Meta Hrovat je 15. februarja lani navdušila s tretjim mestom v Kranjski Gori. Foto: www.alesfevzer.com
Meta Hrovat je 15. februarja lani navdušila s tretjim mestom v Kranjski Gori. Foto: www.alesfevzer.com

V soboto bo prva vožnja ob 11.00, druga pa ob 14.00. V nedeljo bo veleslalom na spored pred moškim slalomom v Flachauu. Prva vožnja bo ob 9.15, finalna pa ob 12.15.

Domačinka iz Podkorena Hrovatova je lani prav v Kranjski Gori na zadnjem ženskem veleslalomu v zaradi pandemije covida-19 skrajšani sezoni osvojila tretje mesto.

Lanska Kranjska Gora je prinesla tudi nenadejani slovenski ekipni uspeh s tremi Slovenkami v prvi petnajsterici. Tina Robnik je bila na veleslalomski tekmi tik pod stopničkami na šestem mestu, slovenski uspeh pa je zaokrožila Ana Bucik s 14. mestom.

"Čeprav je lepo tekmovati tudi v Mariboru, pa z veseljem tekmujem tukaj na svojem, res domačem terenu, ki sem ga že neštetokrat prevozila in ga poznam do podrobnosti," je na spletni novinarski konferenci dejala Hrovatova.

Slovenke letos zaradi pandemije novega koronavirusa in ustavljenih žičnic niso mogle vaditi na vitranški strmini. "Start bo nekoliko višje kot lani, višje pa je meni bolj všeč," je še dejala Hrovatova.

Slovenke želijo na Zlati lisici izboljšati vtis z začetka sezone

19-letnica, ki je v novo sezono prvič zakorakala s svojo ekipo, je bila še najbolj prepričljiva na začetku. Veleslalomsko premiero v Söldnu je končala na šestem mestu. Pred Courchevelom je padla na treningu v Soldi in si poškodovala hrbtno mišico. Nastopila je v prvi vožnji prvega od dveh veleslalomov v Courchevelu. Na start drugega pa zaradi bolečin ni mogla.

"Trenutno moj položaj ni najlažji, nekaj tekem zapored se niso niti najmanj končale, kot bi si sama želela. Zato je v takšnih razmerah težko najti samozavest. Ker po vsaki tekmi se je treba znova pobrati in najti motivacijo in se sestaviti. To je šport. Ne mislim zaradi tega obupati."

"Trenutno se počutim pripravljeno, pozdravila sem poškodbo hrbta, nisem prehitevala dogodkov, vzela sem si čas, kar mi daje pozitivno energijo. Zadovoljna sem s treningi, sem samozavestna. Želela bi si, da bi tekmi pričakala v boljši fizični in psihični formi. Sama od sebe trenutno ne zahtevam veliko, želim si pokazati vožnje, kot sem jih sposobna, rezultatsko pa si ne želim postavljati previsokih ciljev," je dodala Hrovatova.

Trener mlade smučarke Matija Grašič ni želel ničesar napovedovati: "Navzoč je dodaten pritisk, ker ji trenutno ne gre in ne sestavi tistih voženj, ki smo jih pri njej vajeni. V Kranjski Gori je že dobro tekmovala, najbolj od vseh pozna ta hrib. Upam, da bo našla pozitivne stvari iz lanske tekme. Je pa dodaten plus vsekakor, ko ne bo gledalcev, kar bo zanjo trenutno malce lažje."

Poljšak: To bo najtežja tekma v sezoni
Glavni trener slovenske ženske ekipe Sergej Poljšak je prepričan, da Slovenke letos ne bodo v prednosti zaradi domače tekme. "Na poligonu nismo letos opravili niti ene vožnje, zato s tega vidika ne bo šlo za domačo tekmo. Glede na specifično preparacijo snežne podlage, ki je ni mogoče simulirati nikjer drugje, bo to mislim, da najtežja tekma v sezoni."

Štuhčeva se veseli izziva
Na Zlati lisici bo po dveh letih znova nastopila najboljša slovenska smukačica Ilka Štuhec, ki je poleti trenirala tudi veleslalom, čeprav ni v veleslalomu tekmovala že vse od februarja 2019, ko je bila v domačem Mariboru 20.

"Zaradi urnika tekmovanj v hitrih disciplinah specifičnih priprav na Zlato lisico ni bilo. Mislim, da imam dobro osnovo. Z veseljem bom tekmovala," je dejala Štuhčeva, ki pravi, da to strmino pozna še iz časov, ko je v Kranjski Gori preživela kar nekaj pripravljalnih dni.

Slokarjeva upa na točke tudi v veleslalomu
Ajdovka Andreja Slokar blesti na tekmah evropskega pokala, v svetovnem pokalu pa je osvojila tudi premierne karierne točke v svetovnem pokalu. Sicer vse v slalomu. "V veleslalomu si še ne zaupam najbolj in ne vem, kam spadam, z napadalno vožnjo pa lahko kaj naredim, znam smučati hitro. Zadovoljna sem, da bosta tekmi v Kranjski Gori. Na tej strmini upam, da se bodo lahko skrile moje napake, ki jih še delam."

Bucikova upa, da je veleslalomska forma boljša od slalomske
Z najbolj konstantno veleslalomsko formo se lahko od Slovenk ponaša sicer slalomska specialistka Bucikova, ki je bila na petih veleslalomih po vrsti v letu 2020 v točkah (24., 14., 21., 16., 22.). "Sem že dosegla solidne rezultate, a še nisem pokazala voženj, da bi si potem lahko v cilju rekla, to je to, to je pa zdaj bil moj maksimum. Proga ni preprosta, bo treba se boriti od starta do cilja. Upam, da je zdaj moja forma v veleslalomu boljša kot v slalomu," je bila optimistična Bucikova.

Forma pri Robnikovi se dviguje
Robnikova je na prvih dveh veleslalomih sezone ostala brez uvrstitve, 14. decembra v Courchevelu pa je bila 16. "Mislim, da se moja forma trenutno dviguje in da je boljša kot na začetku sezone. Lani so bile razmere v Kranjski Gori res dobre, upamo, da bodo letos tudi," je dejala Lučanka.

Tako kot Slokarjeva tudi Dvornikova na veleslalomih za svetovni pokal še ni vozila v drugi vožnji: "Upam, da bom znala prenesti dobre vožnje s treningov na tekmo in da bom prikazala svoje najbolj napadalne vožnje."

Policija pred Zlato lisico: Gre za dogodek zaprtega tipa
Program bo zaradi ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa zaprt za javnost, dostopa za obiskovalce ne bo. Policija bo od petka do nedelje izvajala poostren nadzor nad upravičenostjo gibanja ljudi ter spoštovanjem odlokov in prometnih pravil.