Branko Tamše (fotografija je arhivska) je nekdanji trener Gorenja, Celja Pivovarne Laško in Zagreba. Lani jeseni je prevzel katarski Al Sad iz Dohe, od koder se je konec leta vrnil po treh mesecih.
Branko Tamše (fotografija je arhivska) je nekdanji trener Gorenja, Celja Pivovarne Laško in Zagreba. Lani jeseni je prevzel katarski Al Sad iz Dohe, od koder se je konec leta vrnil po treh mesecih. "Zanimiva izkušnja, a s športne plati ni bila zame," je o delu v Katarju dejal Tamše. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je v 35. minuti nedeljske tekme vodila s 15:11, ob tem pa sta bila na obeh straneh izključena igralca. Selektor Ljubomir Vranješ se je odločil za igro 6:5, torej brez vratarja, kar pa je Slovence drago stalo.

Po treh hitro zapravljenih slovenskih napadih so namreč Egipčani z lahkimi zadetki v prazna vrata v dveh minutah ujeli priključek (15:14) in se vrnili "med žive". Na koncu je Sloveniji za četrtfinale svetovnega prvenstva zmanjkal en gol (25:25) oziroma zmaga.

"Po bitki je najlažje biti general. A če bi v tistih dveh napadih, ko smo naredili dve tehnični napaki ob igri 6:5, izpeljali akcijo, tako kot smo si zamislili, prišli do čistega strela in zabili gol, bi bilo vse v redu. Zato bi s trenerskega vidika naredil enako kot Vranješ, potegnil vratarja ven in igral 6:5. Napaka je, ker smo akcije prehitro in premalo izdelano zaključevali. Sledila je kazen Egipčanov, ki pa so bili pri teh "havbicah" zelo natančni in so vse mete skozi celotno igrišče realizirali. Bi pa po prejetih golih začel razmišljati o minuti odmora ali igri 5:5, kajti če pa imamo kaj v reprezentanci, imamo igralce, ki so hitri in spretni ena na ena, na širokem prostoru, kar ob igri 5:5 vsekakor pride do izraza."

Tamše o igri 6:5, ki je Egipčane vrnila v tekmo

Po bitki je lahko biti general
"Po bitki je najlažje biti general. A če bi v tistih dveh napadih, ko smo naredili dve tehnični napaki ob igri 6:5, izpeljali akcijo, tako kot smo si zamislili, prišli do čistega strela in zabili gol, bi bilo vse v redu. Zato bi s trenerskega vidika naredil enako kot Vranješ, potegnil vratarja ven in igral 6:5. Napaka je, ker smo akcije prehitro in premalo izdelano zaključevali. Sledila je kazen Egipčanov, ki pa so bili pri teh "havbicah" zelo natančni in so vse mete realizirali. Bi pa po prejetih golih začel razmišljati o minuti odmora ali igri 5:5, kajti če pa imamo kaj v reprezentanci, imamo igralce, ki so hitri in spretni ena na ena, na širokem prostoru, kar ob igri 5:5 vsekakor pride do izraza,"
je najspornejši vidik tekme ocenil Tamše, nekdanji trener Gorenja, Celja Pivovarne Laško in Zagreba.

Bojim se, da "želodčne težave" pri Slovencih, Hrvatih in Dancih niso naključne
Tamše ni skrival razočaranja nad dogajanjem pred tekmo, ko se je kar nekaj slovenskih igralcev očitno zastrupilo s hrano ali vodo, saj Blaž Blagotinšek, Dragan Gajić in Staš Skube niso igrali, medtem ko sta imela želodčne težave tudi Dean Bombač in Borut Mačkovšek, a sta stisnila zobe. "To me je zelo me je presenetilo in ni v duhu ferpleja. To meče zelo čudno luč na organizatorje, da se je kar nekaj reprezentantov čez noč zastrupilo s hrano ali z vodo. Videli smo tudi, da se je zgodilo enako Hrvatom in Dancem, se pravi, vsem morebitnim tekmecem Egipta. Želel bi si, da se motim, a se bojim, da to ni bilo naključno. Lahko samo rečem po domače: 'podn od podna'. Vse tri prizadete zveze, danska, hrvaška, slovenska, bi morale najmanj zahtevati preiskavo in razčistiti stvar. A po drugi strani vemo, da je predsednik svetovne rokometne zveze Egipčan Hasan Mustafa, zato je vprašanje, kaj bi lahko dosegli," je bil kritičen Tamše.

Odigrali smo najboljši polčas na prvenstvu
A kljub vsem težavam so Slovenci odlično odprli srečanje in odigrali najboljši polčas na prvenstvu. "Bil je izjemen pritisk na obe reprezentanci, oboji so imeli velike želje in apetite. Tekmo smo začeli najboljše na prvenstvu. Moram reči, da je bil energija na začetku fenomenalna, na visoki ravni. To je bil plod tudi jeze zaradi stvari, ki sem jih prej našteval. Slovenija je torej igrala zelo trdno, čvrsto obrambo. Tisto, kar je prišlo skozi, pa je zaustavljal fenomenalni Klemen Ferlin. Pomagal mu je tudi Urban Lesjak z obrambo sedemmetrovke. Igra je tekla v vseh smereh, imeli smo vodstvo petih golov. Potem smo malo popustili, ampak z neko suvereno igro na vseh koncih smo uspešno pripeljali prvi polčas do konca s štirimi goli prednosti. Videlo se je po mimiki igralcev Egipta, da so v velikem šoku, medtem ko so naši na odmor odšli s pozitivno energijo, na krilih zelo dobre igre, šlo je po mojem mnenju za najboljši polčas na prvenstvu," je ocenil Tamše.

