Eliud Kipchoge je v velikem slogu osvojil zlato odličje. Minuta in 20 sekund je največja zmagovita prednost po olimpijskih igrah leta 1972 v Münchnu. Foto: AP
Eliud Kipchoge je v velikem slogu osvojil zlato odličje. Minuta in 20 sekund je največja zmagovita prednost po olimpijskih igrah leta 1972 v Münchnu. Foto: AP

Po 30 km je bilo v vodilni skupini še enajst tekmovalcev. 36-letni Kipchoge je nato silovito pospešil in naslednjih pet kilometrov pretekel v času 14:28. Nikomur mu ni uspelo slediti, hitro je povečeval prednost in tekmecem je preostal boj za srebro in bron.

Nizozemec Abdi Nageeye je imel največ moči, za dve sekundi je ugnal Belgijca Bashirja Abdija. Brez medalje je ostal Kenijec Lawrence Cherono, ki je zasedel četrto mesto.

Nizozemec Abdi Nageeye, ki je bil rojen v Somaliji, se je razveselil srebrne medalje. Foto: AP
Nizozemec Abdi Nageeye, ki je bil rojen v Somaliji, se je razveselil srebrne medalje. Foto: AP

Naslov sta ubranila tudi Bikila in Cierpinski
Kipchoge je postal tretji maratonec, ki je ubranil naslov na olimpijskih igrah. Etiopijec Abebe Bikila je bil najboljši leta 1960 v Rimu in štiri leta zatem v Tokiu. Predstavnik Nemške demokratične republike Waldemar Cierpinski je osvojil zlato leta 1976 v Montrealu in tudi štiri leta zatem v Moskvi.

Svetovni prvak že pred 18 leti v Parizu
Kenijec ima v zbirki že štiri olimpijske medalje. Leta 2004 je v Atenah osvojil bron v teku na 5000 metrov. V Pekingu leta 2008 je na tej razdalji zasedel drugo mesto. V sprintu ga je ugnal le izjemni Kenenisa Bekele.

Kipchoge je veliko kariero napovedal že na svetovnem prvenstvu avgusta 2003 v Parizu. Z 18 leti je presenetil v finalu teka na 5000 metrov. S silovitim finišem je prehitel zvezdnika Hichama El Guerrouja in Bekeleja.

Kipchoge tretji maratonec, ki je ubranil olimpijsko krono

Vsi trije Etiopijci odstopili
Popolnoma so pogoreli Etiopijci, vsi trije so odstopili. Shura Kitata je odstopil že po devetih kilometrih zaradi poškodbe stegenske mišice. Junak ljubljanskega maratona Sisay Lemma je zašel v velike težave po 23 km. Tudi svetovni prvak iz Dohe pred dvema letoma ni zmogel do cilja.

30 tekačev ni prišlo do cilja
Razmere so bile zahtevne, čeprav je bil start že ob 7.00 na severnem otoku Hokaido. Maraton so zaznamovale visoka vlažnost zraka in temperature nad 26 stopinj Celzija. Na cilj je prišlo 76 tekačev, odstopilo jih je 30. Zadnjeuvrščeni Ivan Zarco iz Hondurasa je zaostal skoraj 36 minut.

Maraton (M):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Eliud KipchogeKenija2:08:38
2Abdi NageeyeNizozemska2:09:58
3Bashir AbdiBelgija2:10:00
Maraton (M), posnetek