Foto: AP
Foto: AP

Po poročanju francoske agencije AFP je 22-letna Ahmadi povedala, da se je za drzno potezo odločila, ker želi na športnem področju izpolniti cilje, ki si jih je zadala in ki jih v Iranu po njenem mnenju ni mogoče doseči.

"Moje srce ostaja v Iranu. Ljubim Iran in svoje ljudi," je povedala smučarka, ki je največji uspeh dosegla z drugim mestom na azijskem prvenstvu v superveleslalomu.

Dodala je, da je ženski šport v zadnjem obdobju v Iranu v nemilosti oblasti. Odgovorni na smučarski zvezi so ji sporočili, da ji finančno ne morejo pomagati, saj je ves denar namenjen zgolj moškemu športu.

"Zelo moteči so tudi varnostniki, ki nas spremljajo na mednarodnih tekmah. Vzamejo nam vse dokumente, gledajo, kaj pijemo in jemo, in nam sledijo na vsakem koraku," je povedala Atefeh Ahmadi.

Smučarska zveza je odgovorila, da ji je žal za odhod športnice, saj bi lahko lahko vsaj eno desetletje predstavljala barve Irana na mednarodnih prizoriščih.

Približno 30 športnikov Irana je v zadnjih letih zapustilo državo. Zadnja najbolj znana primera sta mlada šahistka, ki je decembra po tekmovanju ostala v Španiji, in prvi iranski dobitnik olimpijske medalje, tekvondoist Kimia Alizadeh, ki se je 2020 preselil na Nizozemsko.