Cene Prevc je imel lani najboljšo sezono v karieri. Osvojil je 657 točk in končal na desetem mestu v svetovnem pokalu, v katerem se je prvič povzpel na stopničke. Na OI v Pekingu je osvojil srebro na ekipni tekmi. Reuters
Cene Prevc je imel lani najboljšo sezono v karieri. Osvojil je 657 točk in končal na desetem mestu v svetovnem pokalu, v katerem se je prvič povzpel na stopničke. Na OI v Pekingu je osvojil srebro na ekipni tekmi. Reuters

26-letni Cene Prevc se je odločil, da se bo raje posvetil študiju. Poleti ni skakal na tekmah velike nagrade ali celinskega pokala. Dokončno vrat še ni zaprl, a ga po vsej verjetnosti v tekmovalnem skakanju ne bomo več videli.

Primarno je to dokončanje obeh šol, ki jih imam odprti. To sta fakulteta za elektrotehniko ter visoka šola v Strahinju za upravljanje podeželja in krajine, na kratko rečeno za kmeta.

Cene Prevc

"Prišel sem do točke, ko mi druge stvari v življenju predstavljajo večji izziv. Primarno je to dokončanje obeh šol, ki jih imam odprti. To sta fakulteta za elektrotehniko ter visoka šola v Strahinju za upravljanje podeželja in krajine, na kratko rečeno za kmeta," je v svojem slogu pristavil Cene Prevc.

"Samo s šolama se bom najbrž ukvarjal dve leti, da ju opravim. Ko pa bo tega konec, je še ogromno stvari, v katerih se lahko najdem. Poti je ogromno, puščam si odprto vse, le včasih moram paziti, da vsemu ne rečem hkrati da, saj ne morem biti na treh koncih hkrati," je povedal Cene Prevc.

Cene Prevc: Že pred pol leta sem se poslovil od poklicnega športa

Zveza vrata pustila odprta, toda premislil si ni

O njegovi upokojitvi se je šušljalo že spomladi, zdaj pa se je dokončno odločil, da bo dal prednost šolanju. Na treninge ni več hodil, a je vseeno na poletnem državnem prvenstvu zasedel četrto mesto.

Pri rezultatskih ciljih je bilo pri meni osebno sicer še veliko rezerv, ampak izpopolnjevanje samega sebe mi je pri tem precej pomembnejše kot rezultati na papirju. Osebnostno mi je uspelo priti kar daleč.

Cene Prevc

"Po koncu sezone sem pri sebi sklenil, da sem večino ciljev v skokih izpolnil, zato sem se lotil drugih zadev v življenju. Posledično celotno poletje nisem treniral. Zveza mi je predlagala oziroma pustila odprta vrata, če si kadar koli premislim, ampak kakršno je moje notranje stanje in veselje ter če bo tako ostalo naslednjega pol leta, je načrt le še tak, da na finalu svetovnega pokala z zadnjim skokom uradno končam kariero," je dejal srednji izmed bratov Prevc.

Odločitev je bila jasnejša po nekaterih uspešnih poletih ob koncu sezone, pravi. "Vikersund in Planica sta mi dala ogromno notranjega zadovoljstva, ker mi je končno uspelo sebe spraviti do ravni, da me je neslo daleč. Pri rezultatskih ciljih je bilo pri meni osebno sicer še veliko rezerv, ampak izpopolnjevanje samega sebe mi je pri tem precej pomembnejše kot rezultati na papirju. Osebnostno mi je uspelo priti kar daleč."

V prejšnji sezoni skočil na stopničke in do olimpijske medalje

Moram se pokritizirati, saj bi jima lahko že prej bolj neposredno povedal. Sama dva najbrž sploh še ne vesta, kaj bo z mano. Iskreno, 100-odstotno jima tega niti nisem mogel povedati. Kakršna koli že je odločitev, vem, da jo bosta z veseljem sprejela in me pri tem podprla.

Cene Prevc

Cene Prevc je bil član srebrne slovenske reprezentance na letošnjih olimpijskih igrah v Pekingu. Največji uspeh v svetovnem pokalu je dosegel januarja v Willingenu, kjer je bil tretji. To so tudi njegove edine posamične stopničke v svtovnem pokalu. Letos v Planici je poletel 246 metrov.

"Te misli so bile v ozadju že zadnjih šest let. Le vsakič je bilo po koncu prisotno tudi to, da še nisem rekel zadnje in da želim storiti še več. Zadnji dve sezoni je bilo tega res več, prek zadnje zime pa je zadovoljstvo z vsakim uspehom raslo, misel o koncu pa se je s tem le potrjevala," je priznal mladinski svetovni prvak z ekipne tekme pred devetimi leti v Liberecu.

"Nisem tako profesionalen kot nekateri soborci"

"Osebne izzive sem izpolnil. Skoki mi predstavljajo ogromno veselje, a moram priznati, da nisem tako profesionalen športnik, kot so nekateri soborci, ki jim je to življenjska mantra in bodo to počeli na vrhunski ravni, dokler jim bo to dovoljevalo telo. Mene enostavno zanima preveč stvari, da bi lahko toliko let vlagal le v profesionalni šport. Na tej ravni ti to vzame 365 dni na leto," je nadaljeval in za konec namignil, da niti brata Peter ter Domen nista poznala njegove končne odločitve.

"Moram se pokritizirati, saj bi jima lahko že prej bolj neposredno povedal. Sama dva najbrž sploh še ne vesta, kaj bo z mano. Iskreno, 100-odstotno jima tega niti nisem mogel povedati. Kakršna koli že je odločitev, vem, da jo bosta z veseljem sprejela in me pri tem podprla. To je pri nas postalo samoumevno," je še za konec dodal Cene Prevc.

Najdaljši polet v 2. seriji: Cene Prevc - 246 m
Skakalci po rekordni sezoni optimistični tudi letos