Primož Roglič − mož, ki po vsakem padcu vedno vstane in gre še višje. Šampion! Foto: AP
Primož Roglič − mož, ki po vsakem padcu vedno vstane in gre še višje. Šampion! Foto: AP

Po sobotni cestni dirki je priznal, da je imel že na startu krče. Njegova predstava ni bila idealna, a Primož Roglič je bil na kronometru odločen, da pokaže vse, kar zna! Na startu je bil izjemno osredotočen, z mislimi le pri nastopu. Na njegovem obrazu je bilo videti, da na dirke nikoli ne gre zgolj sodelovat, ampak vedno cilja na najvišja mesta.

Nekaj časa po prihodu v cilj je še vedno kolesaril na polno. Foto: Reuters
Nekaj časa po prihodu v cilj je še vedno kolesaril na polno. Foto: Reuters

V drugem krogu razred zase
Odlično je razporedil svoje moči, saj je vodil na vseh vmesnih časih, edina izjema je bila prva točka na 10. kilometru, kjer je za dobre pol sekunde zaostajal za Filippom Ganno. Še po prvem krogu in polovici proge (na 22. kilometru) je razlika do petega mesta znašala le deset sekund, v drugem krogu pa je zasavski orel razprl krila, poletel v svojo stratosfero in priletel na najvišjo stopničko! Prav vsem tekmecem je navil več kot minuto zaostanka!

Zaključek Rogličevega kronometra

Povsem v zmagovalnem filmu
Med vožnjo je bil videti popolnoma v svojem "filmu", ves čas je bil zbran, odlično je odpeljal vse zavoje in z njih stopnjeval proti idealni hitrosti. Ob prečkanju ciljne črte je nekaj sekund kar nadaljeval kolesarjenje, kot da bi želel ugrizniti še v tretji krog. Zdaj je ugriznil v olimpijsko medaljo!

Kronometer (M), 44 km
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Primož RogličSlovenija55:04,19
2Tom DumoulinNizozemska+1:01,39
3Rohan DennisAvstralija+1:03,90
4.Stefan KüngŠvica+1:04,30
5.Filippo GannaItalija+1:05,74
6.Wout van AertBelgija+1:40,53
7.Kasper AsgreenDanska+1:48,02
8.Rigoberto UranKolumbija+2:14,50
9.Remco EvenepoelBelgija+2:17,08
10.Patrick BevinNova Zelandija+2:20,10

Tesen boj za preostali medalji
Drugo mesto je nekoliko presenetljivo osvojil njegov moštveni kolega pri Jumbo Vismi Tom Dumoulin, ki je prekinil kariero, zdaj pa se je vrnil in za las ujel srebro. Boj za preostali medalji je bil res izenačen, bron je pripadel Rohanu Dennisu, brez nje pa sta z res majhno razliko ostala Stefan Küng in Ganna. Švicarju je olimpijska medalja ušla za le štiri desetinke sekunde.

Zdravljica v čast zlatemu Primožu Rogliču
Pot Primoža Rogliča iz pekla do raja
Roglič spisal izjemno olimpijsko zgodbo

Dober kronometer na Touru
Roglič je dobro začel sezono, spomladanski del kronal z zmago na Baskiji, nato pa vse podredil Touru. Že na tretji etapi je nesrečno padel pri veliki hitrosti. Utrpel je veliko odrgnin, sam se je šalil, da je podoben mumiji. Slab teden se je še boril, a nato odstopil. Upe na odličen uspeh v Tokiu je črpal prav iz kronometra na Touru, kjer je bil ob hudih bolečinah odličen sedmi. Ko je saniral poškodbo, je dokazal, da se ob tako razgibani progi lahko bori ne le za medalje, ampak za naslov. Zdaj je olimpijski prvak!

Primus piše zgodovino!
Za Rogličem so neverjetne sezone. Leta 2019 je kot prvi Slovenec osvojil tritedensko dirko (prepričljivo je dobil Vuelto), lani je postal prvi z zmago na kolesarskih spomenikih (Liege‒Bastogne‒Liege), zdaj pa je še prvi slovenski kolesar z zlato olimpijsko medaljo! Res fantastični dnevi za slovensko kolesarstvo, saj je Tadej Pogačar najprej ubranil zmago na Touru, nato pa na cestni dirki osvojil olimpijski bron. To je četrta slovenska medalja v Tokiu!

V Številkah jasen: Velike ambicije!
Pred nekaj tedni je v dolgem pogovoru za MMC-jev podkast Številke jasno povedal, da ima v Tokiu visoke ambicije prav v kronometru. Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na spodnjo sliko), v katerem se je razgovoril tudi o številnih drugih temah in svoji osebnosti.

Zlati fotoutrinki

Van Vleuten tokrat upravičeno slavila zlato

Pri 38 letih je Annemiek van Vleuten izpolnila veliki cilj in je vendarle postala olimpijska prvakinja, kar je tudi njena 80. zmaga v bogati karieri. Foto: Reuters
Pri 38 letih je Annemiek van Vleuten izpolnila veliki cilj in je vendarle postala olimpijska prvakinja, kar je tudi njena 80. zmaga v bogati karieri. Foto: Reuters
Sorodna novica Avstrijka presenetila kolesarsko smetano; zlato za brata in sestro Abe

Pri ženskah med 25 tekmovalkami ni bilo slovenske predstavnice. V nasprotju s cestno dirko so se tokrat uresničile napovedi in prva favoritinja Nizozemska Annemiek van Vleuten je prišla do tako želenega olimpijskega zlata. V nedeljskem kaosu je van Vleuten ob prihodu v cilj slavila, ker je mislila, da je postala prvakinja, a je bila pred njo na cesti in v cilju presenetljiva Avstrijka Anna Kiesenhofer, ki je bežala vse od kilometra nič.

V tokratni vožnji na čas si Nizozemka ni privoščila nobene napake in je bila z natančno ter bliskovito vožnjo razred zase na dirkališču Fudži. Drugouvrščeno Švicarko Marlen Reusser je prehitela skoraj za minuto, olimpijska podprvakinja je sicer članica italijansko-slovenske ekipe Ale BTC Ljubljana. Na tretjem mestu je rojakinja van Vleutnove in branilka naslova iz Ria Anna van der Breggen že zaostala več kot minuto. Razočarala je favorizirana Američanka Chloe Dygert, ki je bila šele sedma z zaostankom več kot dveh minut.

Vožnja na čas, ženske
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Annemiek van VleutenNizozemska30:13,49
2Marlen ReusserŠvica31:09,96
3Anna van der BreggenNizozemska31:15,12