Sifan Hassan je ena od junakinj iger v Tokiu. Foto: Reuters
Sifan Hassan je ena od junakinj iger v Tokiu. Foto: Reuters

Od tretjega kilometra je tempo sicer narekovala svetovna rekorderka Letesenbet Gidey, njen tek je bil hiter, v zadnjih dveh kilometrih sta se je držali le Sifan Hassan in Kalkidan Gezahegne. Nizozemka je potegnila dobrih 200 metrov pred ciljem in kot lokomotiva zdrvela mimo obeh tekmic. Za 28-letnico so fantastične igre, saj je bron osvojila še v teku na 1500 metrov.

"Zelo sem hvaležna. Mislim, da bolje od tega ne bi mogla. Med podelitvijo odličij sem si mislila: 'Konec je. Zdaj lahko spiš,'" je povedala po drugem zlatu.

10.000 m (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Sifan HassanNizozemska29:55,32
2Kalkidan GezahegneBahrajn29:56,18
3Letesenbet GideyEtiopija30:01,72
Siffan Hassan kraljica dolgih prog v Tokiu
Ingebrigtsenu zdaj manjka le še zlato na SP-ju. Foto: Reuters
Ingebrigtsenu zdaj manjka le še zlato na SP-ju. Foto: Reuters

Ingebrigtsen zdrvel proti zlatu
Norvežan Jakob Ingebrigtsen je upravičil vlogo prvega favorita v teku na 1500 metrov, v katerem je zmagal s časom novega olimpijskega rekorda (3:28,32). V zadnjih stotih metrih je švignil mimo vseh in se veselil uspeha kariere. Srebro je pripadlo Kenijcu Timothyju Cheruiyotu, evropski uspeh pa je dopolnil Britanec Josh Kerr, ki je bron pritekel z novim osebnim rekordom.

1500 m (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Jakob IngebrigtsenNorveška3:28,32
2Timothy CheruiyotKenija3:29,01
3Josh KerrVelika Britanija3:29,05
Niradž Čopra je po 121 letih izboljšal najboljši indijski dosežek v atletiki na OI. Foto: Reuters
Niradž Čopra je po 121 letih izboljšal najboljši indijski dosežek v atletiki na OI. Foto: Reuters

Čopra s prvim metom do zlata
V metu kopja je že s prvim metom zmagal Niradž Čopra. 23-letni Indijec je vrgel 87,03. Bil je sploh edini, ki je orodje vrgel čez 87 metrov. V drugi seriji je dosežek popravil na 87,58. S tem je poskrbel za prvo atletsko zlato medaljo za Indijo. Zmagovalni oder si je delil še s Čehoma Jakubom Vadlejchom in Veselyjem Viteszlavom. To je zgodovinsko prvo atletsko zlato za Indijo na olimpijskih igrah.

"Neverjetno. To je prva zlata olimpijska medalja za Indijo, zato se počutim odlično. To je ponosen trenutek zame in za mojo državo. Že v kvalifikacijah sem dobro vrgel, zato sem vedel, da lahko vržem še bolje. Nisem si mislil, da bo dovolj za zlato, zelo sem vesel," je bil po zmagi presrečen 23-letni Čopra, ki je v Tokio prišel s četrtim izidom sezone.

Nazadnje je za Indijo v posamični konkurenci zlato medaljo na OI osvojil strelec Abhinav Bindra v Pekingu 2008, edini srebrni medalji v atletiki pa segata v leto 1900.

Kopje (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Niradž ČopraIndija87,58
2Jakub VadlejchČeška86,67
3Vitezslav VeselyČeška85,44
Marija Lasickene (v sredini) je trem naslovom svetovne prvakinje dodala še olimpijsko zlato. Foto: AP
Marija Lasickene (v sredini) je trem naslovom svetovne prvakinje dodala še olimpijsko zlato. Foto: AP

Lasickene za olimpijski naslov potrebovala svoj izid sezone
Rusinja Marija Lasickene je s preskočenimi 204 centimetri osvojila zlato medaljo v skoku v višino. Avstralka Nicola McDermott se je z 202 centimetroma in rekordom Oceanije morala zadovoljiti s srebrom, Jaroslava Mahučih iz Ukrajine pa je z izidom 2,00 skočila do brona. Lasickene je v tesnem finalu upravičila vlogo favoritinje, za kar je trikratna svetovna prvakinja (2015, 2017, 2019) morala skočiti svoj letošnji najboljši izid. V Riu ni smela tekmovati zaradi ruskega dopinškega škandala.

