Šopki so svetli in vedri. Foto: EPA
Šopki so svetli in vedri. Foto: EPA

Pomena na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu nimajo le olimpijske medalje, tudi samo cvetje, ki ga najboljši izmed olimpijcev dobijo, ima za seboj zgodbo. Sončnice in preostale rože v šopku so bile namreč vzgojene v treh japonskih severovzhodnih prefekturah, ki so jih leta 2011 prizadeli močan potres, cunami, posledično pa je prišlo še do jedrske katastrofe v elektrarni Fukušima–Daiči. V prefekturah Ivate, Fukušima in Mijagi je takrat umrlo okoli 18.000 ljudi, okrevanje in obnova po katastrofah pa še vedno poteka.

Med cvetjem sta tudi encijan in sončnica. Foto: AP
Med cvetjem sta tudi encijan in sončnica. Foto: AP

Organizatorji poletnih olimpijskih iger v Tokiu so sicer prvotno upali, da bo dogodek promoviral območje, vendar pa se je zaradi pandemije covida-19 organizacija osredotočila predvsem na zamik tekmovanja in njegovo izvedbo med svetovno zdravstveno krizo, poroča AP.

Vzgoja cvetlic na prizadetih območjih naj bi podprla tudi tamkajšnjo ekonomijo

Čeprav so se nekateri izmed prebivalcev omenjenih prefektur sicer pritožili, da je potek olimpijskih iger pravzaprav potrošnja časa in sredstev, ki bi bili lahko namenjeni obnovi, je Nippon Flower Council organiziral, da je bilo tako za olimpijske kot tudi paraolimpijske igre ustvarjenih 5000 šopkov. Vzgoja cvetlic na prizadetih območjih naj bi podprla tamkajšnjo ekonomijo in služila kot znak hvaležnosti za sodelovanje ljudi in njihovo prijaznost pri posledicah katastrofe.

V Fukušimi je bila tako ustanovljena neprofitna organizacija, ki je postala zadolžena za pridelavo rož, podvig naj bi v okolje prinesel tudi malce razvedrila in dobre volje. Veliko cvetlic je bilo vzgojenih na praznih kmetijskih površinah, ki so jih zapustili po tem, ko je prodaja sadja in zelenjave strmo padla. V Mijagiju so starši, ki so v nesreči izgubili otroke, na hribu, kamor so se ti zatekli z namenom, da bi se skrili pred cunamijem, posadili sončnice, prefektura Ivate pa je poznana predvsem po pridelavi encijana, modre rože enakega odtenka barve, kot je simbol olimpijskih in paraolimpijskih iger. V kontrastu s temačnimi dogodki so šopki svetli in vedri, z rumenimi, modrimi, zelenimi in rožnatimi cvetovi, igralci pa dobijo tudi maskoti iger.