Foto: Reuters
Foto: Reuters

22-letna Garnbretova je suvereno zmagala v premierni olimpijski disciplini kombinacije športnega plezanja in dala slovenskim navijačem nov povod za vznemirjenje.

Šestkratna svetovna prvakinja in zmagovalka 30 tekem svetovnega pokala je bila sicer pred tekmo glavna favoritinja.

Sorodna novica Janja Garnbret ima zlato medaljo!

Plezanje soobčanke so v živo spremljali tudi pred velikim zaslonom, postavljenim v središču Slovenj Gradca. Navijači so se na glavnem trgu zbirali že od 10. ure naprej, sprva tisti najzvestejši, družina in prijatelji, kmalu so se jim pridružili še številni drugi.

Do vrhunca si je njen nastop na glavnem trgu ogledalo nekaj sto ljudi, največ iz Janjinega domačega Šmartnega. Ko je postalo jasno, da je zlato Janjino, je tekel šampanjec, pa tudi solze. Solze tudi njenih presrečnih staršev, Darje in Vilija.

"Kaj naj rečem, presrečni smo in veseli, da je Janji to uspelo. En teden živcev, skrbi ... je kar naenkrat popustilo," je povedala Janjina mama Darja Garnbret. "Vesela sem tudi za Janjo, ker to so bile njene sanje, uspelo ji je, kar hripava sem - in srečna mama!"

Janjin oče Vili Garnbret pa: "Ko so rekli, da je olimpijska prvakinja, nekaj časa kar verjeti nisem mogel, kar obsedel sem. Enostavno še nisem mogel dojeti."

Twitter skoraj pregorel

Twitter je medtem zaradi navijanja skoraj pregorel. "Tk pa js zlato dečvo spremlam," je tvitnila še ena koroška šampionka Tina Maze ob svojem selfiju, polnem navijaškega žara.

"Čestitke, janja Garnbret! Jaz v prostem padu ne bi bil tako hiter, kot je ona navkreber po čisti vertikali," je tvitnil komik BoštjanGorenc - Pižama.

"A Sony je že našel igralko za vlogo Spiderwoman? Ker ... Janja Garnbret," je tvitnil publicist Aljoša Harlamov, medtem ko se je novinarju Jaši Lorenčiču zapisalo: "Pa vaš kavč? Je kaj sledi nohtov v njem? O kako smo krilili in zarivali prste v kavč! Hvala, Janja. Ne za srčni infarkt, ampak za trud in borbo in jeklene živce!"

"Janja Garnbret je kraljica svojega športa, najboljša koza na svetu:). Kako zelo zasluženo," je zapisala nekdanja informacijska pooblaščenka in pravnica Nataša Pirc Musar.

In še Statistični urad Republike Slovenije: "V Sloveniji imamo 25.680 koz?, ne vemo pa, če je med temi pomotoma všteta tudi kakšna gorska. Smo pa prepričani, da se prav nobena v steni ne znajde tako dobro, kot naša zlata Janja Garnbret, ki si brez dvoma zasluži naziv GOAT (Greatest Of All Time)! ? #imamoto @TeamSlovenia"

Glasna podpora za Janjo Garnbret v Slovenj Gradcu
Navijači navijajo – za Janjo Garnbret