Forum Nordicum

Forum Nordicum, ki ima že več kot polstoletno tradicijo, letos gosti Bad Mitterndorf na avstrijskem Štajerskem. Tokrat se bomo družili nedaleč od letalnice na Kulmu, kjer bo januarja edino svetovno prvenstvo pod okriljem Mednarodne smučarske zveze v zimi, ki se je tekmovalno že začela.

Tako nordijci kot biatlonci so za zdaj pri končnih pripravah. Predvsem tekači in biatlonci iščejo tudi snežno podlago in ob težavah s snegom na ledenikih v srednji Evropi se je večina odločila za pot na sever. Od sobote so na Finskem tudi slovenski tekači. Skakalci so lani ob tem času že vstopili v sezono z zelenim uvodom v Wisli in vsi smo pričakovali, da bo to postala tradicija. Zdaj pa se je potrdilo, da se je lanski uvod zamaknil le zato, da ne bi bil pretirano v senci nogometnega dogajanja na Bližnjem vzhodu.

Biatlon ostaja najbolj gledani zimski šport. Foto: AP
Biatlon ostaja najbolj gledani zimski šport. Foto: AP

Biatlon ostaja kralj zime

Ogromno tem je na pladnju za tokratne pogovore. Uradne in – še bolj – neuradne. Že prvi dan smo izvedeli, da biatlon še naprej ostaja najbolj gledan med omenjenimi disciplinami na televizijskih zaslonih. Sploh so te številke izjemne v Nemčiji. In jih ne prekašajo številke gledanosti smučarskih skokov na Poljskem. Na Norveškem in še vedno tudi na Švedskem pa so po številu gledalcev ob malih zaslonih, ki so pomembni predvsem za oglaševalce, v ospredju tekači.

Maže s flourom in ledeniki razburjajo

Prav vsi se ukvarjajo z ogromno težavo prepovedi maž s fluorom, kar smo zaznali tudi na uvodni tekmi alpskih smučark na Tirolskem. Predstavniki mednarodne zveze, ki so tu, pravijo da od predpisov ne bodo odstopili. Že pretekli dve leti se je močno gledalo skozi prste. So pa kljub vsemu tik pred Soeldnom le dovolili nekaj več prisotnosti omenjenega sredstva, kot je bilo minimalno dovoljeno. To vrednost so zdaj kar precej dvignili, bodo pa vztrajali, da je naprava, ki meri prisotnost na podlagi smuči, merodajna in da boljše v tem trenutku ni.

Naredili pa bodo vse, da jo še izboljšajo. Težave s treningom na ledenikih bodo posamezne reprezentance morale reševati, kakor se bodo pač znašle. Naši tekači so navdušeni, da imamo doma (v Planici) vsaj kratek, ampak zelo dobrodošel krog za vadbo na snegu, ki je najmanj novembra že nuja. Koledarji so postavljeni, kot so, in marsikaj bodo narekovale vse bolj zelene zime, čeprav, mimogrede, na Kulmu smo se včeraj že srečali s snegom in temperaturami blizu ledišča, v nočnih in jutranjih urah pa tudi pod ničlo.

Kulm bo od 25. do 28. januarja 2024 gostil svetovno prvenstvo v poletih. Foto: EPA
Kulm bo od 25. do 28. januarja 2024 gostil svetovno prvenstvo v poletih. Foto: EPA

Drugačne meritve dresov za skakalke

Zelo zadovoljne so tudi skakalke, saj bodo njihove meritve dresov le drugačne kot moške. Končno so pristojni le ugotovili, da je anatomija damskega telesa na srečo drugačna, kot je moška. Posledično naj bi bilo zdaj tudi težav in predvsem padcev, ki jih tudi v zadnjem poletju ni manjkalo, občutno manj. Vsi kolegi pa v en glas pravijo, najbrž podobno kot tekmovalci, naj se zimska tekmovanja čim prej začnejo. Čeprav velikih tekem ne bo. Med nordijci je edina izjema že omenjeno svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu, biatlonci pa tako ali tako imajo svetovno prvenstvo vsako leto. Izjema je le leto, ko se tekmuje za olimpijska odličja.