Stroški so vse večji tudi pri pripravi zimskih tekem. Foto: BoBo
Stroški so vse večji tudi pri pripravi zimskih tekem. Foto: BoBo

Michael Vion je to možnost omenil v razpravi na Forumu Nordicumu v Kranjski Gori. Energetska kriza bi lahko povzročila številne odpovedi tekem svetovnega pokala in pri FIS-u se na to pripravljajo.

Načrta B še ni
FIS za zdaj nima načrta B. "Dobro so znane težave v povezavi s proizvodnjo umetnega snega in dogodki, ki potekajo pod reflektorji. Ni lahko, ko morajo ljudje varčevati z vodo in elektriko, a tekmovanja se pripravljajo in izvajajo. Smo optimistični, da bomo tudi to zmogli," je prepričan Vion.

Planica bo prizorišče svetovnega prvenstva v nordijskih športih, ki bo med 22. februarjem in 5. marcem 2023. Slovenija bo prvič gostila tako veliko tekmovanje v zimskih športih.

Sorodna novica Zimske počitnice 2023 se bodo začele 30. januarja in 6. februarja

Malo manevrskega časa
Medtem ko se tekme svetovnega pokala lahko dokaj hitro odpovedo ali jih prestavijo na drugo lokacijo, pa svetovnih prvenstev ni mogoče preložiti v kratkem času. "Če pride do odpovedi mesec dni pred predvidenim datumom, to ni več mogoče," je dejal generalni sekretar FIS-a.

Morda tudi z Rusi in Belorusi
Na prvenstvu v dolini pod Poncami ni izključena niti udeležba športnikov iz Rusije in Belorusije. Takšna možnost temelji na stališču Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Predsednik MOK-a Thomas Bach namreč dopušča možnost, da bi odprli "majhna vrata" za športnike, ki trenutno zaradi ruskega napada na Ukrajino ne morejo tekmovati. Šport bi moral biti neodvisen od politike, je dejal Vion.

Vrnitve ruskih in beloruskih športnikov na mednarodno prizorišče pa ne gre pričakovati na uvodnih jesenskih tekmah svetovnih pokalov. "Morda se možnosti za njihovo vrnitev na mednarodno sceno odpirajo decembra. Športniki obeh držav, seveda brez zastave in himne, bi morda lahko nastopili tudi na SP-ju," je še doda Vion.

SP v nordijskem smučanju bo prihodnje leto v Planici, SP v alpskem smučanju pa v Courchevelu in Meribelu v Franciji od 6. do 19. februarja.