Varovanci Ljubomirja Vranješa so se znašli v škripcih. Foto: EPA
Varovanci Ljubomirja Vranješa so se znašli v škripcih. Foto: EPA

V primeru poraza bi si Slovenci najbrž že zapravili vse možnosti za četrtfinale, saj v drugi del tekmovanja ne bi prenesli niti točke. Tako tudi 100-odstotni izkupiček proti najboljšim trem izbranim vrstam iz skupine G (Švedska, Egipt, Čile, Severna Makedonija) verjetno ne bi zadostoval za osvojitev prvega ali drugega mesta v skupini 4 in napredovanja na izločilne tekme.

V slovenski ekipi se zavedajo težavnega položaja v skupini H, ki je nastal po porazu proti Rusom. Proti Belorusom, ki so v dozdajšnjem delu turnirja igrali neodločeno z Rusijo (32:32) in premagali Južno Korejo (32:24), štejeta le dve točki.

Vranješ zahteva trdno obrambo in opozarja na protinapade Belorusov

"Belorusija je kakovostna ekipa. V obrambi je zelo agresivna, v napadu premore dobre strelce z razdalje, močna je tudi v nasprotnih (pol)protinapadih in igra zelo enostavno," je v uvodu dejal slovenski selektor Ljubomir Vranješ.

"Belorusije ne bomo premagali z dvema ali tremi razpoloženimi igralci, premagamo jo lahko le z našo ekipno predstavo. Moji varovanci morajo biti agresivni v obrambi, izpeljati več nasprotnih napadov in pokazati več volje na igrišču," je še dodal Šved, ki se bo za morebitne kadrovske spremembe odločil po večernem treningu.

Zagotovo na ponedeljkovi tekmi ne bosta nastopila Tilen Kodrin in Urh Kastelic, ki sta po pozitivnem izvidu testa na novi koronavirus še vedno ločena od reprezentančnih soigralcev in sta v samoosamitvi v Kairu.

"Po porazu proti Rusiji se tekmovanje še ni končalo. Na zadnjih dveh velikih turnirjih v Franciji 2017 in lani na Švedskem smo bili v podobnem položaju, a smo se pobrali. Prepričan sem, da smo boljši od Belorusov, a to moramo pokazati na igrišču," je pred izjemno pomembno tekmo povedal slovenski kapetan Jure Dolenec.

Slovenija je do zdaj odigrala enajst tekem z Belorusijo. Na osmih je zmagala, enkrat igrala nedoločeno, dvakrat pa izgubila. Na svetovnih prvenstvih jo je obakrat premagala, v Španiji 2013 s 27:26, v Katarju dve leti pozneje pa s 34:29.

Slovenske rokometaše čaka popravni izpit proti Belorusiji