Doskok v telemark Foto: EPA
Doskok v telemark Foto: EPA

Na zasedanju mednarodnega komiteja smučarskih skokov v Portorožu so potrdili rešitev, po kateri bodo v skakalnih kombinezonih računalniški čipi oziroma senzorji.

Vsak del kombinezona bo imel svoj čip s svojo značilno identifikacijsko kodo, tako da bo mogoče prepoznati vse dele obleke. To novo tehnologijo bodo najprej preizkusili med poletno serijo tekmovanj za veliko nagrado, nato pa jo bodo začeli uporabljati tudi pozimi.

Z uvedbo čipov se bo zmanjšalo tudi število kombinezonov na športnika. Tekmovalec bo za vsako tekmo imel lahko na razpolago največ dva kombinezona, enega za kvalifikacije in drugega za samo tekmo.

"Ta korak je še en, ki smo ga naredili v smeri, da zagotovimo visoko pošten šport. Močno verjamemo v priložnost, da smučarski skoki napredujejo in so spektakularni, atraktivni in obenem čustveni za gledalce. Vse te besede so strogo povezane z zagotovitvijo enakovrednih razmer in poštene igre za vse. Zelo sem vesel te nove priložnosti," je pojasnil direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih Sandro Pertile.

V prihodnje bo večjo težo dobil tudi pravilno izvedeni doskok v tehniki telemark. Skupna ocena pri smučarskih skokih je sestavljena iz dolžine leta, kompenzacijskih točk za jakost vetra in višino zaletišča ter točk, ki jih skakalci prejmejo ob doskoku. Najbolj idealno je, če tekmovalci zaključijo skok v telemark, kar se bo od zdaj še bolj upoštevalo pri oceni.

Sodniki bodo odšteli tri točke (prej dve), če tekmovalec ne bo izvedel pravilnega skoka v tehniki telemark.

Želja je, da bi se ženska in moška tekmovanja vedno bolj povezovala. V prihajajoči zimi bodo le manjše spremembe zaradi že dokončanega načrtovanja, srednjeročno pa so si začrtali cilj z uvedbo skupnega koledarja z enim vodstvom tekmovanja.

"Ženski smučarski skoki imajo velik potencial za razvoj. Prepričani smo, da bo združitev odmevnosti in izkoriščanje velike pozornosti moških smučarskih skokov izjemno povečala vrednost ženskih smučarskih skokov. Odlična priložnost za doseganje višjega zanimanja," je prepričan Pertille.