Kam lahko poseže Slovenija? Foto: www.alesfevzer.com
Kam lahko poseže Slovenija? Foto: www.alesfevzer.com

V sredo bodo tako na Švedsko odpotovali Blaž Blagotinšek, Kristjan Horžen in Igor Žabić, zunanji igralci Dean Bombač, Nejc Cehte, Jure Dolenec, Nik Henigman, Vid Kavtičnik, Borut Mačkovšek, Rok Ovniček in Miha Zarabec, krila Darko Cingesar, Blaž Janc, Tilen Kodrin, Gašper Marguč in Mario Šoštarić ter vratarja Klemen Ferlin in Urh Kastelic.

Precej poudarka bo na obrambi
"Odločitev je bila težka, saj smo imeli nazadnje na pripravah 20 odličnih igralcev. Na evropsko prvenstvo potujemo z 18 igralci. Dve rezervi bomo tako imeli na Švedskem, saj pravila med tekmovanjem dovoljujejo zamenjave igralcev, dve pa v domovini. Slednji bosta Urban Lesjak in Žiga Mlakar. Na takšno odločitev je vplivala predvsem forma igralcev na reprezentančnih pripravah in v klubskih selekcijah. Precej poudarka bo v naši ekipi namenjenega igri v obrambi, zato je bil tudi to eden od razlogov pri izbiri rokometašev," je razložil Vranješ.

Zadnje tekme igrajo tudi njihovi prihajajoči tekmeci. Turnir bo potekal med 9. in 26. januarjem na Švedskem, Norveškem in v Avstriji. Slovenija bo v predtekmovanju igrala s Švedsko, Poljsko in Švico.

Švedi tesno ugnali Egipt
Švedi so si za zadnje tekmece pred začetkom turnirja izbrali Egipt. Na prvem medsebojnem srečanju v Jönköpingu je Švedska slavila z 28:27. Drugo tekmo bodo odigrali v torek v Alingsasu, ki je nedaleč od Göteborga.

Trije porazi Poljakov
Poljska izbrana vrsta si je za zadnji preizkus znanja izbrala močen turnir v španskem Santanderju. Na prvi pripravljalni tekmi v tem tednu je izgubila proti Rusiji s 25:30 (14:15), v drugi proti Španiji z 31:35 (13:15), danes pa še proti Portugalski s 27:34.

Nik Tominec v kadru Švice

Vranješ pušča varovancem veliko svobode

Švicarji so v tem tednu v Winterthurju gostili Ukrajince, Tunizijce in Nizozemce. Izbranci švicarskega selektorja Michaela Suterja so v petek najprej premagali Ukrajince z 32:22 (20:11), nato so bili v soboto boljši od Tunizijcev z 29:26 (16:13). V nedeljo so morali premoč Švicarjem priznati še Nizozemci (31:27). V švicarskem kadru je tudi Nik Tominec, sin nekdanjega slovenskega selektorja Matjaža Tominca.

Na pot v sredo
Slovenski rokometaši se bodo v Skandinavijo odpravili v sredo, 8. januarja, njihovi prvi tekmeci v skupini F pa bodo v petek Poljaki. V nedeljo, 12. januarja, se bodo pomerili s Švedi, v torek, 14. januarja, pa še s Švicarji. Vse tekme bodo na sporedu ob 18.15.

Nastop v drugem delu si bosta izborili najboljši izbrani vrsti iz skupine F, ki se bosta nato v Malmöju pomerili z dvema najboljšima reprezentancama iz skupine D (Francija, Norveška, Portugalska in BiH) ter skupine E (Danska, Madžarska, Islandija in Rusija).