Želja Jakova Faka je medalja na prihajajočem svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Želja Jakova Faka je medalja na prihajajočem svetovnem prvenstvu. Foto: EPA

"Manjka nam nekaj vrhunskih uvrstitev. Izjema je četrto meso Jakova Faka na Pokljuki. Razlogov je več, konkurenca pa tako zgoščena, da morajo biti nastopi za visoka mesta optimalni. Podrobnejša analiza kaže, da imamo tri tekmovalce s točkami svetovnega pokala. Med dekleti jih je prvič osvojila Urška Poje, Polona Klemenčič se je točkam približala na pet sekund. Gre za mlade tekmovalke, ki se še kalijo in prezgodaj bi bilo pričakovati vrhunske dosežke," je pred nadaljevanjem sezone opozoril vodja panoge za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije Janez Ožbolt in dodal: "Dobri izidi v štafeti pa kažejo, da smo na dobri poti, da formo dvignemo ter v prihodnjih 14 dneh čez lužo in nato na SP-ju pokažemo, česa smo res sposobni."

Fak bo po bolezni vse moči usmeril na svetovno prvenstvo

Velepec: Treba bo zaščititi imunski sistem
Tudi glavni trener Uroš Velepec priznava, da so bili cilji višji, in uvod na Pokljuki spodbuden: "Žal je Jakov nato na dveh sprintih slabo streljal, pridobival pri zasledovanju in je 26. v skupnem seštevku, kar je še vedno odlično, čeprav je praktično izpustil polovico tekem. S kakšnim zgrešenim strelom manj in brez bolezni bi bilo lahko še precej bolje." Velepec se sprašuje, ali je bilo prav, da je Fak v začetku meseca na silo pripotoval v Oberhof, da bi tam do čim boljše uvrstitve pomagal štafeti, saj se je po odhodu v Nemčijo načeto zdravstveno stanje Faka še poslabšalo: "Žal je zbolel in počasi se sestavlja."

Velepec napoveduje, da se bo Fak priprav na nadaljevanje sezone lotil previdno: "Najprej nas čaka testiranje na Fakulteti za šport in takrat se bomo odločili, s kakšnim tempom naprej." Testiranje bo odločilo tudi o tem, ali bo Fak odpotoval v Kanado in ZDA: "To je seveda bolj pobožna želja. Njegov organizem bo pokazal, ali je nared za visoke uvrstitve." Kot še pravi Velepec, so se prehladi in viroze lotevali tudi drugih tekmovalcev in tudi zato so dosežki za želenimi: "Glede na idealno poletje sem imel pred sezono občutek, da se bo vse spremenilo, ko bodo tekme. Sprašujem se, zakaj se to ne dogaja Francozom, Italijanom, Norvežanom in drugim. To bomo morali z zdravniško službo reševati spomladi. Treba bo zaščititi imunski sistem, da bomo treninge lahko pretopili v vrhunske izide. Zdaj delamo, kar lahko."

Fak upa na dvig forme
Nezadovoljen je z uvodom tudi najboljši slovenski biatlonec in nosilec srebra z lanskih olimpijskih iger Jakov Fak. "Če pogledam na vse skupaj, sem lahko le razočaran. A ne ostane mi drugega, kot da se vrnem na želeno raven, da izpolnim svoje ambicije. Ne bo lahko, a verjamem, da z Urošem Velepcem to lahko pravilno načrtujeva," je dejal Fak, ki se noče skrivati za boleznijo, saj je bil nezadovoljen tudi s svojimi dosežki v uvodu: "Težko je, ko si zdrav in ne gre tako, kot bi si želel. Občuten je padec v streljanju, razlogov za to pa še nisem našel, če sem iskren. Verjetno je bila lanska priprava na sezono drugačna, in to je bil dober recept. Upam, da bom do SP-ja dvignil formo. Želim si kolajno na SP-ju in če je ne bo, bom najbolj razočaran sam. Ne ostane mi drugega, kot da trdo delam."