpotoval v ZDA, kjer se bo preizkusil v tamkajšnji ligi. Foto: AP

V parku urbanih športov Aomi so svoje predstavnike na primer imele Mongolija, Romunija, Nizozemska in Belgija, ki je celo igrala v polfinalu moškega turnirja, a klonila pred bronasto Srbijo. Ob tem, da odpira košarkarska vrata na festival pod petimi krogi državam, ki sicer ne veljajo za velesile v tem športu, pa izpolnjuje olimpijske sanje tudi amaterjem. Namreč večina igralcev, ki so nastopili v Tokiu, ni profesionalcev. "Vsi imamo redne službe, ki jih usklajujemo s treningi in potovanji ob koncih tedna. V ponedeljek pa gremo potem v službe. Neverjetno je, da smo se lahko borili za olimpijske medalje," je dejal belgijski reprezentant Thierry Marien.

Veliko priložnost nastopa na največjem športnem odru je zamudila slovenska košarka 3 x 3. Namreč ta panoga je tudi pri nas zelo razširjena in razvita, slovenske ekipe pa so bile v preteklosti zelo uspešne. Na primer na svetovnih prvenstvih je bila Slovenija že dvakrat tretja, leta 2016 pa je postala evropski prvak. Poleg tega ima še s turnirjev najboljših s stare celine dve srebrni in eno bronasto medaljo. Sicer je Slovenija v lov na olimpijske igre šla z zelo izkušenimi večkratnimi državnimi prvaki, ki so osvajali omenjene kolajne na velikih turnirjih, Simonom Finžgarjem, Gašperjem Ovnikom, Adinom Kavgićem in Anžetom Srebovtom, ki pa so bili na kvalifikacijskih turnirjih neuspešni.