Ilka Štuhec se veseli osme zmage v svetovnem pokalu. Fotografija je iz Aspna 2017. Foto: EPA
Ilka Štuhec se veseli osme zmage v svetovnem pokalu. Fotografija je iz Aspna 2017. Foto: EPA

28-letna Štuhčeva, ki se je v letošnji sezoni vrnila po 20-mesečni odsotnosti zaradi poškodbe kolena, je v svetovnem pokalu zmagala prvič po 15. marcu 2017, ko je slavila v Aspnu. Štuhčeva je po številu zmag (8) v svetovnem pokalu zdaj prehitela Matejo Svet in se izenačila z Bojanom Križajem.

Sorodna novica Vrnitev šampionke: Ilka Štuhec slavila v Val Gardeni!

O čem je razmišljala, ko je stala na odru za zmagovalke? "Na zadnje leto, dve, kako se je odvijalo, kaj sem dala skozi. Da je čudovito spet super smučati in stati na najvišji stopnički."

Občutek, da gre še hitreje kot na treningih
"Na progi sem imela občutek, da gre še nekoliko hitreje kot na treningih. Nekaj so vsekakor smuči. Vem, da je brezpredmetno za trening dati gor popolno namazane smuči, poleg tega na treningu vozim v trening dresu, ki je nekoliko raztegnjen, malo raztrgan, skratka ni optimalen. Za tekmo pa so vse stvari na mestu in se poženem na vso moč. Še so bili deli, ki bi morali biti še bolj popolni. Še je prostora za napredek, jasno. A tokrat je bilo vse ostalo dovolj hitro in je zadostovalo za zmago," je za Val 202 analizirala Štuhčeva.

Dovolj obremenjevanja. Šla bom smučat in se zabavat.
"Sama sem načrtovala, da se bo po vrnitvi vse nadaljevalo tam, kjer se je zaključilo v predlanski sezoni. Ampak roko na srce je to nemogoče. Ravno tako vsi trenirajo, izgubi se tekmovalni ritem, občutek. Zdaj sem si rekla, da je dovolj obremenjevanja, in sem preprosto šla smučat in se zabavat. Počutila sem se zelo dobro že vse dni v Val Gardeni in na koncu je sledil tudi ta rezultat, ki sem ga seveda izjemno vesela. A to nikakor ni konec, jutri sledi že nova tekma, na katero se moramo znova dobro pripraviti," je sklenila Mariborčanka in se ozrla proti naslednji preizkušnji. Superveleslalom se bo v sredo začel ob 11.30. Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Vrnitev Ilke štuhec v velikem slogu

Trener Koštomaj: Vsem se je odvalil kamen od srca
V Ilko je ves čas verjel njen trener Grega Koštomaj. "Če povem čisto po resnici, sem bil zelo zadovoljen že s prvim treningom. Za vse je bila ena velika neznanka, Ilka je imela še številko ena in brez kakšnih velikih informacij, pa je odlično odpeljala že prvi trening, kar je bil prvi znak, da se tu dobro počuti. Na drugem in tretjem treningu je bilo iskanje tistih rezerv, da najdeš optimalno hitrost na vsakem delu. Ko je bila tekma, je še tista pozitivna trema pomagala, da je bila še bolj odločena, agresivna. Bila je super vožnja, brez napak, na koncu pa rezultat, ki si ga lahko samo želiš. Tako Ilki kot celi ekipi se je odvalil en velik kamen od srca. Bila je velika sreča, nasmejane oči in usta. Potrditev dobrega dela, velikega talenta in vsega, kar premore Ilka," je občutke ob pogledu na svojo varovanko na odru za zmagovalke strnil Koštomaj.

81. zmaga za slovensko smučanje, 12. smukaška
Štuhčeva je Sloveniji priborila 81. zmago v svetovnem pokalu. Gre za skupno 12. slovensko zmago na smukih. Štuhčeva jih ima največ, pet, in je po novem najboljša slovenska smukačica. Tina Maze je pred ero Ilke Štuhec osvojila štiri smukaške zmage v svetovnem pokalu, tekmovalno upokojeni Andrej Jerman ima dve, Boštjan Kline, ki prav tako kot Štuhčeva še tekmuje, pa eno.

Ilka Štuhec se je vrnila na najvišjo stopničko