Andreas Palicka se je razigral v vratih Švedske. Foto: EPA
Andreas Palicka se je razigral v vratih Švedske. Foto: EPA
20 obračunov Švedske in Slovenije

Do danes sta Slovenija in Švedska odigrali 20 uradnih srečanj. Uspešnejši so Švedi, ki so dobili 11 tekem, 6-krat so bili uspešni Slovenci, trikrat pa se je obračun končal brez zmagovalca.

Nemci so v soboto prizemljili Slovence (36:27), a so imeli ti na kvalifikacijskem turnirju v Berlinu še vedno možnosti za uspeh, in sicer proti svetovnemu podprvaku Švedski. Samo zmaga bi Slovencem odprla vrata olimpijskih iger, na katerih so igrali že trikrat (2000, 2004 in 2016).

Toda sanj po nastopu v Tokiu je bilo hitro konec, Švedi so bili preprosto boljši nasprotnik, v vratih pa so imeli zelo razigranega Andreasa Palicko, ki je slovenske rokometaše z izjemnimi obrambami vso tekmo spravljal v obup.

Švedi pobegnili z delnim izidom 4:0
Švedi so že na uvodu tekme pokazali, da z njimi ni šale, po rezultatu 2:2 jim je uspel delni izid 4:0. Slovenci so v obrambi igrali 'premehko', v napadu niso našli poti mimo dobro postavljene obrambe nasprotnika, pri katerem se je za nameček razigral še vratar Andreas Palicka. Krajši strelski post je nato vendarle prekinil Dean Bombač za znižanje zaostanka na -3 (6:3). Slovenci kljub vsemu niso vrgli puške v koruzo, po minuti odmora so strnili vrste v obrambi, zaigrali agresivneje, na dva zadetka zaostanka je znižal Tadej Mazej (13:11), a je že takoj zatem na drugi strani zadel Felix Claar. Palicka je slovenske rokometaše, ki so zapravili kar nekaj 'zicerjev', z obrambami še naprej spravljal v obup, med drugim se je vpisal tudi med strelce, ko je čez celo igrišče žogo poslal v prazen gol. Izid ob polčasu (17:13) je postavil Bombač, ki je bil v prvem delu tekme tudi najboljši strelec s petimi zadetki.

Slovenski selektor Ljubomir Vranješ ni mogel biti zadovoljen s predstavo svojih varovancev. Foto: EPA
Slovenski selektor Ljubomir Vranješ ni mogel biti zadovoljen s predstavo svojih varovancev. Foto: EPA
Sorodna novica Slovenci občutili moč "nemškega stroja"

Švedska nadzirala potek tekme
Na uvodu nadaljevanja so slovenski rokometaši uprizorili krajši nalet. Matej Gaber je imel priložnost, da zaostanek stopi na -2, a mu je Palicka preprečil veselje. Sledile so številne napake Slovencev v napadu, kar so Švedi s hitrimi protinapadi izkoristili in pobegnili že na +6 (22:16), ko je ob Maticu Suholežniku zadel Claar. Švedi so nadzirali potek tekme, izkoriščali zmedo v slovenski obrambi, na drugi strani igrišča so se zanašali na Palicko, ki je še naprej kraljeval med vratnicama. Na roke so jim šle tudi številne slovenske izključitve.

Za +7 je deset minut pred koncem srečanja poskrbel krožni napadalec Fredric Pettersson (26:19). Vajo sta nekaj minut pozneje ponovila še Max Darj (28:21) in Claar (29:22), najvišja razlika je bila +9 (31:22), ko je v polno zadel Emil Mellegard. Do konca tekme je varovancem Ljubomirja Vranješa uspelo zaostanek le za odtenek zmanjšati.


