Primož Roglič je postavil nov mejnik slovenskega kolesarstva! Dobil je zlato olimpijsko medaljo. Družbo na odru za zmagovalce sta mu delala še Nizozemec Tom Dumoulin in Avstralec Rohan Dennis. Foto: Reuters
Primož Roglič je postavil nov mejnik slovenskega kolesarstva! Dobil je zlato olimpijsko medaljo. Družbo na odru za zmagovalce sta mu delala še Nizozemec Tom Dumoulin in Avstralec Rohan Dennis. Foto: Reuters

Po težki sezoni sladka zmaga. Po grdem padcu v 3. etapi Dirke po Franciji in poznejšem odstopu, ko je moral priznati premoč bolečinam in krčem na cestni olimpijski preizkušnji, je najboljše prihranil za konec.

Kako je drvel proti kolajni, že od samega začetka je na vso moč pritiskal na pedala, ves čas je bil najhitrejši na progi, na koncu je ugnal vse tekmece, tudi specialiste v vožnji na čas. Kronometer za zgodovino!

Ob prečkanju ciljne črte se ni ustavil, še naprej je kolesaril, suvereno je zasedel vrh lestvice! V cilj so morali prikapljati še preostali tekmeci, a jasno je bilo, da zlata Kisovčanu ne more odvzeti več nihče! Na koncu se mu je najbolj približal Nizozemec Tom Dumoulin, tretji je bil Avstralec Rohan Dennis.

Letos je drugič nastopil na olimpijskih igrah. Prvič je pod petimi krogi nastopal v Riu de Janeiru, kjer je v cestni dirki osvojil 26. mesto, vožnjo na čas pa je končal deseti. V Tokiu je na cestni preizkušnji zaradi krčev in bolečin zaostal ter osvojil 28. mesto, a v vožnji na čas je bil razred zase. Za več kot minuto je opravil z vsemi tekmeci!

Izjemno je vesel in ponosen
"Neverjetno, kako se v bistvu stvar hitro obrne, če verjameš, trdo delaš in greš novim izzivom naproti. Izjemno sem vesel. To je neverjetno," je v prvem odzivu pred podelitvijo olimpijskih odličij v pogovoru za Televizijo Slovenija povedal Roglič in dodal: "Zase vedno rečem, da nisem ravno specialist za kronometer, ampak včasih tudi naredim dobro vožnjo na čas. Izjemno, izjemno sem vesel in ponosen."

Sorodna novica Primož Roglič vstal iz pepela in vzel zlato

Veliko je bilo odrekanja za zlato
Po podelitvi je imel nekaj več časa, takoj je priznal, da si je olimpijsko kolajno na začetku športne kariere predstavljal v kakšnem drugem športu kot v kolesarstvu. "Danes sem bil najhitrejši, super srečen sem, ponosen in vesel, da nam je to uspelo, in da se je nekako poplačal ves trud za vse trdo delo, tako moje kot družine in vseh ljudi okrog mene. Veliko je bilo odrekanja, da smo danes osvojili zlato medaljo," je dejal v pogovoru za Televizijo Slovenija.

"Težko tako hitro dojameš vse te stvari, trajalo bo kar nekaj časa, še posebej po karieri. Kot športnik gledaš naprej in si vpet v program vsega dogajanja in dirk. Kmalu bodo pred mano nove dirke in izzivi," je nadaljeval 31-letnik, dvakratni zmagovalec Dirke po Španiji, in z nasmeškom na obrazu obljubil: "Res bom poskušal uživati v vseh teh lepih trenutkih!"

Fotografija, ki pove več kot tisoč besed. Ves trud in številna odrekanja v zadnjih letih so bila poplačana z naslovom olimpijskega zmagovalca. Foto: Reuters
Fotografija, ki pove več kot tisoč besed. Ves trud in številna odrekanja v zadnjih letih so bila poplačana z naslovom olimpijskega zmagovalca. Foto: Reuters

Danes nisem imel težav. Preprosto. Super sem bil zadovoljen, da me ni nič bolelo. Kot sem omenil, sem imel kup neprijetnih težav na cestni dirki od štarta. Hudičevo težko je bilo priti do cilja. Moram priznati, da sem mnogo bolj trpel na cestni dirki kot pa danes. Včeraj so se te težave s krči in bolečinami tako zmanjšale, da so bile nemoteče. Bil sem vesel in optimistično sem gledal današnjemu izzivu naproti.

Primož Roglič

Veliko bolj je trpel na cestni dirki
Ob prečkanju ciljne črte je nadaljeval svoj nastop še kakšnih sto metrov. "Nihče mi ni nič rekel. Stolpa zgledata dosti podobno. Normalno bi mi kdo kaj rekel, tam bi stali, a šel sem naprej. Imel sem še toliko 'šusa', da me je to neslo. Potem pa je bil konec, toliko bolje," je priznal in pojasnil: "Danes nisem imel težav. Preprosto. Super sem bil zadovoljen, da me ni nič bolelo. Kot sem omenil, sem imel kup neprijetnih težav na cestni dirki od štarta. Hudičevo težko je bilo priti do cilja. Moram priznati, da sem mnogo bolj trpel na cestni dirki kot pa danes. Včeraj so se te težave s krči in bolečinami tako zmanjšale, da so bile nemoteče. Bil sem vesel in optimistično sem gledal današnjemu izzivu naproti."

Hauptman: Primož je tam, kjer si zasluži biti
Po vožnji na čas je bil – razumljivo – zelo zadovoljen tudi selektor Andrej Hauptman. "Zavedali smo se, da imamo takšno ekipo, da je vse mogoče. Ampak tako kot lahko zmagaš, si lahko tudi šesti. Primož je bil fantastičen. Videlo se je že pred cestnimi treningi, da je pravi. Na dirki potem ni imel svojega dne, ampak danes je bil spet na samem vrhu, kjer si zasluži biti," je v prvem odzivu povedal Hauptman, ki je ves čas burno spremljal vsak premagan meter svojega varovanca: "Vsak zavoj smo trepetali, ves čas smo bili živčni, gledali smo, kako za nami vozijo največji tekmeci. Vseeno smo bili vse bolj mirni, saj smo videli, da prednost narašča. Težko je zdaj vse skupaj opisati v mikrofon. Od tuljenja in stiskanja me je zagrabil krč v dlan. Zdaj je vsega konec, šele doma se bomo čez kakšen teden zavedali, kaj nam je uspelo."

Roglič je imel ves čas nastopa na voljo pomembne podatke. "Dajali smo mu osnovne nasvete, kako strme špice nas čakajo, kakšni so zavoji, kje so jaški, kje so mogoče kakšne ovire, kakšni so časovni zaostanki. Ni bilo kaj dosti dela," je še priznal Hauptman.

Primož Roglič: Poplačan ves trud za trdo delo
Rogliču zmago privoščijo vsi
Hvastija: Primož je talentiran, da piše velike zgodbe
Mohorič med treningom spremljal Rogličevo vožnjo
Pogovor s Tadejem Valjavcem o zlati kolajni Primoža Rogliča
Zaključek Rogličevega kronometra
Zdravljica v čast zlatemu Primožu Rogliču
Kauzer dal čelado dol za zlatega Rogliča
Japonska navijačica obožuje slovenske kolesarje - in smučarske skakalce!
Veliko slavje v Zagorju ob Savi
Primož Roglič pričaral pravljičen dan v Tokiu in Zagorju
Portret Primoža Rogliča