Sloveniji dobro kaže za uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre. Foto: EPA
Sloveniji dobro kaže za uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre. Foto: EPA

Iz evropske kvote so na olimpijske igre uvrščeni le Danci kot svetovni prvaki. V Tokio bodo odpotovali tudi letošnji evropski prvaki. Preostali kandidati si bodo morali vozovnico za Japonsko priboriti na treh olimpijskih kvalifikacijskih turnirjih.

Na lanskem svetovnem prvenstvu so si olimpijske kvalifikacije že zagotovile ekipe, uvrščene od drugega do sedmega mesta. To so Norveška, Francija, Nemčija, Švedska, Hrvaška in Španija.

Za te kvalifikacije sta za Evropo odprti še dve mesti oziroma tri, če bo evropski prvak katera od šestih zgoraj omenjenih reprezentanc.

Sredi aprila bodo trije turnirji, ki bodo dali šest udeležencev olimpijskih iger. Vsi turnirji bodo v Evropi, gostiteljice pa bodo Norveška, Francija in Nemčija.

Znana je že skupina na Norveškem, kjer bodo igrale še Španija, Čile in Južna Koreja. V Franciji bodo igrale Hrvaška in še dve reprezentanci, v Nemčiji pa Švedska ter še dve reprezentanci. Iz vsakega turnirja bosta v Tokio odšli po dve najboljši ekipi. Če bo evropski prvak katera od zgoraj omenjenih reprezentanc, bo nadomeščena z novo, evropsko. Prav tako se bo zamenjal gostitelj.

Prve tri tekme Slovencev v drugem delu EP-ja bodo izjemno pomembne, saj se bodo merili z neposrednimi tekmeci za kvalifikacije za OI. Po vrsti bodo njihovi nasprotniki Islandci, Madžari in Portugalci.

Slovenija je bila poleg Ria udeleženka olimpijskih iger še leta 2000 v Sydneyju in 2004 v Atenah.

UDELEŽENCI OLIMPIJSKIH IGER
Japonska (gostitelj)
Danska (svetovni prvak)
Argentina (južnoameriški prvak)
Bahrajn (azijski prvak)
? (evropski prvak)
? (afriški prvak)
6 x ? (olimpijski kvalifikacijski turnirji)

OLIMPIJSKI KVALIFIKACIJSKI TURNIRJI
Turnir 1: Norveška, Španija, Čile, Južna Koreja
Turnir 2: Francija, Hrvaška, ?, ?
Turnir 3: Nemčija, Švedska, ?, ?
Napredujeta po dve ekipi z vsakega turnirja.