Ilka Štuhec je trenirala v Planici. Foto: Twitter @ilkastuhec
Ilka Štuhec je trenirala v Planici. Foto: Twitter @ilkastuhec

"Na začetku malo strašljivo, ker je nekaj povsem drugačnega, ne veš, kaj pričakovati, vedno bolj je strmo, to so novi občutki. Srhljivejša je strmina kot sama hitrost, čeprav je tudi ta izjemno visoka. Zato je takšno edinstveno priložnost, da se tako hitro in obenem varno spuščamo, treba izkoristiti. Vemo, da smukaške proge nimamo, in zdaj smo lahko improvizirali z letalnico. Ob tej priložnosti pa moram še enkrat izreči poklon slovenskim skakalcem oziroma letalcem, ki letijo na njej," je po opravljenem preizkusu sporočila Štuhčeva, ki je bila zelo hitra.

Dvakratna svetovna prvakinja v smuku je po lastnih izračunih dosegla hitrost približno 145 kilometrov na uro. Najhitrejši je bil Boštjan Kline, pri katerem se je merilec hitrosti ustavil pri 148 km/h.

Mariborčanka, ki ni najbolj zadovoljna, kako se je razpletla sezona, je pretekli konec tedna nastopila na italijanskem državnem prvenstvu v Santa Caterini, kjer je v smuku prepričljivo zmagala.

"Vedno je lepo zmagati, tudi če ne gre za najprestižnejša tekmovanja. Bil je res čudovit smuk. Hiter, odlične razmere, kar zadeva snežno površino. Vožnja je bila dobra, ampak še bolj sem lahko ponosna na pristop, ki je bil pravi kljub slabši vidljivosti," je povedala.

Slavila je s prednostjo 66 stotink sekunde pred Nadio Delago, tretja je bila Francesca Marsaglia (+1,33). Na tekmi ni nastopila najboljša Italijanka Sofia Goggia, ki je v pretekli sezoni osvojila smukaški seštevek v svetovnem pokalu.

Štuhčeva in smukači drveli po letalnici v Planici