Stefan Luitz se bo pritožil na Mednarodno športno razsodišče v Lozani. Foto: Reuters
Stefan Luitz se bo pritožil na Mednarodno športno razsodišče v Lozani. Foto: Reuters

Nemca so naknadno diskvalificirali zaradi nedovoljene uporabe kisikove maske. Fis od leta 2016 izrecno prepoveduje uporabo kisikove maske oziroma posebnih znanstvenih in medicinskih metod.

Luitzovo vdihovanje kisika so razkrili italijanski in švicarski novinarji, ki so posneli njegovo početje. Prizorišče svetovnega pokala v Koloradu je na nadmorski višini nad 2.000 metri, kar pomeni, da bi vdihavanje dodatnega kisika lahko prineslo prednost.

Sorodna novica Luitz spisal še večjo zgodbo kot Tumler

Fis je na svoji spletni strani Luitza tudi uradno diskvalificiral v drugi vožnji, kar pomeni, da je ostal brez premierne zmage v svetovnem pokalu.

Zmaga je tako pripadla Marcelu Hirscherju, drugi je bil Thomas Tumler, tretji pa Henrik Kristoffersen. Eno mesto je pridobil tudi Žan Kranjec, ki je tekmo končal na 25. mestu. Za Hirscherja je to že 65. zmaga v svetovnem pokalu in sedma v tej sezoni.

Luitz bo moral vrniti tudi pokal in denarno nagrado za prvo mesto. Nemec je napovedal, da bo odločitev Fisa izpodbijal na Mednarodnem športnem razsodišču Cas. Na voljo ima 21 dni časa za vložitev pritožbe.