Izjavi po tekmi:

Zelo smo razočarani. Na tekmi nismo bili na ravni, na kateri smo želeli biti. Pred turnirjem smo se veliko pogovarjali in razmišljali, kako obrniti stvari navzgor, potem ko smo bili na svetovnem prvenstvu nekoliko slabši kot lani na evropskem. Ta turnir smo odigrali še slabše. Težko je vedeti, zakaj se določene stvari zgodijo. Sam prvi prevzemam odgovornost, saj sem ta konec tedna zgrešil več neoviranih strelov kot v dozdajšnjem delu sezone. Nismo odigrali tako, kot smo sposobni.

Jure Dolenec, kapetan

Ljubomir Vranješ, selektor Slovenije: "Med pripravami za Berlin smo imeli precej težav s poškodbami. V obrambi smo morali zato narediti nekaj sprememb, v napadu pa bili zaradi nižjih igralcev veliko predvidljivejši. Vseeno mislim, da smo na tekmah velikokrat prihajali do ugodnih položajev za strele. Izvedba na turnirju ni bila dobra. Veliko je stvari, s katerimi po zadnjih tekmah nisem zadovoljen. Nemci in Švedi imajo realno boljšo ekipo, a do zadnjega sem verjel, da lahko uspe tudi nam."

Jure Dolenec, kapetan Slovenije: "Zelo smo razočarani. Na tekmi nismo bili na ravni, na kateri smo želeli biti. Pred turnirjem smo se veliko pogovarjali in razmišljali, kako obrniti stvari navzgor, potem ko smo bili na svetovnem prvenstvu nekoliko slabši kot lani na evropskem. Ta turnir smo odigrali še slabše. Težko je vedeti, zakaj se določene stvari zgodijo. Sam prvi prevzemam odgovornost, saj sem ta konec tedna zgrešil več neoviranih strelov kot v dozdajšnjem delu sezone. Nismo odigrali tako, kot smo sposobni. Zagotovo se je poznalo, da z nami ni bilo Boruta Mačkovška in Nika Henigmana. Lahko bi prišli do dobrega rezultata, če bi bili vsi na optimalni ravni, a smo bili daleč od tega."

Vranješ po polomu v Berlinu ne razmišlja o odstopu

SP 2023 na Televiziji Slovenija!

Priložnost, da se bodo slovenski rokometaši znova merili s svetovno konkurenco, bo svetovno prvenstvo leta 2023. Televizija Slovenija je za to tekmovanje, tako kot za ženski SP tega leta, že pridobila televizijske pravice. Na TV SLO si boste lahko ogledali tudi svetovno prvenstvo leta 2025 – tako za moške kot za ženske.

Kvalifikacije za OI, Berlin, 3. krog:

ALŽIRIJA – NEMČIJA 26:34 (14:17)

ŠVEDSKA – SLOVENIJA 32:25 (17:13)
Ekberg 7, Gottfridsson 5, Mellegard 4, Carlsbogard in Claar po 3, Lagergren, Darj, Pellas in Persson po 2, Palicka in F. Pettersson po 1; Bombač, Janc in Marguč po 5, Cingesar 3, Blagotinšek, Dolenec in Gaber po 2, Mazej 1.

Sedemmetrovke: 5/6; 1/1
Izključitve: 6 min; 14 min
Rdeči karton: /.

Lestvica:                              
ŠVEDSKA          3  2 1 0 +18  5 točk  
NEMČIJA          3  2 1 0 +17  5       
--------------------------------       
SLOVENIJA        3  1 0 2  -8  2       
ALŽIRIJA         3  0 0 3 -27  0       
Na olimpijske igre sta se uvrstili prvi
dve reprezentanci s končne lestvice.   
Tudi Hrvaška ostala brez olimpijskih iger

Vozovnico za Tokio 2021 so si ob Švedih in Nemcih v Parizu zagotovili še Francozi in Portugalci, ki so z zadetkom v zadnjih sekundah tekme proti Franciji (29:28) pot na Japonsko preprečili Hrvatom. V Podgorici so si pot na olimpijske igre zagotovili Norvežani in Brazilci.

Janc po porazu proti Švedom: Pogoreli smo na celi črti