Selektor pravi, da je Slovenija bolje pripravljena kot pred zadnjim velikim turnirjem. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor pravi, da je Slovenija bolje pripravljena kot pred zadnjim velikim turnirjem. Foto: www.alesfevzer.com

V slovenskem taboru se po torkovem prihodu v deželo faraonov niso ozirali na gromozanske težave organizatorjev letošnjega zaključnega turnirja, ki so le dan pred začetkom turnirja zaradi številnih okužb z novim koronavirusom v češki in ameriški izbrani vrsti na tekmovanje pozneje poklicali Severno Makedonijo in Švico.

Svetovno prvenstvo na RTV Slovenija

Tekmo med Slovenijo in Južno Korejo boste lahko spremljali na TV Slovenija 2. Prenos se bo začel v četrtek ob 17.40.

Slovenija je vso svojo pozornost po vseh opravljenih formalnostih in dveh testiranjih na novi koronavirus ter nastanitvi v hotelu namenila Južni Koreji, ki je svoje zlate rokometne čase imela v osemdesetih letih, vrhunec pa doživela na olimpijskih igrah v domačem Seulu 1988, ko je dobila srebrno medaljo. Azijska reprezentanca v zadnjem desetletju nima pomembne vloge na rokometni sceni, temu primerni so tudi njeni dosežki.

Sorodna novica Virus izločil ZDA in Češko, vstopnica v zadnjem hipu za Švico in Makedonijo

Zmagi na zadnjih dveh tekmah
Ekipi sta se do zdaj pomerili trikrat, nazadnje pred osmimi leti na svetovnem prvenstvu v Španiji. Tedaj je v Zaragozi slavila s 34:27, njun medsebojni obračun na poletnih olimpijskih igrah v Atenah 2004 se je prav tako končal s slovensko zmago s 26:23. Slovenija je edini poraz doživela na pripravljalnem dvoboju v Wintherthuru v Švici 2001, ko je izgubila z 18:22.

Vranješ: Veliko bomo morali teči in se hitro vračati v obrambo

Boljša priprava kot lani
Slovenski selektor Ljubomir Vranješ je pred začetkom izrazil upanje, da se bo naš tabor izognil morebitnim okužbam z novim koronavirusom, vsaj dva njegova varovanca pa sta še vedno v tako imenovani rizični skupini. Šved je dan pred tekmo dejal, da so njegovi varovanci na vseh ravneh veliko boljše pripravljeni kot pred začetkom lanskega evropskega prvenstva na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji, kjer so osvojili četrto mesto.

Sorodna novica Dežela faraonov, piramid in reke Nil nared za rokometni šov

Vranješ: Neugodna reprezentanca
"Od prvega januarja, ko so se začele priprave v Laškem, smo opravili veliko dela. Imeli smo številne skupinske in posamične sestanke, kot trener pa si vedno prizadevam za to, da so zadeve narejene še boljše. V četrtek nas čaka prva tekma z Južno Korejo. Gre za zelo neugodno reprezentanco, kombinacijo izkušenih in mladih igralcev, proti njej moramo igrati zelo zbrano vseh šestdeset minut," je dejal Vranješ.

V končnicah popustijo
"Ogledal sem si številne posnetke korejske reprezentance, na teh tekmah je praviloma v končnicah močno popustila, tako da bo na četrtkovi tekmi najbrž najpomembnejših in odločilnih zadnjih petnajst minut dvoboja," je še dodal selektor, ki bo na prvi tekmi igral brez vratarja Urha Kastelica, krilnega igralca Tilna Kodrina in srednjega zunanjega Domna Makuca.

Posebna energija
Kapetan slovenske izbrane vrste Jure Dolenec je dejal, da so priprave za uvodno tekmo v polnem teku in da se veselijo dvoboja z Južno Korejo: "Pred začetkom turnirja je vedno čutiti posebno energijo, a vsi skupaj komaj čakamo, da stopimo na igrišče. Gre za tekmece, ki jih najmanj poznamo v naši skupini. Nazadnje smo se z njimi pomerili na svetovnem prvenstvu v Španiji 2013 in jih tudi premagali, njihov odpor pa smo zlomili še v drugem polčasu. Lahko pričakujemo njihovo globoko obrambo in hitro igro. V vsakem primeru je pred nami izjemno zahtevna tekma, ob tem pa gre še za prvo na prvenstvu."

Začetek SP-ja v rokometu v znamenju testiranj na novi koronavirus