Španci so v Stockholmu drugič v zgodovini postali evropski prvaki. Foto: EPA
Španci so v Stockholmu drugič v zgodovini postali evropski prvaki. Foto: EPA

Španci so svoj krstni naslov evropskih prvakov osvojili pred dvema letoma na Hrvaškem, na Švedskem so postali prva reprezentanca v zgodovini, ki ji je uspelo naslov tudi ubraniti. Predtem so osvojili še štiri srebrne kolajne v letih 1996, 1998, 2006 in 2016, bronasti so bili v letih 2000 in 2014.

David Mandić je takole dosegel zadnji hrvaški zadetek v prvem polčasu. Foto: EPA
David Mandić je takole dosegel zadnji hrvaški zadetek v prvem polčasu. Foto: EPA

Hrvati so na letošnjem prvenstvu osvojili šesto kolajno, a v zbirki jim manjka tako želeno odličje zlatega sijaja. Na to bodo morali še malo počakati. Do zdaj so bili dvakrat evropski podprvaki (2008 in 2010), bronasto odličje so osvojili v letih 1994, 2012 in 2016.

Španci izkoristili dolg strelski mrk Hrvatov
Hrvati so finale odprli odlično, izkoristili so živčnost v igri tekmeca in hitro povedli z 2:0. Španci so se še pravočasno zbrali, izenačili na 3:3, potem pa so bili gledalci priča mrtvemu teku, ki je trajal do izida 6:6. Tedaj so Hrvati stopili na plin, povedli so z 10:7, potem ko sta voz južnih sosedov vlekla MVP prvenstva Domagoj Duvnjak in Igor Karačić. Španski selektor Jordi Ribera je bil prisiljen v minuto odmora, po kateri so njegovi varovanci izdatno strnili vrste v obrambi, popolnoma razorožili tekmeca, sami pa na krilih izjemno razpoloženega Jorgeja Maquede izid najprej izenačili, nato v igri z igralcem manj prek Joana Canellasa prvič na tekmi tudi povedli. Hrvaški strelski mrk je trajal več kot šest minut, iz protinapada ga je pol minute pred odmorom z izenačujočim zadetkom prekinil David Mandić, a je Raul Entrerríos vseeno poskrbel, da so Španci polčas končali z minimalno prednostjo (11:12).

Jorge Maqueda je v prvem polčasu, ko je šlo Špancem za nohte, vlekel voz reprezentance naprej in s tremi zaporednimi goli izničil prednost tekmeca. V nadaljevanju se ni več vpisal med strelce. Foto: EPA
Jorge Maqueda je v prvem polčasu, ko je šlo Špancem za nohte, vlekel voz reprezentance naprej in s tremi zaporednimi goli izničil prednost tekmeca. V nadaljevanju se ni več vpisal med strelce. Foto: EPA
Sorodna novica Janc v idealni postavi prvenstva

Izenačenje 11 minut pred koncem
Po odmoru so se Hrvati znašli v zagati. Po zaslugi kopice napak v napadu so se ekspresno znašli v zaostanku štirih zadetkov. Aleix Gomez je dvakrat zapored prek celotnega igrišča zadel prazno mrežo, Canellas je zadel za 12:16. Selektor Lino Červar je španski nalet zaustavil z minuto odmora, po katerem je Zlatko Horvat zadel s sedmih metrov, Duvnjak pa je s pravo bombo iz izgubljenega položaja stopil zaostanek na -2 (14:16). Španci so bili v hudem krču, kar osem minut in 44 sekund niso dosegli zadetka, strelski mrk je v igri z igralcem več – izključen je bil Karačić – prekinil Alex Dujšebajev (15:17). Kockasti se niso predali, Duvnjak je dobrih enajst minut pred koncem rednega dela srečanja na črti našel Marina Marića, ki je zadel za 18:18 – obeti za sijajno končnico!

Alex Dujšebajev potrdil zmago
V živčni vojni, ki je sledila do konca tekme, so mirnejši ostali Španci, ki so zmagoviti zadetek dosegli s sedmih metrov prek Gomeza. V naslednjem napadu je Karačić storil korake, v zadnji minuti tekme so imeli Španci napad za potrditev naslova, Alex Dujšebajev je presenetil vse z nizkim strelom za 22:20.

Zadnjih 5 minut finalne tekme
Podelitev medalj najboljšim rokometašem v Evropi
Španci spet na evropskem rokometnem prestolu

Evropsko prvenstvo 2020, Stockholm

Finale:
HRVAŠKA – ŠPANIJA 20:22 (11:12)
17.799; Duvnjak 5, Horvat, Karačić, Marić in Stepančić po 3, Brozović, Mamić in Mandić po 1; Gomez 5, Maqueda 3, Aguinagalde, Canellas, A. Dujšebajev, Entrerrios in Sarmiento po 2, Fernandez, Figueras, Goni Leoz, Sole po 1.

Sedemmetrovke: 4/5; 3/3
Izključitve: 4 min; 4 min
Rdeč karton: /.

Tekma za 3. mesto:
SLOVENIJA – NORVEŠKA 20:28 (9:12)
Bombač 5, Mačkovšek 4, Blagotinšek, Dolenec in Janc po 3, Cehte in Žabić 1; Jöndal 7, Björnsen 5, Johannessen in Sagosen 4.

Tekma za 5. mesto:
NEMČIJA – Portugalska 29:27 (14:13)
Kühn 6, Golla 4; Borges in Ferraz 4.