Treba je gledati pozitivno naprej in se pripraviti na kvalifikacije za OI
V drugem delu pa so se stvari za Slovenijo usodno poslabšale. "Odprli smo ga dobro, potem pa ena izključitev, v kateri smo prejeli nekaj "havbic" na prazna vrata, in kar naenkrat se je naša prednost petih golov stopila na enega. Vranješ je vzel minuto odmora, kjer smo videli dva različna izraza na obrazih igralcev. Na eni strani velika želja Egipta, na drugi strani pa kar poklapane naše igralce, čeprav smo vodili za gol. Igra je nato potekala gol za gol, kar sem sicer pričakoval pred tekmo. Dobro smo se jim zoperstavili, igralci so z borbenostjo nadoknadili odsotnost nekaterih igralcev in se borili do zadnje sekunde, izenačili, kar pa ni bilo dovolj za nadaljevanje prvenstva. Tako smo z enim porazom ostali pred vrati četrtfinala. Tekma z Rusijo, ki smo jo povsem zasluženo izgubili, nas je stala četrtfinale, ki smo ga nekako želeli in so ga fantje napovedovali. Žal nam ni uspelo, a treba je gledati naprej in biti pozitiven, to je izvleči s tega turnirja pozitivne stvari. Tiste, ki pa niso v redu, pa popraviti, tako da bodo fantje na olimpijskem turnirju (marca v Berlinu, op. a .) na višji ravni."

"Skozi turnir smo se dvigovali v vseh pogledih, nedeljska tekma je bila najboljša na turnirju, a kljub temu je bilo še veliko rezerv. Moramo upoštevati, da določeni igralci v klubih igrajo samo v obrambi, določeni samo v napadu. Tudi korona je naredila svoje, nekateri niso imeli tekem, drugi so igrali, tretji so samo trenirali. Fantje niso bili dolgo skupaj. To so vse stvari, ki se nalagajo milimeter po milimeter, in to se pozna v končnem izkupičku tekem.

Tamše o dviganju forme

Dvigali smo se skozi turnir, a je še veliko rezerv
Končni izkupiček Slovenije je torej dve zmagi, dva remija in en poraz. "Skozi turnir smo se dvigovali v vseh pogledih, nedeljska tekma je bila najboljša na turnirju, a kljub temu je bilo še veliko rezerv. Moramo upoštevati, da določeni igralci v klubih igrajo samo v obrambi, določeni samo v napadu. Tudi korona je naredila svoje, nekateri niso imeli tekem, drugi so igrali, tretji so samo trenirali. Fantje niso bili dolgo skupaj. To so vse stvari, ki se nalagajo milimeter po milimeter, in to se pozna v končnem izkupičku tekem. Je pa res, da smo imeli veliko nihanj, vsaj na začetku pa tudi nisem videl pravega liderja v napadu in tudi v obrambi ne. V zadnjih tekmah se je nato skristaliziralo. Je pa res, da strokovni štab najbolj ve, kateri igralec je v danem trenutku v najboljši formi," pravi Tamše.

Kdo je favorit za končno zmago? "Največ je po mojem mnenju pokazala Danska. Tu je tudi Norveška, ki v zadnjih letih tradicionalno prihaja do konca. Vsekakor ne bi odpisal Francozov in Špancev, ki kakor koli so stari in izkušeni, pridejo vedno v zaključne boje. Videli bomo tudi, kako daleč bo sposoben priti naš "krvnik" Egipt. Ob tem pa je tihi favorit, ki ga nihče ni napovedal pred prvenstvom, Madžarska, ki je sposobna marsikaj narediti," napoveduje Tamše.

Dolenec po porazu: Za to smo si krivi sami

Katar zanimiva izkušnja, a s športne plati ni bilo zame
Tamše se je sicer konec decembra vrnil iz Katarja, kjer je tri mesece vodil tamkajšnji klub Al Sad. Kakšna je bila izkušnja? "Bil sem tri mesece v Katarju. Videl sem katarsko ligo, rokomet, katarsko reprezentanco, spoznal njihovo razmišljanje. Rekel bom zanimiva, dobra izkušnja. Po drugi strani pa bi dejal, da Katar v tem trenutku živi za svetovno prvenstvo v nogometu. In vse misli športnikov so usmerjene v nogomet, tudi večina denarja gre v nogomet in do leta 2022 bo tako. Tako kot so bile pred tem do leta 2015 vse moči usmerjene v rokomet. Vsekakor so pogoji za delo v smislu infrastrukture, dvoran, fitnesov, centrov dobrega počutja izjemni. Samo stoj in glej. A na drugi strani imaš igralce in ekipe, ki niso dorasli ravni slovenske lige oziroma lig, kjer sem treniral. Ni mi žal, dobra izkušnja, a s športne plati gledano v tem trenutku to ni bilo zame. Zdaj sem doma, uživam z družino. Veliko gledam tekme, analiziram, se pripravljam, sem v vrhunski formi, poln elana, idej in entuziazma. Res komaj čaka na neki pravi klic, izziv, da zaviham rokave in se zaženem na polno v rokometno delo," je sklenil Tamše.

Zadnjih 5 minut tekme Slovenija - Egipt