Simone Biles je nekaj let načrtovala, da bo kariero končala leta 2020 po igrah v Tokiu. Odločitev za prestavitev iger jo je zelo potrla. Foto: Reuters
Simone Biles je nekaj let načrtovala, da bo kariero končala leta 2020 po igrah v Tokiu. Odločitev za prestavitev iger jo je zelo potrla. Foto: Reuters

24-letna olimpijska zvezdnica je v torek šokirala športno javnost, ko je sredi ekipne tekme olimpijskih iger - Američanke so branile naslov - odstopila po ponesrečeni predstavi na preskoku.

Sorodna novica Drama Simone Biles: zaradi duševnega zdravja končala tekmovanje (in igre?)

Sprva se je ugibalo, da se je pri nerodnem doskoku poškodovala, ko jo je s tekmovališča pospremil zdravnik, po tekmi pa je telovadka sama povedala, da je odstopila zaradi psihičnih težav.

Kot je v torek sporočila, mora zaščititi tako svoje telesno kot duševno zdravje, in ne početi vsega, kar od nje želijo drugi. "Po nastopu, ki sem ga izvedla, preprosto nisem hotela nadaljevati. Osredotočiti se moram na svoje duševno zdravje," je dejala, ko je po tekmi stopila pred novinarje.

Simone Biles je na svojem profilu na Instagramu zapisala, da se včasih počuti, kot da na svojih ramenih nosi vso težo sveta. "Kdaj zamahnem z roko in se delam, da pritisk ne vpliva name, ampak včasih je presneto težko," je dodala.

"Nismo samo športniki. Ob koncu dneva smo ljudje in včasih je treba stopiti korak nazaj. Nisem hotela nadaljevati in se poškodovati zaradi kakšne neumnosti," je o odstopu sredi ekipne tekme, Američanke so kljub temu osvojile srebro, dodala telovadka, ki ima tudi 18 svetovnih naslovov, od tega deset v mnogoboju.

Kako se športniki spoprijemajo z velikimi pritiski?

Ne bo je na četrtkovem mnogoboju
Ameriška gimnastična zveza je v sredo sporočila, da Simone Biles ne bo niti na četrtkovem mnogoboju, kjer bi sicer branila naslov: "Po dodatnih pregledih se je odločila, da odpove nastop, saj se želi osredotočiti na duševno zdravje. Natančno bomo spremljali njeno stanje in se nato odločili, ali bo naslednji teden nastopala v finalih na orodjih. Popolnoma jo podpiramo in ji čestitamo, ker sta njeni prioriteti počutje in zdravje. Njen pogum spet kaže, da je za številne pravi vzor."

24-letnica ima sicer še vedno lepe možnosti, da obogati zbirko šestih olimpijskih odličij – pet jih je osvojila v Riu 2016, srebro pa ji po kvalifikacijah pripada tudi za Tokio 2020 –, saj se je na vseh štirih orodjih uvrstila v finale najboljše osmerice.

Simone Biles upa, da bo še tekmovala