Navijači so skupaj z reprezentanco dihali, čutili in trpeli. Foto: BoBo
Navijači so skupaj z reprezentanco dihali, čutili in trpeli. Foto: BoBo

Ne zgodi se prav vsak dan, da lahko reprezentanca lovi medalje na največjih tekmovanjih, sploh pa ne na olimpijskih igrah. V središču Ljubljane se je zato zbralo kar nekaj navijačev.

"Neverjetno je, kaj letos dela slovenska reprezentanca. Že pričakovali smo veliko, to, kar pa oni prikazujejo, pa je popolnoma nadstandardno. To je zgodovinski uspeh in še čez 30 let se bomo spominjali tega, kar naši košarkarji zdaj delajo," je bil navdušen navijač Patrik, ki je prepričan, da lahko energijo reprezentance prenesemo tudi v vsakdanje življenje. "Kavč selektorji so letos morali kar utihniti, ničesar ne morejo reči. Sploh glede na trenutno stanje vsa Slovenija, Evropa, svet potrebujejo veliko pozitivne energije in to, kar so košarkarji naredili, je velik korak v to smer."

Dihali s košarkarji

"Napeto je, napeto. Nekoliko smo živčni, no precej." je priznala navijačica Taja. "Zmeraj spremljam košarkarje na večjih tekmovanjih in že na evropskem prvenstvu mi je bilo neverjetno, kako Dončić celotno ekipo poveže. Čist' je hudo."

Na Novem trgu v Ljubljani pa se niso zbrali le navijači slovenske reprezentance, nekaj je bilo tudi podpornikov košarkarjev v belem. "Prihajam iz Lyona v Franciji in danes smo tukaj s prijatelji, da podpiramo Francijo," je za MMC povedal Clément. "Pred igrami smo bili precej zaskrbljeni, saj smo izgubili vse pripravljalne tekme. A potem smo na prvi tekmi premagali Američane in postali samozavestnejši. Mislim, da lahko osvojimo zlato." Gostje so bili tudi polni hvale za slovensko reprezentanco: "Ne poznamo le Dončića, ampak veliko drugih reprezentantov, ker igrajo ali pa so igrali v Franciji. Prepelič v ekipi Levallois na primer ali pa Nikolič pri Gravelines-Dunkerqueju. Izjemna ekipa je s še večjim in izjemnim Lukom Dončičem."

V Ljubljani je med tekmo vladalo prešerno vzdušje. Foto: BoBo/Borut Živulovič
V Ljubljani je med tekmo vladalo prešerno vzdušje. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Spomine na športne dosežke svoje reprezentance pa je med spremljanjem tekme oživljal tudi Stefan, turist iz Nemčije. "Vzdušje me zelo spominja na leto 2006 in svetovno prvenstvo v nogometu. Prihajam iz Berlina, kjer smo tekme spremljali na prostem, in bilo je podobno naelektreno vzdušje kot tu."

Še bolj kot nad košarko pa je bil navdušen nad prestolnico: "Zares čudovito mesto je z izjemnim občutkom. Hkrati je zelo domače in prijetno, a ima tudi tisti pravi mestni vrvež, da človeku ni nikoli dolgčas. Pa seveda hrana! Hrana je izjemna!"

Organizirano so navijači spremljali tekmo tudi v Slovenski Bistrici, od koder je doma košarkar Klemen Prepelič. Tudi v Kopru so bili vsi na trnih, navijači so bili prepričani, da je zmagoslavje pred vrati in da slovenskih košarkarjev nič ne more ustaviti. V spodnji videonovici si oglejte javljanje Barbare Vidmajer, Ane Bučar in Sabine Francek Ivović pred tekmo.

Tudi na delovnih mestih spremljajo košarkarje

Nekateri delodajalci so zaposlenim kar sami omogočili spremljanje tekme. Tako so zaposleni na Univerzi na Primorskem – teh je skoraj 700 – skupaj gledali tekmo v avli rektorata. V največjem delodajalcu v obalni regiji, Luki Koper, imajo kontinuirano delo v treh izmenah in dela zato niso mogli prekiniti, čeprav kot pokrovitelji olimpijske reprezentance držijo pesti in računajo na medaljo.

Selektor slovenske izbrane vrste Aleksander Sekulić je v preteklih dneh sicer napol v šali pozval delodajalce, naj bodo prizanesljivi in omogočijo ogled tekme, poziv pa je očitno padel na plodna tla.

Slovenci v domovini in na dopustu spremljali polfinale
Navijali smo po vsej Sloveniji
Tudi v Kopru so stiskali za naše košarkarje
Navijaško vzdušje med košarkarskim polfinalom

Več o finalu lahko preverite v spodnji novici.

Sorodna novica Batum blokiral slovenske sanje o finalu