Katja Višnar je bila v kvalifikacijah 18., Anamarija Lampič po 7., a na koncu je slovenska veteranka prehitela 12 let mlajšo rojakinjo. Foto: BoBo
Katja Višnar je bila v kvalifikacijah 18., Anamarija Lampič po 7., a na koncu je slovenska veteranka prehitela 12 let mlajšo rojakinjo. Foto: BoBo

V drugi polfinalni skupini se Slovenki nista mogli prebiti v ospredje, da bi si pritekli dobro izhodišče za zaključek. Presenetljivo je prej popustila 24-letna Lampičeva, ki je predtem tekla hitreje. Izkušena 35-letna Blejka je vztrajala, a izgubila boj za 3. mesto z Norvežanko Tiril Weng za vsega 3 desetinke.

Če bi Višnarjeva prehitela Wengovo, bi se prebila v finale šesterice, tako pa je zasedla končno 8. mesto, medtem ko je Lampičeva osvojila 9. mesto.

Falla do 20. zmage kariere
Na koncu je v Ruki slavila prekaljena Maiken Caspersen Fallla, ki se je z napadom na zaključnem vzponu otresla vseh tekmic in pritekla do jubilejne 20. zmage v svetovnem pokalu. Drugo mesto je osvojila Švedinja Jonna Sundling, zmagovalni oder pa je dopolnila Američanka Sadie Maubet Bjornsen.

Maiken Caspersen Falla je z zmago oblekla rumeno majico vodilne v svetovnem pokalu, kjer tako ženske kot moške čaka kar 35 posamičnih tekem. Foto: EPA
Maiken Caspersen Falla je z zmago oblekla rumeno majico vodilne v svetovnem pokalu, kjer tako ženske kot moške čaka kar 35 posamičnih tekem. Foto: EPA

Klaebo dva razreda pred vsemi
Pri moških je norveški dan na Finskem dopolnil najboljši šprinter sveta Johannes Hoesflot Klaebo, ki je z zastrašujočo predstavo in za več kot 4 sekunde prehitel prav vse. Tudi rojaka Paala Golberga in Francoza Richarda Jouva.

Anamarija Lampič je kot nosilka nastopila v četrti 1/4-finalni skupini. V prvi polovici je vodila, nato pa po izenačem boju zasedla 2. mesto in se po mestu prebila v polfinale (3:06,4). Za 0,7 sekund je bila hitrejša Norvežanka Astrid Jacobsen.

V zadnji, peti, skupini je nato tekla še Katja Višnar. Po počasnejšem začetku se je prekaljena Slovenka preselila v ospredje in na koncu zmagala v skupini, kjer je tekla tudi tretja iz kvalifikacij Italijankab Greta Laurent.

Lep uspeh Višnarjeve in Lampičeve na uvodu sezone

Dopoldne spodletelo le Mihi Šimencu
Z 1,4 km dolgo progo v klasični tehniki je v kvalifikacijah najhitreje opravila Italijanka Lucia Scardoni (3:03,01), za katero je Anamarija Lampič zaostajal za 3,66 sekunde (3:06,67). Druga Slovenka Katja Višnar je dosegla 18. čas (3:09,43).

Slovenija je v četrtfinalu imela predstavnika tudi pri moških, kjer se je Janez Lampič z 28. časom (2:46,20) uvrstil v izločilne boje in tako že na prvi postaji sezone prišel do prvih točk. Lampič je nastopil v najtežji, prvi, skupini, skupaj z najhitrejšima v kvalifikacijah Johannesom Hoesflotom Klaebom (2:37,42) in Erikom Valnesom (2:38,94). Lampič je v četrtfinalu zasedel zadnje mesto v skupini.

Ni se izšlo Mihi Šimencu (+12,77), ki je na 53. mestu zaostal slabe štiri sekunde za najboljšo trideseterico.

Lampičeva povozila plakat, ki je načel mažo
Pod slovenske nastope je črto potegnil glavni trener Slovencev Nejc Brodar: "To je uspešen začetek, dve dekleti med deset, Janez v finalu. Nekako pričakovano, malenkost mi je škoda Mihe. Vse kaže sicer na to, da bo zbolel, kljub temu pa smo danes šli na start. Z izkupičkom moramo biti zadovoljni, led je prebit, začetna nervoza je za nami. Od tu naprej gremo lahko samo navzgor."

"Anamarija je tarnala za slabim oprijemom, kar nam je bilo zelo nenavadno. Ko je prišla v cilj in ko so serviserji pregledali smuči, so videli, da je z obema smučkama povozila nek papir oziroma plakat in to ravno v predelu, kjer je oprijem najbolj pomemben. Žal smučke na zadnjem vzponu niso imele oprijema in posledično je izgubljala. Za naslednje dni je tako, da bomo Miha izključili, za Katjo je bilo že prej jasno, da nastopa samo danes, tako da ostaja družina Lampič, Ana zagotovo do nedelje, glede Janeza se bomo odločili jutri," je še dejal trener.

Nordijska kombinacija: Vid Vrhovnik 36.
Tudi uvodno tekmo nove sezone svetovnega pokala nordijskih kombinatorcev so zaznamovali Norvežani, ki so dosegli kar trojno zmago. Najboljši je bil Jarl Magnus Riiber pred Espenom Björnstadom in Jensom Luurasom Oftebrojem. Edini slovenski predstavnik Vid Vrhovnik je bil 36., za zmagovalcem je zaostal 5:37,3 minute.


SMUČARSKI TEKI

Šprint (Ž), 1,4 km klasično:

Šprint (Ž), 1,4 km:                   
 1. M.-C. FALLA         NOR    3:07,09
 2. J. SUNDLING         ŠVE      +2,33
 3. S. MAUBET BJORNSEN  ZDA       2,77
...                                   
 8. K. VIŠNAR           SLO           
 9. A. LAMPIČ           SLO           

Šprint (M), 1,4 km klasično:

Šprint (M), 1,4 km:                   
 1. J.-H. KLAEBO        NOR    2:39,47
 2. P. GOLBERG          NOR      +4,17
 3. R. JOUVE            FRA       4,62
...                                   
24. J. LAMPIČ           SLO           
53. M. ŠIMENC           SLO