Daša Grm je bila 17. na januarskem evropskem prvenstvu v Minsku, kjer je z oceno 53,50 točke vpisala svoj najboljši dosežek v kratkih programih. Foto: EPA
Daša Grm je bila 17. na januarskem evropskem prvenstvu v Minsku, kjer je z oceno 53,50 točke vpisala svoj najboljši dosežek v kratkih programih. Foto: EPA

27-letna Celjanka je bila v kratkem programu 16. in si je zanesljivo priborila mesto med štiriindvajseterico najboljših, ki se bodo za naslov svetovne prvakinje pomerile v petkovem finalu, torej prostem oziroma dolgem programu.

Sodnike očarala ruska najstnica Zagitova
Edina slovenska predstavnica v konkurenci posameznic je za svoj kratki program dobila oceno v vrednosti 57,58 točke. Sodnike je očarala ruska najstnica, komaj 16-letna Alina Zagitova, olimpijska prvakinja, ki je za svoj čarobni nastop s temo Fantoma iz opere, ki ga je zabelila s kombinacijo najzahtevnejših skokov trojnega lutza in trojnega loopa, dobila najboljšo oceno sezone 82,08 točke.

Grmova izpolnila prvotni cilj
Domačinka Kaori Sakamoto je bila druga, z oceno 76,86 točke, tretje mesto po kratkem programu zaseda Kazahstanka Elizabet Tursinbajeva (75,96 točke). Obe sta vpisali osebna dosežka. Grmova je z uvrstitvijo v prosti program izpolnila primarni cilj. V finalu pa si želi izboljšati svoje dosedanje uvrstitve na svetovnih prvenstvih, najboljša doslej je bila 18. v sezoni 2014/15, nazadnje lani pa je bila 22. Pred tem se v letih 2016 in 2017 ni uvrstila v finale.

Medvedjeva na četrtem mestu
Rusinja Jevgenija Medvedjeva, svetovna prvakinja v sezonah 2015/16 in 2016/17 ter olimpijska podprvakinja, je zasedla četrto mesto (74,23). Letošnja evropska prvakinja Rusinja Sofija Samodurova je zasedla deveto mesto (70,42). V ženski konkurenci bi morala naslov braniti Kanadčanka Kaetlyn Osmond, ki pa si je vzela tekmovalni premor.

Brezhiben nastop Grmove v kratkem programu v Saitami