Lena Repinc je bila četrta, Anamarija Lampič pa šesta na prvi tekmi IBU-pokala 2022/23. Foto: Instagram/@sloskibiathlon
Lena Repinc je bila četrta, Anamarija Lampič pa šesta na prvi tekmi IBU-pokala 2022/23. Foto: Instagram/@sloskibiathlon

Že predtem je slovenski biatlon razveselila novica, da je novopečena biatlonka Anamarija Lampič uspešno prestala krst v mednarodni konkurenci in pričakovano izpolnila normo za nastop v svetovnem pokalu. Dovolj bi bilo že 51. mesto, a je to letvico nekdanja smučarska tekačica močno presegla.

Z naskokom najhitrejša v teku ...

V Idreju na Švedskem je na pokalu IBU v sprintu osvojila 6. mestu, pri čemer je po dvakrat zgrešila leže in stoje, a z naskokom najhitrejšim časom končala med najboljšimi. Od preostalih tekmic je bila Lampič na 7,5 km dolgi progi samo v teku hitrejša za več kot minuto.

..., a v cilju za Leno Repinc

A zdaj nekdanja izvrstna sprinterka iz smučarskega teka v Idreju ni bila najboljša Slovenka: četrta je namreč bila Lena Repinc, ki je bila brez zgrešenega strela 7 sekund hitrejša.

"Danes je bila odlična tekma. Vse, kar je lahko šlo, je tudi šlo. Drugič v karieri sem streljala 0,0, smuči pa so bile odlične. Občutek na smučeh je bil res krasen in sem zelo uživala," je bila dobre predstave vesela Repinc.

"S tekmo sem zelo zadovoljna in zelo vesela. Glede streljanja se mi zdi, da mi je šlo za prvič zelo v redu in upam, da bo šlo tako naprej. Tekaško sem se počutila vrhunsko in mislim, da časi povejo svoje. Sem zelo vesela, da sem tudi uradno v biatlonski družini," pa je za Smučarsko zvezo Slovenije povedala Lampič.

Zmagala je Norvežanka Marthe Krakstad Johansen brez zgrešenega strela, Repinc je za njo zaostala 30 sekund, Lampič pa 37 sekund.

Krstni nastop v sprintu v četrtek, 8. decembra

Obe Slovenki sta izpolnili normo za nastopanje v svetovnem pokalu. A za zdaj bosta ostali v Idreju, kjer ju čakajo novi nastopi. Po načrtu glavnega trenerja slovenskega biatlona Ricca Grossa bo Lampič med svetovno elito debitirala na tekmah v Hochfilznu, ki je druga postaja svetovnega pokala.

Najboljše biatlonke in biatlonci bodo v Avstriji tekmovali med 8. in 11. decembrom, že takoj v četrtek pa bo na sporedu sprint za ženske.

Dva Slovenca pri točkah: Fak 29., Dovžan 32.

Torek je prinesel uvodno tekmo svetovnega pokala v biatlonu. Zimo 2022/23 so odprli biatlonci s posamično tekmo na 20 km. Med 102 nastopajočima lovcema na smučeh je tudi peterica Slovencev.

Najboljši je bil pričakovano Jakov Fak na 29. mestu, kjer je pristal s tremi zgrešenimi streli in zaostankom 4:06,6. Najboljši slovenski biatlonec je bil na prvih dveh streljanjih leže nezgrešljiv, stoje je prvič zgrešil enkrat, drugič pa dvakrat, s pribitkom treh minut je uvrstitev med najboljšimi nedosegljiva.

Blizu Faka je bil drugi Slovenec Miha Dovžan na 32. mestu (1; 4:45,6). Alex Cisar je bil 42. (2; +5:26,9), Rok Tršan 47. (2; +5:26,9), Anton Vidmar (3; +6:00,5).

Brez Norvežanov in Francozov pri vrhu

Zmagal je Šved Martin Ponsiluoma, ki je enkrat zgrešil, a bil vseeno več kot pol minute pred vsemi preostalimi tekmeci. Drugo mesto je zasedel Švicar Niklas Harteg, tretji pa je bil Nemec David Zobel, oba sta zadela vseh 20 strelov.

Presenetljivo so v boju za zmago manjkali Norvežani in Francozi, oboji so obupno streljali za njihov visok standard. Prvi favorit Johannes Thingnes Boe je bil vnovič izjemen na smučeh, štirje kazenski streli pa so ga potisnili na 12. mesto. Lanski zmagovalec svetovnega pokala Francoz Quentin Fillon Maillet je slabo krenil v novo sezono in ob dveh napakah zasedel 15. mesto.

Gross: Lahko bi bilo boljše

"Prva tekma je za nami. Dosežki so nekako srednji. Lahko bi bilo boljše. Tek je bil po pričakovanjih, to pravijo tudi tekmovalci, pri streljanju pa nam je manjkalo malo zbranosti," je po tekmi povedal trener Ricco Gross. A prav danes je imel tudi precej razlogov za zadovoljstvo: "Dan se je začel lepo. Anamarija Lampič je bila na biatlonski premieri v pokalu IBU odlična šesta. Še boljša je bila Lena Repinc. Lahko rečem, da smo v stiku z najboljšimi, zdaj pa nas čakajo nove težke tekme."

V sredo bo v Kontiolahtiju še ženska tekma na 15 km, tudi s Polono in Živo Klemenčič.

Anamarija Lampič do vstopnice za svetovni pokal, Jakov Fak 29.

SVETOVNI POKAL – KONTIOLAHTI

Posamična tekma, 20 km (M):

 1. M. PONSILUOMA     ŠVE  49:36,5 (1)
 2. N. HARTWEG        ŠVI    +37,2 (0)
 3. D. ZOBEL          NEM     59,3 (0)
 4. R. REES           NEM   1:00,9 (1)
 5. S. SAMUELSSON     ŠVE   1:02,8 (1)
...                                   
29. J. FAK            SLO   4:06,6 (3)
32. M. DOVŽAN         SLO   4:45,6 (1)
42. A. CISAR          SLO   5:16,3 (2)
47. R. TRŠAN          SLO   5:26,9 (2)
55. A. VIDMAR         SLO   6:00,5 (3)