Vsi za enega, eden za vse. Če bodo Slovenci v Egiptu ujeli pravo formo, lahko pridejo do najvišjih mest. Tri, dva, ena: naj se torej šov
Vsi za enega, eden za vse. Če bodo Slovenci v Egiptu ujeli pravo formo, lahko pridejo do najvišjih mest. Tri, dva, ena: naj se torej šov "hipnotične igre" začne. Dajmo, Slovenci! Foto: www.alesfevzer.com

Dežela faraonov, piramid in mogočne reke Nil drugič gosti turnir najboljših rokometnih reprezentanc sveta. Prvič je bilo svetovno prvenstvo v Egiptu leta 1999, ko je zlato medaljo dobila Švedska, ki je v finalu s 25:24 premagala Rusijo. Za Švede je takrat igral tudi zdajšnji slovenski selektor Ljubomir Vranješ.

Med Vranješevo prtljago za Egipt tudi klobasice, sir in steklenica vina

Vranješ: Imamo dobre posameznike, a odlični moramo biti kot ekipa
Slovenci se na tisto prvenstvo niso uvrstili, na tokratno pa potujejo z velikimi ambicijami. Upravičeno, saj ima Slovenija že zadnjih nekaj let vrhunsko reprezentanco, kar je ne nazadnje dokazala z bronom na svetovnem prvenstvu v Franciji (2017) in polfinalom na lanskem evropskem prvenstvu na Švedskem. Zdi se, da sta letos kakovost in širina igralskega kadra še večji. Toda uspeh na tako velikem tekmovanju pride le, če se vse "kockice sestavijo na pravo mesto" ali kot pravi selektor Vranješ: "Imamo dobre posameznike, a odlični moramo biti kot ekipa."

Svetovno prvenstvo na TV Slovenija 2, Valu 202 in MMC-ju

Dogajanje s svetovnega prvenstva v Egiptu boste v neposrednih prenosih lahko podrobno spremljali na TV Slovenija 2, Valu 202 in na spletnih straneh MMC-ja.

Zarabec: Korak za korakom, tekmo za tekmo ...
Tudi igralci se zavedajo svojih nespornih odlik, a v isti sapi poudarjajo, da je treba iti korak za korakom, torej tekmo za tekmo. "Za zdaj si želimo uspešnega začetka proti Južni Koreji, nato bomo videli sproti, kako se bodo stvari odvijale. Kar se tiče forme, pa mislim, da smo se vsi malo "prišparali", da bomo – sem prepričan – eksplodirali na prvenstvu. Nič me ni strah, da bi kdo zatajil," je odločen Miha Zarabec. Veliko bo o formi, razpoloženju, navdihu in dometu Slovenije znano po tekmah prvega dela v skupini H, ko se bodo Slovenci v Aleksandriji pomerili z Južno Korejo (14. januar), Rusijo (16.) in Belorusijo (18.).

Veselje Danske po zmagi (31:22) nad Norveško v finalu zadnjega svetovnega prvenstva 27. januarja 2019. Danska je prišla v Herningu do prvega naslova svetovnega prvaka. Najuspešnejša država rokometnih svetovnih prvenstev je sicer Francija s šestimi lovorikami. Foto: EPA
Veselje Danske po zmagi (31:22) nad Norveško v finalu zadnjega svetovnega prvenstva 27. januarja 2019. Danska je prišla v Herningu do prvega naslova svetovnega prvaka. Najuspešnejša država rokometnih svetovnih prvenstev je sicer Francija s šestimi lovorikami. Foto: EPA
Slovenci v Egipt poleteli skupaj s Hrvati

Danska brani naslov, krog kandidatov za kolajne kar širok
Napovedovanje favoritov je nehvaležno. Naslov branijo Danci, ki so pred dvema letoma zlato medaljo dobili na domačem prvenstvu, ko so premagali Norvežane. Tretji so bili Francozi, ki tokrat v Egipt prihajajo brez poškodovanega – dolga leta prvega zvezdnika – Nikole Karabatića, četrti pa Nemci. Na lanskem evropskem prvenstvu pa so medalje dobili Španci, Hrvati, ki so tokrat tik pred prvenstvom ostali brez Luke Stepančića (poškodba gležnja), in Norvežani. Slovencem je na četrtem mestu do nje malo zmanjkalo, mogoče pa se bo Vranješevim izbrancem tokrat zanjo le izšlo. Prvič v zgodovini bo na prvenstvu nastopilo 32 reprezentanc, torej osem več, kot jih je bilo običajno do zdaj (24).

Pogled na dvorano v t. i. novi administrativni prestolnici Egipta v vzhodnem Kairu. Foto: Reuters
Pogled na dvorano v t. i. novi administrativni prestolnici Egipta v vzhodnem Kairu. Foto: Reuters

Bo "egiptovski mehurček" tesnil pred novim koronavirusom?
Prireditelji si prizadevajo, da bi "egiptovski mehurček", v katerem bo potekalo prvenstvo, tesnil pred vdorom novega koronavirusa. Tudi zato so se tik pred začetkom turnirja odločili, da bodo štiri dvorane gostiteljice – osrednja dvorana v Kairu (17.000 gledalcev), v novi administrativni prestolnici Egipta (7500), dvorana 6. oktobra (5200) v Gizi in dvorana Borg El Arab (5000) v bližini Aleksandrije, kjer bo igrala Slovenija, prazne. Sprva so načrtovali, da bi bile vsaj 30-odstotno zasedene, a je tveganje za širjenje okužb z novim koronavirusom preveliko. Že pred začetkom prvenstva je "korona" zahtevala prvo žrtev, saj so morali udeležbo zaradi številnih okužb v moštvu odpovedati Čehi, ki jih bodo zamenjali Makedonci.

Tri, dva, ena: naj se torej šov "hipnotične rokometne igre" tretjič v Afriki (Egipt 1999, Tunizija 2005) začne!

27. SVETOVNO PRVENSTVO V ROKOMETU – EGIPT 2021

1. KROG (sreda/četrtek)


SKUPINA G, Kairo

Sreda ob 18.00:
EGIPT – ČILE

Četrtek ob 20.30:
ŠVEDSKA – SEVERNA MAKEDONIJA

SKUPINA H, Aleksandrija

Četrtek ob 15.30:
BELORUSIJA – RUSIJA

Ob 18.00:
SLOVENIJA – JUŽNA KOREJA (prenos na TV Slovenija 2/MMC-ju)

SKUPINA E, Giza

Četrtek ob 18.00:
AVSTRIJA – ŠVICA

Ob 20.30:
NORVEŠKA – FRANCIJA

SKUPINA F, Kairo

Četrtek ob 18.00:
ALŽIRIJA – MAROKO

Ob 20.30:
PORTUGALSKA – ISLANDIJA