Najboljši trije na sklepnem dejanju sezone. Foto: EPA
Najboljši trije na sklepnem dejanju sezone. Foto: EPA

29-letni Boe je fantastično sezono kronal z novo zmago. Letos je še četrtič prepričljivo osvojil svetovni pokal. Dve tekmi je zaradi okužbe s koronavirusom izpustil, le na dveh pa je bil premagan. Na vseh drugih je bil premočan za konkurenco. Letos je nanizal 16 zmag v svetovnem pokalu, ob tem bil trikrat najboljši še na svetovnem prvenstvu, tako da ima zdaj že 74 zmag na največjih tekmovanjih. Na zadnji preizkušnji zime je moral dvakrat v kazenski krog, vseeno pa za 26 sekund ugnal drugega Švicarja Niklasa Hartwega, za 35 pa rojaka Vetleja Sjaastada Christansena. Oba sta zadela vse strele.

Nastopila sta dva Slovenca. Jakov Fak je bil še enkrat več prepričljiv s puško, v smučini pa po boleznih ob koncu sezone ni več v pravi formi, da bi se vmešal v boj za visoka mesta. Tekmo je končal na 17. mestu. "Zelo zadovoljen sem s strelskim nastopom. Tekaško pa sem imel težave z materialom in nisem mogel veliko narediti. Raje bi videl, če ne bi bilo tako. Koncentracije je bilo dovolj za celo tekmo, ampak žal nisem imel hitrosti na progi," je po tekmi povedal Fak.

Mladi Toni Vidmar je prvič v karieri dobil priložnost za nastop na tekmi s skupinskim startom na najvišji ravni. Mladenič je moral po enkrat v kazenski krog na prvih treh streljanih. V zaključku je nato lovil čim boljšo uvrstitev in tekmo končal na 23. mestu. V skupnem seštevku svetovnega pokala je bil Fak 19., Vidmar pa 40. "Prvi skupinski start je za mano. To je res dobra izkušnja in lepa popotnica za naprej. Spet sem se veliko novega naučil. To je tekma, da gre mož na moža. Žal spet trije zgrešeni streli na strelišču. Dobro sem se počutil na progi in na koncu 23. mesto. Lahko sem le zadovoljen z novo izkušnjo," pa je dodal Vidmar.

Velepec bo glavni trener nemških biatloncev

Mark Kirchner po 13 letih nepričakovano zapušča mesto glavnega trenerja nemške moške biatlonske reprezentance. DPA poroča, da bo njegov položaj zasedel njegov dozdajšnji pomočnik, slovenski strokovnjak Uroš Velepec.

"Vse do zadnjega sem imel veliko veselja pri delu z reprezentanco. A prišel je čas, da se umaknem in dam priložnost za nove ideje in impulze," 52-letnega Kirchnerja povzemajo mediji. 55-letni Velepec bo pri pripravi reprezentance tesno sodeloval z nekdanjim odličnim nemškim tekačem Jensom Filbrichom, ki je zadolžen za fizično pripravo in tekaško tehniko. Kirchner, trikratni olimpijski prvak v biatlonu, se bo na zvezi vključil v delo z mladimi selekcijami.

Ni skrivnost, da je Velepec pred velikanskim izzivom, saj nemškemu biatlonu v zadnjih letih v moški konkurenci manjkajo uspehi. Nazadnje so se opekli na letošnjem prvenstvu v domačem Oberhofu, kjer je moška vrsta prvič po letu 1976 ostala brez odličja. Kirchner je očitno spoznal, da bo za preporod potreben drugačen pristop.

Boe za konec sezone še enkrat zmagal

Öberg dobila finale sezone
Švedinja Hanna Öberg je zmagovalka biatlonske tekme s skupinskim startom za svetovni pokal v Oslu na Norveškem, zadnje tekme v sezoni 2022/23 na najvišji ravni. Edina Slovenka Polona Klemenčič je zasedla 22. mesto. Öberg je bila vseskozi v boju za najvišje mesto. Tudi po zadnjem streljanju, ko je morala enkrat v kazenski krog, je snežni stadion v Holmenkollnu zapustila kot prva in se od sezone poslovila z zmago. Z enakim izkupičkom na strelišču je bila druga norveška veteranka Marte Olsbu Roeiseland, ki se z današnjim nastopom poslavlja od aktivnega športa, zaostala pa je 22 sekund. Zelo hitra je bila tretjeuvrščena Francozinja Anais Chevalier Bouchet. Po treh kazenskih krogih je njen zaostanek znašal 43,7 sekunde.

Francozinja si je stopničke priborila v zadnjem krogu, v katerem je prehitela Nemko Hanno Kebinger. Peto mesto je zasedla zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala Francozinja Julia Simon, ki je zgrešila kar štiri tarče.

Klemenčič se je zalomilo pri zadnjem streljanju
V smučini je bila vnovič zelo hitra tudi Polona Klemenčič. Gorenjka je tekmo začela z dvema strelskima napakama, na drugem postanku dodala še eno, kljub temu pa je bila z 19. mestom še vedno v igri za mesto med najboljšo petnajsterico. Klemenčič pa se je še enkrat zalomilo na zadnjem strelskem postanku, kjer je dodala četrto in peto napako ter na svoji drugi tekmi s skupinskim startom v karieri, kjer nastopa 30 najboljših tekmovalk na svetu, zdrsnila na 22. mesto. Sezono je končala na 28. mestu skupnega seštevka.

Skupinski start (M), 15 km:     * 
 1. J. T. BOE     NOR 32:34,0 (2) 
 2. N. HARTWEG     ŠVI  +26,2 (0) 
 3. V. S. CHRISTIANSEN NOR  35,2 (0) 
 4. Q. FILLON MAILLET FRA  36,8 (1) 
 5. S. H. LAEGREID   NOR  40,0 (1) 
...                  
17. J. FAK       SLO 2:04,7 (0) 
23. A. VIDMAR     SLO 2:30,2 (3) 
                    
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi  
Skupni vrstni red (21/21):             
 1. J. T. BOE     NOR  1509 točk
 2. S. H. LAEGREID   NOR  1098   
 3. V. S. CHRISTIANSEN NOR  935   
 19. J. FAK       SLO  401   
 40. A. VIDMAR     SLO   95   
 49. M. DOVŽAN     SLO   70   
 51. A. CISAR      SLO   69   
 83. R. TRŠAN      SLO   10   
 84. L. PLANKO     SLO   10   

Skupinski start (Ž), 12,5 km:     
 1. H. ÖBERG      ŠVE 36:33,5 (1) 
 2. M. ROEISELAND   NOR  +22,6 (1) 
 3. A. BOUCHET     FRA  43,7 (3) 
 4. H. KEBINGER    NEM  46,5 (1) 
 5. J. SIMON      FRA  56,6 (4) 
...                  
22. P. KLEMENČIČ    SLO 2:37,9 (5) 
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi  

Ženske (20/20):            
 1. J. SIMON      FRA  1048 točk
 2. D. WIERER     ŠVE  877   
 3. L. VITTOZZI    ITA  854   
 27. P. KLEMENČIČ    SLO  209   
 47. A. LAMPIČ     SLO   91