Severnokorejskih športnikov na igrah v Tokiu ni bilo. Foto: AP
Severnokorejskih športnikov na igrah v Tokiu ni bilo. Foto: AP

Kot pišejo tuji mediji, je severnokorejska televizija v tem tednu predvajala 70 minut ženske nogometne tekme med Veliko Britanijo in Čilom, ki je bila odigrana že 21. julija. A tekma je bila predvajana brez komentatorja in v slabi kakovosti, zato se poraja vprašanje, kako so v Pjongjangu prišli do posnetka.

V preteklih letih je Pjongjang posnetke iger dobil prek sodelovanja z južnokorejsko postajo SBS, medtem ko letos tega sodelovanja ni bilo. Običajno so si zaradi sodelovanja z južno sosedo Severni Korejci prve posnetke z iger lahko ogledali nekaj dni po slavnostnem odprtju.

Pjongjang trdi, da nima okuženih s koronavirusom

Severna Koreja sicer na igre v Tokio ni poslala svoje delegacije, kot razlog pa navedla, da želi svoje športnike zaščititi pred covidom-19. V prestolnici Pjongjang sicer trdijo, da v državi nimajo primerov okužb z novim koronavirusom, a strokovnjaki pravijo, da je to malo verjetno.

Na zimskih olimpijskih igrah 2018 sta se Severna in Južna Koreja predstavili s skupno ekipo, kar je vodilo do številnih zgodovinskih srečanj med državama. Severna Koreja je na igre v Južno Korejo poslala 22 športnikov, med njimi je bila tudi sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, Kim Yo-jong, kar je pomagalo pri pogovorih med obema Korejama in ZDA.

Letos je Severna Koreja izpustila poletne olimpijske igre prvič po letu 1988, ko je med hladno vojno bojkotirala igre v Seulu.