Višina (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Marija LasickeneRusija2,04
2Nicola McDermottAvstralija2,02
3Jaroslava MahučihUkrajina2,00
Allyson Felix pozira s svojo 11. medaljo na OI. Foto: AP
Allyson Felix pozira s svojo 11. medaljo na OI. Foto: AP

Enajsta medalja za Allyson Felix
Američanka Allyson Felix je na svoji zadnji olimpijski tekmi prišla do enajste medalje na OI, sedme zlate. Skupaj s Sydney McLaughlin, Dalilah Muhammad in Athing Mu je s časom 3:16,85 slavila v štafeti 4 x 400 m. Felixova je v petek pri 35 letih osvojila bron v teku na 400 m, s čimer je postala atletinja z največ kolajnami na OI v zgodovini. Prvo je osvojila v Atenah 2004, ko je bila druga v teku na 200 m. Več atletskih odličij ima samo legendarni finski tekač na dolge proge Paavo Nurmi, ki jih je med letoma 1920 in 1928 osvojil 12.

Poljakinje v postavi Natalia Kaczmarek, Iga Baumgart Witan, Małgorzata Hołub Kowalik in Justyna Święty Ersetic so z novim državnim rekordom 3:20,53 osvojile srebro, Jamajčanke v postavi Roneisha McGregor, Janieve Russell, Shericka Jackson in Candice McLeon pa so bile tretje (3:21,24).

4 x 400 m (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1McLaughlin/Felix/Muhammad/MuZdružene države Amerike3:16,85
2Kaczmarek/Baumgart Witan/Holub Kowalik/Swiety ErseticPoljska3:20,53
3McGregor/Russell/Jackson/McLeodJamajka3:21,24

ZDA pred Nizozemsko in Bocvano
Michael Cherry, Michael Norman, Bryce Deadmon in Rai Benjamin so upravičili vlogo favoritov in s časom 2:55,70 zanesljivo pritekli zlato odličje za ZDA v moški štafeti 4 x 400 m. Benjamin je osvojil drugo kolajno, potem ko je bil srebrn v teku na 400 m z ovirami. Drugo mesto je z 2:57,18 zasedla četverica Nizozemske (Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Tony van Diepen, Ramsey Angela), tretje pa z 2:57,27 Bocvana (Isaac Makwala, Baboloki Thebe, Zibane Ngozi, Bayapo Ndori), ki je osvojila prvo medaljo v Tokiu.

4 x 400 m (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Cherry/Norman/Deadmon/BejaminZdružene države Amerike2:55,70
2Bonevacia/Agard/van Diepen/AngelaNizozemska2:57,18
3Makwala/Thebe/Ngozi/NdoriBocvana2:57,27
Peres Jepchirchir je dobila tretji maraton v karieri. Najboljša je bila tudi predlani v Saitami in lani v Valencii. Foto: AP
Peres Jepchirchir je dobila tretji maraton v karieri. Najboljša je bila tudi predlani v Saitami in lani v Valencii. Foto: AP

Dvojna kenijska zmaga v maratonu
Atletski dan se je sicer začel zgodaj zjutraj v Saporu, kjer je Kenijka Peres Jepchirchir slavila v maratonu. Srebro je osvojila svetovna rekorderka Brigid Kosgei. Kenija je prva država, ki se je na ženskem olimpijskem maratonu veselila dvojne zmage. Molly Seidel se je presenetljivo veselila bronastega odličja. Američanka je odtekla šele tretji maraton v karieri.

Izraelka Salpeter popolnoma omagala
Ena izmed favoritinj Lonah Chemtai Salpeter, ki je po 35 km še bila v vodilni skupini, je nato popolnoma omagala. Po 38,1 km je Izraelka odstopila. Tudi Etiopijke so ostale brez medalje. Roza Dereje je končala na četrtem mestu. Za bronom je zaostala skoraj minuto.

Evropska prvakinja Volha Mazorunak je zasedla peto mesto, šesta pa je bila Nemka Melat Yisak Kejeta. To sta bili edini maratonki iz Evrope med najboljšo deseterico. Kejeta je Etiopijka, ki je leta 2019 dobila nemško državljanstvo. Živi v Kasslu.

Zaradi tropskih razmer sredi poletja so prireditelji skupaj z MOK-om že pred časom odločili, da se maratonska teka ne izvedeta v japonski prestolnici, temveč na severu v Saporu na otoku Hokaido. Med 88 tekačicami ni bilo nobene Slovenke.

Maraton (Ž):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Peres JepchirchirKenija2:27:20
2Brigid KosgeiKenija2:27:36
3Molly SeidelZdružene države Amerike2:27:46
Kenijki na prvem in drugem mestu na olimpijskem maratonu
Posnetek sobotnih atletskih bojev
Maraton (Ž)