Andrea Massi je kritičen do Mednarodne smučarske zveze. Foto: EPA
Andrea Massi je kritičen do Mednarodne smučarske zveze. Foto: EPA

Z Massijem, tvorcem uspehov najboljše slovenske smučarke, se je pogovarjal Urban Laurenčič.

Maze: Športniki so bili prikrajšani za posebne občutke

Kmalu bo znano, ali bo svetovno prvenstvo v Cortini naslednje leto ali bo preloženo na leto 2022, ko bodo tudi olimpijske igre. Kakšno je vaše mnenje?
Upam, da se bodo odločili v pravo smer. Svetovno prvenstvo in olimpijske igre so vrhunec kariere. Če bi bili obe tekmovanji v istem letu, bi bilo slabo. Šport in prvenstvo samo bi izgubila kredibilnost, ker na te kolajne se pripraviš na vsake štiri leta. Če to narediš v enem letu skupaj, bi bilo po mojem mnenju neresno.

Vem, da vas veže na Cortino ena posebna vez. Oni želijo prestaviti prvenstvo, ker ne vedo, kaj bo naslednjega februarja. Kaj je po vašem mnenju prava pot?
Prava pot v teh okoliščinah in vseh okoliščinah v življenju je, da si pripravljen na stvari, ki so nepredvidljive. Če bi bilo vse predvidljivo, bi znal vsak vse. Imam občutek, da so bili na splošno nepripravljeni že pred koronavirusom. Ta občutek imam že precej časa. V Italiji imamo velike težave z birokracijo, zakonodajami. Neusklajeni so glede urbanizacije, se pravi vsega, kar je zunaj direktnih priprav na tekmovanje. Tu mislim na ceste, objekte, ki spadajo na tako raven tekmovanja. Imam občutek, da ni samo koronavirus kriv. Ta izbira bo, upam, da se motim, bolj politična kot športna.

Avstrijce spremljam. Oni poskušajo, tudi na pobudo Schröcksnadla, že iskati neke rezervne variante za sezono, ki je pred nami. Sölden, morda petek-nedelja ... Kako vi vidite prihodnost tega športa, ki je zelo odvisen od teh tekem, sponzorjev ...?
Določeni drugi športi so bili pripravljeni in že funkcionirajo. Ne razumem, kako se smučanje kot individualni šport ne zna pravočasno pripraviti. Mislim, da so razdalje v smučanju in organizacija lažje kot v določenih drugih športih. Ne vidim težav. Mislim, da se mora Fis malo zbuditi. Že dolga leta sem malce kritičen do Fisa. Trenutek je, da ujamejo pravi vlak, ker smučanje mora biti aktualno, moderno in se držati pravil, ki vladajo v drugih športih. Zdi se mi, da smučanje na splošno ostaja malo izjema in ga bo treba modernizirati. Dati bo treba priložnost novim ljudem in vzpostaviti nov sistem, ker ne verjamem, da se tudi v teh razmerah ne da organizirati tekme brez večjih težav.

V zadnjih letih vladavine Kasperja veliko govorimo, da je Mednarodna smučarska zveza malo rigidna. Vi, ki ste blizu, računate, da bi z novim predsednikom zavel nov veter?
Sam ne verjamem v moč enega predsednika, ampak verjamem v moč operativcev in tistih, ki direktno delajo za ta šport. Ti predsedniki imajo bolj politično funkcijo, tako da mislim, da Fis potrebuje operativca, ki ima idejo in željo organizirati zadevo malce drugače. Tudi ko sem bil jaz vpleten v to zadevo, Fis ne dovoli, če gledamo na trenerske štabe, novih idej. Gre za res malo preveč zaprto kasto. In to mi ni bilo nikoli všeč. Če pogledamo trenersko, sva bila edini izjemi v zgodovini smučanja jaz in Kostelić, ki sva funkcionirala malo drugače. Drugi so vsi nekdanji smučarji, ki razmišljajo kot nekdanji smučarji in ta stvar gre potem tako naprej. Nove ideje bi bile dobrodošle tudi pri organizaciji tekem.

Nove ideje bodo potrebne v pripravi na novo sezono, kakršna koli že bo. Veliko je bilo tarnanja ob tem, kar se je zgodilo, da smučarji ne morejo na spomladanske teste ... Vi ste bili trener naše najboljše športnice sploh. Kako vi kot trener gledate na tak položaj in kaj bi vi priporočili, denimo, Žanu Kranjcu?
Absolutno bi izkoristil trenutek. Že Einstein je rekel, da iz velikih kriz pridejo velike ideje. Ne vidim velikih težav. Seveda položaj je drugačen, kriza obstaja, verjetno tudi denarna, ampak tudi mi smo leta 2008 začeli v veliki svetovni ekonomski krizi. Imeli smo veliko težav, a je bila Tina potem najboljša na svetu. Ta slab trenutek je treba spreobrniti in ga izkoristiti v pozitivnem smislu.

Še vprašanje glede slovenske reprezentance ... Meti Hrovat je uspelo znotraj reprezentance narediti svojo ekipo. To je nekaj, kar prej ni šlo. Na drugi strani imamo fante, ki eni funkcionirajo malo drugače, eni pa še po starem sistemu. Kakšna je vaša ocena o slovenski reprezentanci?
Gre za dve različni mišljenji, moško in žensko linijo, pri katerih so zelo velike razlike. Pri ženskah ne razumem, kako je 60, 70 odstotkov tekmovalk odšlo na privatno pot. V vodstvu bo zato treba biti samokritičen in razumeti, da je bilo nekaj zelo narobe. Če ti gre pet tekmovalk na svojo pot, je zagotovo nekaj, kar ne funkcionira. Pri moških pa imamo dualizem med tehničnimi in hitrimi disciplinami. Bergant je človek, ki ima vizijo za moje pojme, ki se je moderniziral, in upam, da se je naučil tudi nekaj od nas. Je inteligenten in je bil tudi tekmovalec. Tako je prišlo do izjemno močnega Žana Kranjca. S hitrimi disciplinami so težave že nekaj let, od takrat, ko nam je uspelo pripraviti tekmovalce psihofizično in tehnično. Do nekega uspeha je šlo, ampak včasih ko stvari grejo, tako lahko tudi hitro ne grejo. To se je dokazalo s Klinetom in drugimi. Tam gre za večjo krizo. Pri tem velikem dualizmu med moškimi in ženskami ter tehničnimi in hitrimi disciplinami je največja težava sodelovanje. Slovenija je majhna, če jo razcepiš na prafaktorje, pa je lahko še manjša.

Pogovor z Andreo Massijem