Federica Brignone je v letošnji sezoni petkrat stala na najvišji stopnički. Foto: Reuters
Federica Brignone je v letošnji sezoni petkrat stala na najvišji stopnički. Foto: Reuters

Brignonejeva je v pogovoru za ameriško tiskovno agencijo AP potrdila, da ima globuse končno v rokah. "Velikega in dva mala kristalna globusa so mi pripeljali s tovornjakom, ogromno pošiljko pa so zaradi prepovedi približevanja pustili kar pred hišo mojih staršev. Moja hiša je namreč malce težje dostopna, saj živim še nekoliko višje od staršev. Brat mi je poslal fotografijo pošiljke in se pošalil, ali so ti moji, ali sem jih jaz naročila," je dejala.

"Ko sem odprla pošiljko, sem zavriskala," je zapoznelo veselje ob prejemu lovorik opisala italijanska šampionka.

Najuspešnejša smučarka to zimo živi v severozahodnem delu Italije v dolini Aoste v bližini meje s Francijo, na gorskem območju, kamor poštarji ne zahajajo.

Alpske smučarke so zaradi pandemije ostale brez zadnjih tekem sezone, ki so bile na sporedu marca. Odpovedane so bile preizkušnje v Areju in tudi finale sezone v Cortini d'Ampezzo.
Posebna pošiljka je vključevala veliki kristalni globus, težak kar devet kilogramov, ter dva mala, veleslalomskega in kombinacijskega. Vsi so postali njena trajna last.

Napovedala veliko praznovanje v domači vasi La Salle
Brignonejeva je postala prva Italijanka z osvojenim velikim kristalnim globusom v zgodovini svetovnega pokala alpskih smučark in prva smučarka z Apeninskega polotoka z osvojenim skupnim seštevkom po Albertu Tombi (1994/95).

Komaj pričakuje dan, ko bo lahko uradno proslavila uspeh z drugimi reprezentanti, trenerji in navijači in ko bo lahko slišala italijansko himno njej v čast. Brignonejeva že zdaj napoveduje veliko praznovanje v domači vasi La Salle, ko bo konec ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Po prihodu iz Švedske, ko je bilo že jasno, da je sezone zaradi pandemije konec, je doma praznovala skromno z družinsko večerjo. Njen mlajši brat Davide je tudi njen trener, njena mati Ninna Maria Rosa Quario pa je bila vrhunska smučarka v svetovnem pokalu, v letih 1979 do 1983 je zmagala na štirih tekmah.

"Jaz in moja družina gojimo veliko strast do smučanja in športa. Če vidim ta pokal v svojih in njihovih rokah, je to za nas že praznovanje," je dejala.

Skupni vrstni red svetovnega pokala:  
 1. F. BRIGNONE    ITA   1.378 
 2. M. SHIFFRIN    ZDA   1.225 
 3. P. VLHOVA     SLK   1.189 
 4. C. SUTER      ŠVI    837 
 5. M. BASSINO     ITA    817 
 6. W. HOLDENER    ŠVI    791 
 7. L. GUT-BEHRAMI   ŠVI    616 
 8. M. GISIN      ŠVI    591 
 9. V. REBENSBURG   NEM    556 
 10. E. LEDECKA     ČEŠ    503 
 ...                  
 25. M. HROVAT     SLO    279 
 32. I. ŠTUHEC     SLO    215 
 45. T. ROBNIK     SLO    130 
 55. A. BUCIK      SLO    113 
 75. M. FERK      SLO    50